Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +14 °C
Viegls lietus
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

"Parex banka" vēršas tiesā pret Karginu un Krasovicki, prasot piedzīt zaudējumus

Parex banka _(Parex) _vērsusies tiesā pret bankas bijušajiem valdes locekļiem Valēriju Karginu un Viktoru Krasovicki, prasot viņiem atlīdzināt savas darbības laikā bankai nodarītos zaudējumus, piektdien paziņoja banka. Radušās aizdomas, ka virkne noslēgto darījumu bijušajiem valdes locekļiem un līdzīpašniekiem ļāvuši iedzīvoties uz bankas rēķina.

Pēc bankas sniegtās informācijas, tika vērtēti laika posmā no 1995.gada 1janvāra līdz 2008. gada 5.decembrim slēgtie aizdevumu un noguldījumu līgumi starp banku un abiem bijušajiem bankas valdes locekļiem, kuri vienlaicīgi bija arī bankas vairākuma akcionāri, kā arī ar viņiem saistītām personām. Konstatēta virkne darījumu, kas noslēgti pretēji bankas interesēm un piemērojot bankai īpaši neizdevīgus noteikumus. Šie noteikumi būtiski atšķiras no nosacījumiem, uz kādiem šādus līgumus slēdza nesaistītas puses. Pēc advokāta Agra Bitāna LTV Ziņās teiktā, runa ir par depozītlīgumiem un kredītlīgumiem. Auditori ir aprēķinājuši starpību, un par to arī celta prasība.

Banka secina, ka līgumi slēgti, V.Karginam un V.Krasovickim atrodoties interešu konfliktā un pārkāpjot vairāku likumu normas. Līdz ar to abu bijušo bankas valdes locekļu darbībās ir saskatāmi būtiski likumā noteikto valdes locekļu pienākumu pārkāpumi, bankai nodarot ievērojamus zaudējumus, secina Parex banka.

Tā atgādina: Komerclikums nosaka, ka valdes loceklim savi pienākumi jāpilda kā krietnam un rūpīgam saimniekam, un paredz arī valdes locekļu atbildību par zaudējumiem, ko tie ar savu darbību vai bezdarbību nodarījuši attiecīgajai kapitālsabiedrībai.

Celtās prasības ietvaros banka vēršas pret V.Karginu un V.Krasovicki arī par zaudējumu atlīdzību saistībā ar 2008.gada novembrī noslēgtā Ieguldījuma līguma pārkāpumiem.

Juridisko un finanšu izpēti Parex uzdevumā ir veikuši gan Latvijas, gan starptautiski konsultanti: advokātu birojs Herbert Smith LLP, auditorfirma KPMG LLP un zvērinātu advokātu birojs Eversheds Bitāns.

Valsts Parex bankas kapitāldaļas no V.Kargina un V.Krasovicka pārņēma 2008.gada 5.decembrī, kad banka nonāca grūtībās.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas