Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Piektdiena, 17. maijs
Umberts, Herberts, Dailis

Pārbaudām kandidātus: Margarita Cakula (ZZS)

Ekspertu, politiķu un lasītāju kopīgi izstrādāto politiķa standartu Dienas diskusiju vadītājs Atis Rozentāls piemēra Saeimas deputāta kandidātei Margarita Cakula (ZZS).

1. Motivācija
Kāpēc jūs gribat būt Saeimas deputāte? | Uz šo jautājumu man ļoti grūti viennozīmīgi atbildēt, jo līdz šim mans mērķis pat domās nav bijis kļūt par deputāti. Tā nu pavisam negaidīti iznācis, ka mani uzrunāja ZZS Viļānu un Rēzeknes nodaļas biedri, lai es piekrītu tikt ierakstīta sarakstā. Atklāti sakot, nebija laika domāt, un es piekritu, varbūt nemaz neapzinoties, ko tas nozīmē. Tagad saprotu, ka tas nozīmē ne vien runāt, kā mēs bieži esam pieraduši, bet arī domāt un darīt, un tā būs pirmā mācību stunda, kas man būs jāiztur.

2. Mērķi
N
osauciet divus konkrētus mērķus, kurus vēlaties sasniegt, esot deputāte. | Man nav pieredzes, kā viss notiek, Saeimā strādājot. Es tikai zinu to, ka gribu, lai Latvijā attīstās visi novadi vienādi. Es visu mūžu dzīvoju Latgalē, strādāju Viļānos jau 25 gadus un zinu, ka bez palīdzības, bez investīcijām Latgale nevarēs attīstīties vienādi ar visu Latviju. Tas ir pirmais un galvenais darbs.

3. Kompetence
Kuras jūsu kompetences ļauj būt Saeimas deputātam? | Visas manas kompetences ir pieredze kultūras darbā, citā darbā nekad neesmu strādājusi, bet domāju, ka ar tām zināšanām spēšu palīdzēt savai Latvijai.

4. Pieejamība
Kādā veidā jūs atskaitīsities par Saeimā padarīto? | Mēs visi vēlamies redzēt biežāk deputātus ne tikai pirms vēlēšanām, bet arī to četru gadu laikā. Es nezinu, kā tas ir iespējams, bet es ļoti vēlētos satikties ar saviem vēlētājiem, ja tas būtu iespējams. Protams, ir internets, mājaslapas, bet nekad tu tik daudz negūsi, neuzzināsi, nesapratīsi cilvēku vēlēšanās, ja nesatiksies ar viņiem klātienē.

5. Rekomendācijas
Kuri trīs cilvēki, kas nav jūsu partijas biedri un radinieki, jūs varētu rekomendēt darbam Saeimā? | Tie cilvēki, kas mani uzrunāja, ir mani partijas biedri. Es dzīvoju mazā provinces pilsētā, un bez saviem partijas biedriem es diemžēl nevaru nevienu nosaukt.

6. Valoda
Kā vērtējat savas latviešu valodas zināšanas? | Mana dzimtā valoda ir latviešu valoda un latgaliešu valoda. Lielāko daļu es runāju latgaliski - gan ģimenē, gan darbā, gan ar draugiem, mājās, ar radiņiem.

7. Skaidrība par pagātni
Jums pieder a/s Ventspils nafta akcijas. Vai ir izdevīgi būt šādu akciju īpašniecei, un vai jūs saņemat dividendes? | Tas bija tik sen un nebija taisnība… Toreiz bija bums, ka sauca un aicināja iegādāties akcijas, un man no mammas puses bija zemes privatizācijas sertifikāti. Es tos negribēju pārdot, jo cena bija ļoti zema, un es izdomāju - varbūt kādreiz noderēs ja ne man, tad manam dēlam. Atklāti sakot, dividendes neesmu saņēmusi.

8. Patriotisms
Kā esat pierādījusi, ka esat Latvijas patriote? | Pirmkārt, ar savu darbu, kas ir patriotisms lielākajā nozīmē, un ar to, ka esmu atgriezusies Latgalē, pie saviem vecākiem, senčiem, kopju latviešu tradīcijas, neesmu aizbraukusi un nevēlos to darīt.

9. Zināt Satversmi 
Kas drīkst pieprasīt, lai Saeima notur nevis atklātu, bet slēgtu sēdi? | Vai, ziniet, tā Satversme vēl nav apgūta tik dziļi. Saeimas priekšsēdētājs? (Pareizā atbilde - desmit Saeimas locekļi, Valsts prezidents, Ministru prezidents vai ministrs).

10. Sabiedrība pirmajā vietā
Ko saprotat ar jēdzienu «strādāt sabiedrības labā»? | Vienā vārdā varu pateikt - prieks. Prieks dot, izdalīt, izstarot to, ko tu proti - labs vārds, doma, darbs vai maize. Darbs sabiedrības labā, nesaņemot un neprasot par to atlīdzību - dalība talkā, donoru kustībā, jauki svētki, ko noorganizēt, piedalīšanās tautas mākslas kolektīvā.

Testētie deputāta kandidāti tika izlozēti 19. augustā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas