Laika ziņas
Šodien
Migla
Piektdiena, 17. maijs
Umberts, Herberts, Dailis

papildināta - Valdībai jau pirmajā dienā nepatīkams balsojums Saeimā

Premjera Valda Dombrovska (JL) mazākuma valdībai jau nākamajā dienā pēc Tautas partijas (TP) paziņojuma par aiziešanu no koalīcijas nācies piedzīvot nepatīkamu balsojumu Saeimā – ceturtdien neizdevās panākt, ka Saeimas Budžeta komisijā tiek iekļauti valdošās koalīcijas pārstāvji, tādējādi tajā būs opozīcijas deputātu pārsvars.

TP Saeimas frakcijas vadītāja Vineta Muižniece gan norāda, ka nav padomā rosināt nomainīt komisijas vadītāju, tā vietā ievēlot kādu opozīcijas pārstāvi. Par to partija varētu domāt, ja koalīcija centīsies nomainīt vadību kādai komisijai, kur priekšsēdētājs ir no opozīcijas.

Patlaban Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijā ir 12 deputāti. Pašreizējo koalīciju pārstāv pieci - Guntis Bērziņš (JL), kurš ir komisijas priekšsēdētājs, Alberts Krūmiņš (JL), Baiba Rivža (ZZS), Imants Kalniņš (TB/LNNK) un Skaidrīte Pilāte   (ZZS). Savukārt pašreizējai opozīcijai ir vairāk pārstāvju - Karina Pētersone (LPP/LC), Kārlis Leiškalns (TP), Anta Rugāte (TP), Atis Slakteris (TP), Miroslavs Mitrofanovs (PCTVL), Ivans Ribakovs (SC) un Aleksejs Vidavskis (SC), liecina Saeimas interneta lapā pieejamā informācija.

Ceturtdien balsojot par to, vai iekļaut ceturtdienas sēdes darba kārtībā jautājumu par Pilsoniskās savienības deputāta Kārļa Šadurska atsaukšanu no Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas, 46 tautas kalpi bija par, 46 – pret, bet trīs atturējās. Līdz ar to jautājums netika iekļauts darba kārtībā un nebija pamata lemt par otru priekšlikumu, kas paredzēja K.Šadurska ievēlēšanu Budžeta komisijā.

Līdzīgi situācija izvērtās par priekšlikumu Sabiedrības citai politikai deputātu Aigaru Štokenbergu atsaukt no Sociālo un darba lietu komisijas. Par šī jautājuma iekļaušanu darba kārtībā balsoja 46, pret – 45, bet atturējās četri, tādējādi arī šis jautājums darba kārtībā netika iekļauts un nebija pamata skatīt jautājumu par deputāta iekļaušanu Budžeta komisijā.

TP aizejot no valdības, koalīcijā palika Jaunais laiks, Zaļo un zemnieku savienība, Pilsoniskā savienība un TB/LNNK, kam kopā ir 46 deputātu balsis. Koalīcijai iecerētas sarunas par iesaistīšanos ar LPP/LC, bet par atbalstu atsevišķos jautājumos plānots runāt ar citām partijām.

K.Šadurskis Diena.lv norādīja, ka Saeima neatbalstīja šī jautājuma iekļaušanu darba kārtībā, kam var būt dažādi iemesli - viņš atzina, ka šoreiz jautājums nebija sagatavots un iesniegts steigā. Tomēr par to, ka Budžeta komisija ir jāatbalsta un jāstiprina, viņam šaubu neesot, jo TP atbalstu pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmes samazināšanai deputāts uzskata par sākumu "populisma ķēdei". Viņaprāt, tagad var nākt dažādi sabiedrībai tīkami priekšlikumi, ko budžets nevar atļauties.

Vaicāts, vai priekšlikums par izmaiņām komisijās tiks iesniegts vēlreiz, K.Šadurskis teica, ka tas tiks darīts, ja būs atbalsts, jo "pa tukšo" nav jēgas mēģināt. Vaicāts, kāpēc Budžeta komisiju iecerēts stiprināt tieši ar minētajiem abiem deputātiem, K.Šadurskis pauda viedokli, ka A.Štokenbergs saprot pietiekami daudz no budžeta un finansēm un arī viņa paša otrais darbs Rīgas Tehniskajā universitātē esot saistīts ar finanšu tēmām.

(papildināta ar 2. rindkopu)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vēl viens vaibsts televīzijas portretā

Par publisko skandālu saistībā ar Latvijas Televīzijas lēmumu rīkot EP priekšvēlēšanu diskusijas krievu valodā Guntars Gūte sarunājas ar politologu Jāni Ikstenu.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas