Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 13. maijs
Ira, Iraīda, Irēna, Irina

Par devīto Eiropas Parlamenta deputātu kļuvis Šadurskis

Saskaņā ar Lisabonas līguma protokola stāšanos spēkā, kas paredz palielināt Eiropas Parlamenta (EP) deputātu skaitu, Latvijai EP būs deviņas deputātu vietas un, ņemot vērā EP vēlēšanu rezultātus 2009. gadā, mandāts pienākas kandidātu sarakstam Pilsoniskā savienība un šī saraksta deputāta kandidātam Kārlim Šadurskim, portālu Diena.lv informēja Ārlietu ministrijas preses centrā.

Saskaņā ar protokolu EP deputātu skaits palielināsies no 736 līdz 754 deputātiem EP 2009.–2014.gadu sasaukumā. Latvijai, Apvienotajai Karalistei, Bulgārijai, Itālijai, Maltai, Nīderlandei, Polijai un Slovēnijai katrai tiek piešķirta viena papildu deputāta vieta. Austrijai, Francijai un Zviedrijai katrai tiek piešķirtas divas papildu deputātu vietas, bet Spānijai - četras deputātu vietas.

Lai protokols stātos spēkā, tas bija jāratificē visām Eiropas Savienības dalībvalstīm atbilstoši to noteiktajām nacionālajām procedūrām un ratifikācijas dokuments jānodod glabāšanā starptautisko līgumu glabātuvē Romā, Itālijā. Latvija ratifikācijas procesu pabeidza pērn 24.novembrī.

Tā kā Lisabonas līgums, kas paredz, ka EP ir 751 deputāta vieta, stājās spēkā tikai 2009.gada 1.decembrī, 2009.gada 4. līdz 7.jūnija EP vēlēšanās Eiropas Savienības pilsoņi ievēlēja 736 deputātus atbilstoši iepriekšējai kārtībai. No Latvijas tika ievēlēti astoņi EP deputāti. Taču jau 2009.gada jūnijā Eiropas Savienības valstu un valdību vadītāji vienojās, ka, stājoties spēkā Lisabonas līgumam, EP deputātu skaits tiks palielināts par 18 vietām, kuras iegūs deputāti no 12 Eiropas Savienības dalībvalstīm.

Jau vēstīts, ka Šadurskis nekandidēja 11.Saeimas vēlēšanās, jo cerēja rudenī ieņemt krēslu EP. Aģentūrai BNS viņš norādīja, ka vēlētos vairāk strādāt ar izglītības jautājumiem, kā arī vides jautājumiem. "Mani sāk ļoti interesēt vide, bet lielais jautājums ir arī nākamā Eiropas Savienības budžeta perspektīva," viņš iepriekš norādīja.

Šadurskis arī iepriekš sacījis, ka plāno EP deputāta pienākumus pildīt vismaz divarpus gadu ‒ līdz brīdim neilgi pēc nākamajām EP vēlēšanām 2014.gada vasarā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Jaunnedēļ gaidāms mierīgs un silts laiks

Jaunnedēļ Latvijā ieplūst silta gaisa masa, kas noteiks gaisa temperatūras paaugstināšanos, daudzviet termometra stabiņam pakāpjoties līdz +20 grādu atzīmei, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas u...

Pirmdien gaiss vietām iesils līdz +19 grādiem

Agrā pirmdienas rītā Latvijas lielākajā daļā ir daudz mākoņu, saulaināks laiks saglabājas Latgalē, liecina meteoroloģiskā informācija.Pirmdienas pēcpusdienā gaisa temperatūra Latvijā paaugstinā...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas