Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Partijas no Apvienotā saraksta drīzumā sagaida galīgo lēmumu, vai tas strādās valdībā

Valdības veidošanā iesaistītās partijas no Apvienotā saraksta (AS) drīzumā sagaida galīgo lēmumu, vai tas strādās jaunajā valdībā.

Neoficiāli politiķi min, ka gala lēmumu vēlas sagaidīt jau šodien, ņemot vērā, ka AS izšķiršanās jau esot tikusi gaidīta otrdien. Līdz ar to tiek pausts, ka esot notikusi "pretimnākšana AS", dodot ilgāku domāšanas laiku.

Partiju pārstāvji dienas pirmajā pusē bija gatavi turpināt neformālas konsultācijas, lai mēģinātu pārliecināt "Apvienotā saraksta" pārstāvjus iesaistīties jaunajā koalīcijā.

Reizē netiek izslēgta arī iespēja, ka pati AS kādā brīdī varētu nebūt pilnīgi vienota savā nostāja. Nav gan zināms, vai šāda iespēja nav tikai vienkārši konkurentu cerības. Pašas AS līderi pauž pārliecību, ka no vairākām partijām sastāvošajā politiskajā spēkā šķelšanās neesot gaidāma.

Kā ziņots, "Jaunās vienotības" (JV) virzītā Ministru prezidenta amata kandidāte Evika Siliņa šodien uz četru partiju koalīcijas izveidošanas sarunām aicinājusi Zaļo un zemnieku savienība (ZZS), AS un "Progresīvo" pārstāvjus, tomēr AS uz sarunām doties neplāno.

Siliņa vēlas izveidot valdību no šīm partijām, savukārt AS vēlas saglabāt esošo koalīciju, kurā strādā JV, AS un Nacionālā apvienība (NA), ZZS varot tikt piepulcēta tikai uz stingriem nosacījumiem, bet "Progresīvos" AS piedāvā atstāt ārpus koalīcijas. Līdzīgu pozīciju uztur arī NA, kurus gan Siliņa uz oficiālajām sarunām vairs nav aicinājusi.

Savukārt ZZS un "Progresīvo" politiķi līdz šim dažādas "sarkanās līnijas" sadarbībai ar citiem politiskajiem spēkiem ir centušies nevilkt, pieļaujot darbu gan piecu partiju koalīcijā, gan četru partiju valdības modelī, gan arī tikai trīs partiju variantā, kad kopā strādātu JV, ZZS un "Progresīvie", Saeimā balstoties uz 52 deputātu balsu atbalstu.

Saeimā JV ir 26 deputātu vietas, ZZS - 16, bet "Progresīvajiem" - 10 mandāti, kas kopā iespējamās jaunās valdības tā dēvētajam kodolam dod 52 balsis jeb minimālu vairākumu. AS ir 15 parlamentārieši un NA - 13 deputātu vietas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vingris atkāpjas no EDzL valdes priekšsēdētāja amata

Par dzelzceļa projekta Rail Baltica izbūvi Latvijas teritorijā atbildīgā SIA Eiropas dzelzceļa līnijas (EDzL) valdes priekšsēdētājs Kaspars Vingris atkāpies no amata, aģentūru LETA informēja EDzL...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas