Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Otrdiena, 30. aprīlis
Liāna, Lilija

papildināts (12:16) - Griguli rocībā nepārspēt

Stāvot pieturā, rīdzinieki un pilsētas viesi var novērot interesantu ainu - īsā laikā viens aiz otra aizbrauc vairāki mikroautobusi un arī pilsētas autobusi, kuriem aizmugurē uzlīmēta Zaļo un Zemnieku savienības (ZZS) Saeimas deputātes, Eiropas Parlamenta (EP) deputāta kandidātes Ivetas Grigules priekšvēlēšanu reklāma.

Sociālajos tīklos jau netrūkst pārsteigtu un arī visai dzēlīgu komentāru par, iespējams, fotošopa radīto efektu, padarot Griguli vizuāli līdzīgu viņas konkurentei no Nacionālās apvienības Baibai Brokai. Taču reklāmas kampaņas vēriens ir nenoliedzams - par to ziņo arī Dienas lasītāji no Jūrmalas, Jelgavas un citām pilsētām. Informāciju par šīs kampaņas izmaksām pagaidām Dienai neizdevās iegūt. Taču zināms, ka Rīgā patlaban kursē 35 autobusi un 38 mikroautobusi ar ZZS reklāmu, apstiprināja SIA _Pilsētas līnijas _direktore Ilma Kauliņa. Tiesa, uz visiem transportlīdzekļiem neesot Grigule viena - uz dažiem esot redzams arī ZZS EP saraksta līderis Andris Bērziņš.

Pēc Dienas rīcībā esošās neoficiālās informācijas Zaļo un Zemnieku savienības EP vēlēšanu deputāta kandidātes Ivetas Grigules priekšvēlēšanu reklāma uz 35 autobusiem Rīgā ir izmaksājusi 16 947 eiro, bet uz 38 mikroautobusiem - 15 652 eiro.

ZZS līdz šim nav bijusi pārstāvēta EP, bet šoreiz tās līderi tic, ka arī no viņu apvienības kāds dosies uz Briseli. Apvienības sarakstā ir vairāki kandidāti, kuriem ir arī šim darbam nepieciešamā pieredze, piemēram, diplomāte Iveta Šulca, Bērziņš, Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomes (LOSP) priekšsēža vietnieks Armands Krauze. Taču ir iespaids, ka ZZS izvēlējusies kampaņā visu uzsvaru likt uz Griguli, kura savulaik iestājās pret eiro ieviešanu Latvijā.

ZZS frakcijas vadītajam Augustam Brigmanim neinteresē, kas finansē deputātes Grigules priekšvēlēšanu kampaņu, jo tās tēriņu kontrole ir Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) kompetencē. Viņam svarīgi panākt, lai ZZS EP vēlēšanās iegūst pēc iespējas vairāk balsu, taču nav svarīgi, kuru no kandidātiem ievēl. Uz Grigules vērienīgo kampaņu Brigmanis raugās pozitīvi, jo tā esot kā dzinulis, kas "atmodinās arī pārējo kandidātu iekšējo enerģiju un liks sarosīties".

Dienai neizdevās sazināties ar Griguli, kura neatbildēja uz vairāk nekā desmit tālruņa zvaniem. Uz vienu no īsziņām deputāte atbildēja ar pretjautājumu: "Vai kaut kas deg?" Noskaidrojusi, par kādu tematu Diena interesējas, Grigule aicināja vērsties pie Brigmaņa, kurš skaidroja: "Eiropas Parlamenta vēlēšanu kampaņas vadība ir atdota pašu kandidātu rokās." Viņš neesot izmeklētājs, lai skaidrotu, no kurienes kandidāte saņem kampaņai nepieciešamo finansējumu, taču informācija par ziedotājiem tiek reģistrēta, un tā esot visiem pieejama.

Diena sazinājās ar saraksta līderi Bērziņu un Saeimas deputātu Kārli Seržantu, kurš arī ir saraksta galvgalī. Vaicāti, kāpēc viņi pirms vēlēšanām nav tik pamanāmi, abi atsaucās uz pieticīgo rocību. Seržants bijis žurnālists, kurš, paša vārdiem runājot, atspoguļojis dažādas afēras. Viņš nespējot meklēt ziedotājus un prasīt kādam naudu, tāpēc izmantojot tikai tās iespējas, ko dod tiešais darbs. Bērziņam arī neesot tādas naudas, lai plaši reklamētos, tāpēc viņš tiekas ar vēlētājiem, kas sniedzot lielāku gandarījumu. Tas arī esot lietderīgi, jo cilvēkiem ir mazs priekšstats par ES lietām un viņi vēlas, lai tās vienkārši izskaidro. Pie vēlētājiem deputāts brauc ar savu auto, un esot jau nobraukti 15 000 kilometru.

Dienai ir zināms, ka nesnauž arī Krauzes atbalstītāji. Viņš pārstāv LOSP, kas apvieno daudzas lauksaimnieku organizācijas. Neoficiāli dzirdēts, ka, izmantojot modernās tehnoloģijas, notiek zemnieku apzināšana, organizējot atbalstu kandidātam. Jautājums, cik koleģiāli savstarpējā sacensībā iesaistītie ZZS saraksta kandidāti būs cits pret citu un vai izmantos iespēju konkurentus no sava saraksta svītrot. Tādā gadījumā vēl grūti prognozēt, kura kampaņas taktika attaisnosies un vai lielie finanšu ieguldījumi nesīs rezultātus. ZZS vadība apgalvo, ka kampaņā būs plakāti, kuros redzami arī citi kandidāti, un apmaksāta reklāma Latvijas Radio.

Papildināts ar 3.rindkopu

Visu rakstu lasiet laikrakstā Diena piektdien, 25.aprīlī!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas