Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +13 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Parādnieks: Var atrast arī labāku FKTK vadītāju nekā Zakulis

Saeimā izveidotā Latvijas Krājbankas darbības izmeklēšanas komisija secinājusi, ka banku uzraugs – Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) - Latvijā tomēr strādājis labi. Krājbankas gadījumā vainīgi bijuši Lietuvas banku uzraugi, kas par Vladimiram Antonovam piederošās Snoras bankas aizvēršanu paziņojuši pēdējā brīdī, vēsta TV3 raidījums Nekā Personīga.

Saeimas komisijas loceklis Jānis Reirs (Vienotība) secina, ka banku darbības apturēšanas procesā vispār nekādas sadarbības abu valstu starpā neesot bijis. Vēl 15.novembrī tikās Latvijas un Lietuvas banku uzraugi, lai runāt par Krājbankas un Snoras banku sadarbību un "ne ar vienu vārdu" netika pateikts, ka ir problēmas. Savukārt 16.decembrī, kad Snoras banku slēdza, par to Latvijai paziņoja nevis Lietuvas banku uzraugs, bet gan Lietuvas bankas ekonomists stundu pirms lēmuma pieņemšanas, stāstīja Reirs. Ņemot vērā notikušo, viņš uzskata, ka jaunajam FKTK vadītājam būs jāuzlabo sadarbība arī ārpus Latvijas.

Reira koalīcijas partneri, Nacionalā apvienība, šonedēļ kā pirmie iztaujāja iespējamo FKTK vadītāju Kristapu Zakuli, bet ar atzinumu par kandidātu nesteidzas. Atsevišķos jautājumos viedokļi atšķīrušies. Piemēram, Nacionālā apvienība grib valsts īpašumā paturēt kādu no bankām, bet Zakulis to nevēlas.

Raidījums ziņo, ka nacionāļi Zakulim pārmet līdzatbildību kredītēšanas burbuļa pūšanā, jo viņš strādājis atbildīgā amatā Swedbankā, kad valsts ekonomiku pārkarsēja kreditēšana. Tāpēc vēl vajadzētu pameklēt, vai nebūtu atrodams kāds cits – labāks kandidāts.

"Viņš tomēr bija tās nodaļas vadītājs, kas atbildēja par risku analīzi. Mēs zinām, ka lielākie zaudējumi bija tieši Swedbankas kredītpolitikai, kas tika izvērsta. Cilvēks [Zakulis] atbildēja, ka visi mācās. Protams, bet ir jāizvērtē, vai nav kāds labāks kandidāts," norādīja Saeimas deputāts Imants Parādnieks (Nacionālā apvienība).

Banku līdzvainību burbuļa pūšanā Zakulis noraida – tajā piedalījušies visi – arī tā laika valdība. Pats par savu stipro pusi sauc naudas atmazgāšanas novēršanu.

Nekā Personīga pirms diviem mēnešiem publiskotos atklājumus, ka Latvijas komercbankas finanšu pasaulē iemantojušas naudas atmazgātāju slavu, viņš sauc par pagātni. Krājbankas krahs un skarbā kritika no uzraugiem, ārvalstīs bankām likusi pārdomāt – vai vērts riskēt un dažu šaubīgu darījumu dēļ sagraut savu biznesu.

"Man šķiet, ka Latvijas tirgus ir guvis labu mācību pēdējos gados par to, kas notiek, ja tu nesaproti kā šīs lietas jādara. Ja pieņem kādu vilinājumu un aizraujies ar kaut ko vairāk – kādas tam ir sekas. Un es domāju, neviens no esošajiem tirgus dalībniekiem negrib saskarties ar negatīvām sekām no nepareizas biznesa prakses šajos jautājumos," – tā FKTK vadītāja amata kandidāts.

Zakulis nekomentē, vai iepriekšējo banku uzraugu izsniegtā atļauja Antonovam pirkt Latvijas Krājbanku bijusi kļūda. Viens gan esot skaidrs – ar nepatiku kādu pret ārvalstu investoriem Latvijā radījusi Antonovu ģimene Latvijā, nāksies saskarties arī godīgiem biznesmeņiem, kas gribēs savu biznesu izvērst Latvijā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas