Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Piektdiena, 17. maijs
Umberts, Herberts, Dailis

Pārbaudām kandidātus: Jānis Jukna (ŠRP LPP/LC)

Ekspertu, politiķu un lasītāju kopīgi izstrādāto politiķa standartu Dienas diskusiju vadītājs Atis Rozentāls «piemēra» Saeimas deputāta kandidātam Jānim Juknam (Šlesera reformu partija LPP/LC).

: Noskaties video!

1. Motivācija
Kāpēc jūs gribat būt Saeimas deputāts? | Tauta pavisam nesen pateikusi nē esošajai Saeimai, un, manuprāt, tur jāiet cilvēkiem, kuri nekad tur nav strādājuši. Es balotējos pirmo reizi.

2. Mērķi
Nosauciet divus konkrētus mērķus, kurus vēlaties sasniegt, esot deputāts. | Man ir trīs mērķi. Pirmais - panākt vienādu reģionu attīstību, jo šobrīd veidojas liela ūdensgalva - Rīga, maziņa ūdensgalviņa - Ventspils un visa pārējā Latvija un Latgale pirmām kārtām nesaņem to, kas pienāktos. Otrais - mainīt nodokļu politiku uz tādu, kas stimulē nodarbinātību un uzņēmējdarbības attīstību. Trešais - veselības aprūpes sakārtošana. Veselības aprūpe tiek reformēta reformas pēc kopš 1993. gada. Mediķi un iedzīvotāji ir noguruši no šīm reformām. Latvija ir pietiekami maza valsts, lai izveidotu vienotu modeli.

3. Kompetence
Kuras jūsu kompetences ļauj būt Saeimas deputātam? | Četrus gadus esmu bijis Rēzeknes domes priekšsēdētājs, četrarpus gadu - vietnieks, pēc tam sešus gadus vadījis vienu no lielākajiem Rēzeknes uzņēmumiem - slimnīcu ar 530 darbiniekiem.

4. Pieejamība
Kādā veidā jūs atskaitīsities par Saeimā padarīto? | Esmu rēzeknietis un tāds domāju palikt. Jebkuru brīvu brīdi, kad nebūšu aizņemts ar ikdienas darbiem, pavadīšu šeit, tikšos ar cilvēkiem.

5. Rekomendācijas
Kuri trīs cilvēki, kas nav jūsu partijas biedri un radinieki, jūs varētu rekomendēt darbam Saeimā? | No politiskajām aprindām tas ir bijušais Saeimas deputāts Juris Vidiņš. No profesionālā viedokļa Ķirurģijas nodaļas vadītājs Edgars Zarembo, no akadēmiskā - profesors Osvalds Zvejsalnieks (viņš Dienai apstiprināja, ka rekomendē J. Juknu).

6. Valoda
Kā vērtējat savas latviešu valodas zināšanas? | Mana dzimtā valoda ir latgaliešu valoda, bet arī latviešu valoda ir dzimtā.

7. Skaidrība par pagātni
Jūs esat ķirurgs. Vai esat saņēmis pateicības naudā no pacientiem? | Jā.
Un kā attiecaties pret tām? | Negatīvi. Es nekad neesmu prasījis, neviens nevar apgalvot pretējo. Negribu melot - ja cilvēks atnāk ar konfekšu kasti vai ziediem, man roka neceļas viņu padzīt no kabineta. Aploksnes ņēmis es neesmu un pieprasījis vēl jo vairāk.

8. Patriotisms
Kā esat pierādījis, ka esat Latvijas patriots? | Tas ir ļoti plašs jēdziens. Bāleliņi, kas aizbraukuši aizjūrā labākas dzīves meklējumos, vakarā sanāk kopā un dzied saldsērīgas dziesmas - droši vien arī tas ir patriotisms. Vai zemnieks, kurš ar vectēva lauku paņem kredītu, bankrotē, sakož zobus un sāk visu no jauna, - arī tas ir patriotisms. Gribas pārfrāzēt veco teicienu Ubi bene, ibi Patria (kur labi, tur tēvija). Man gribētos teikt - ubi Patria, ibi bene, tāpēc jau mēs esam šeit, tāpēc šeit strādājam.

9. Zināt Satversmi
Kādā termiņā Valsts prezidentam jāizsludina Saeimas pieņemtie likumi? | Manuprāt, mēneša laikā, bet varu kļūdīties. (Pareizā atbilde - ne agrāk kā desmitajā dienā un ne vēlāk kā divdesmit pirmajā dienā pēc likuma pieņemšanas).

10. Sabiedrība pirmajā vietā
Ko saprotat ar jēdzienu «strādāt sabiedrības labā»? | Protams, brīžiem rodas iespaids, ka ir nevis valsts cilvēkiem, bet cilvēki valstij. Pērn un aizpērn radās iespaids, ka budžeta konsolidācija ir pašmērķis, neapdomājot, kā paaugstinātie nodokļi un samazinātās algas attieksies uz vienkāršo cilvēku.

Politiķa standartam testētie deputāta kandidāti (kopā 19) tika izlozēti 19. augustā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas