Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Piektdiena, 31. maijs
Jūsma, Alīda

papildināta - Valsts kontrole atklāj daudz neskaidrību Parex pārņemšanā

Pārkāptas amatpersonu pilnvaras un likumi, informācijas slēpšana, pārlieku liela labvēlība pret _Parex bankas _īpašniekiem, vairāk nekā 400 miljonu budžeta naudas aizplūšana, tā ir tikai daļa no Valsts kontroles (VK) atklājumiem, pētot Parex bankas pārņemšanu, svētdienas vakarā vēstīja TV3 raidījums Nekā personīga. Saskaņā ar raidījuma rīcībā nonākušajiem dokumentiem lielākā daļa atbildības jāuzņemas Finanšu un kapitāla tirgus komisijai (FKTK) un premjera Ivara Godmaņa (LPP/LC) vadītajai valdībai.

Trešdien plkst.7.45 Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (JL) tiksies ar Valsts kontrolieri Ingunu Sudrabu, lai pārrunātu VK pārbaudes rezultātus par Parex bankas pārņemšanu, Diena.lv informēja premjera preses sekretāre Līga Krapāne.

Sudraba aģentūrai BNS nesniedza sīkākus komentārus par "Parex bankas" pārņemšanas revīzijas rezultātiem, norādot, ka valsts kontroliere ievēro likumu un, tā kā revīzijas rezultāti vēl nav apstiprināti, viņa arī nevar neko komentēt. Viņa piebilda, ka līdzīgi kā citās revīzijās, kur VK konstatē neefektīvu valsts līdzekļu izmantošanu, arī "Parex bankas" pārņemšanas revīzijas rezultātus plānots nodot atbildīgajām institūcijām, tostarp Ģenerālprokuratūrai.

VK noskaidrojusi, ka pirmās problēmas bankai bija jau pērn augusta beigās, taču FKTK un Latvijas Banka nereaģēja. Parex ciešot papildus zaudējumus pasaules ekonomikas krīzes dēļ, tā 22.oktobrī vērsās Finanšu ministrijā, lūdzot ieguldīt 200 miljonus latus. Tas tika atteikts. Nedēļu vēlāk jau notika apspriede pie premjera, I.Godmanis uzstāja, ka pārņemt banku ir lietderīgāk, nekā to slēgt. Turpmākajās dienās tika gatavots līgums ar bankas īpašniekiem Valēriju Karginu un Vitāliju Krasovcki. 8.novembra sēdē valdība nolēma Parex pārņemt un paziņoja, ka ieguldīs bankā 200 miljonus latu.

Taču 8.novembra sēdē  no iepriekš sagatavotā līguma bija pazuduši abiem īpašniekiem nelabvēlīgie punkti par nepieciešamību viņu depozītus ieguldīt Parex pamatkapitālā. Tāpat pazudusi prasība ieguldīt bankā citus viņu īpašumus. Lai arī FKTK lūdza uzlikt ierobežojumus finanšu darbībām Parex, valdība to neizdarīja un jau nākamajā dienā sākās lielākā naudas aizplūšana no Parex. Tikai 1.decembrī pēc trešā FKTK lūguma, kad no bankas pēc tās pārņemšanas brīža jau bija aizplūdis miljards latu, tika uzlikti ierobežojumi.

Kopā valsts bankā  ieguldīja 673 915 659 latus, kas nozīmē, ka valdība pati atkāpusies no sava mandāta, kas paredzēja tikai 200 miljonu latu iepludināšanu bankā. Divi noguldījumi bankā tika veikti pirms ierobežoja naudas izņemšanu, tādejādi, visticamāk, uz ārzemēm aizplūda 403 miljoni budžeta naudas.

VK secina, ka no bankas pārņemšanas tiešie ieguvēji bija tās akcionāri, nevis valsts. Uz budžeta rēķina abiem bija iespēja sakārot savas saistības pret noguldītājiem, atrisināt problēmas ar sindicēto kredītu atdošanu. Tagad V.Karginam un V.Krasovickim praktiski nav nekādu saistību pret valsti, ja atklātos, ka viņi snieguši melīgu informāciju. Bijušie īpašnieki un viņu radinieki saglabājuši vairākus depozītnoguldījumus bankā, kas nes peļņu 380 000 latu mēnesī.

Visskarbāk VK kritizē  FKTK, kas sistemātiski nav analizējusi un līdz ar to laikus nav spējusi prognozēt Parex likviditātes problēmas un apstādināt bankas stāvokļa pasliktināšanos. Kā secina VK, tas apliecina, ka Latvijā nedarbojas profesionāla banku uzraudzības sistēma.


(papildināta ar 3. rindkopu)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas