Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +22 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 16. maijs
Edijs, Edvīns

Pauls Raudseps: Atslēgas aploksnē

Amerikā kopš nekustamā īpašuma krīzes sākšanās ieviesies jauns vārds «jinglemail» jeb «škindoņpasts». Tas apzīmē gadījumus, kad īpašnieks, sapratis, ka viņa mājas vai dzīvokļa vērtība ir kļuvusi zemāka nekā par īpašumu ņemtās hipotēkas vērtība, iemet aploksnē priekšdurvju šķindošās atslēgas un nosūta bankai, sak', tagad tā ir jūsu problēma. ASV tā var darīt, jo hipotekārā kredīta neatmaksāšanas gadījumā piedziņu var vērst tikai pret pašu nekustamo īpašumu, un, pārstājot maksāt bankai par aizņēmumu, kredītņēmējam pēc būtības draud tikai izvākšanās no mājām.

Pagājušajā ziemā, kad ASV finanšu sistēma karājās mata galā, kredītņēmēja «tiesības» vienkārši atstāt īpašumu bankai uzskatīja par vienu no galvenajiem apdraudējumiem bankām, jo, plaši izmantotas, tās smagi iedragātu banku bilances, paātrinātu kritumu nekustamo īpašumu cenās, kas radītu bankām vēl lielākus zaudējumus, un tā aizvien dziļāk bedrē. Tāpēc tika iedarbināti dārgi valsts atbalsta plāni, lai tikai ieinteresētu cilvēkus neatstāt īpašumus, kurus viņi bija pirkuši burbuļa apogejā un kurus tagad varētu būt izdevīgi pamest.

Vakar Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (JL) nāca klajā ar priekšlikumu ieviest Latvijā līdzīgu tiesisko regulējumu hipotekārajiem kredītiem. Nav šaubu, ka bankām ir jāuzņemas līdzatbildība par neprātīgi izsniegtajiem kredītiem pret absurdi pārvērtētām ķīlām. Vistaisnīgāk būtu, ja zaudējumus par šo izvēli dalītu banka un kredītņēmējs, taču Dombrovska priekšlikums uzkrautu gandrīz visus zaudējumus bankai. Tas notiek laikā, kad nekustamo īpašumu vērtība Latvijā divarpus gados kritusies savus 70%, un, kā lasāms Starptautiskā Valūtas fonda sestdien klajā laistajā ziņojumā, jau tagad Latvijas «lielākajai bankai» (lasi - Swedbank) vairāk nekā pusei no izsniegtajiem hipotekārajiem kredītiem ķīlas vērtība ir mazāka nekā paša kredīta vērtība. Šādos apstākļos Latvijā noteikti atrastos ne mazums cilvēku, kuriem būtu izdevīgi atteikties vienlaikus no kredīta un no īpašuma, pat ja viņi var atļauties turpināt veikt ikmēneša maksājumus.

Kā tas ietekmētu tautsaimniecību kopumā? Politiķi, protams, var prasīt, lai bankas dāsnāk kreditē uzņēmējdarbību un vienlaikus cieš aizvien lielākus zaudējumus no izsniegtajiem hipotekārajiem kredītiem, tomēr īstajā dzīvē tā nenotiks. Turklāt uzmanīgu dara fakts, ka ļoti līdzīgus risinājumus jau kopš gada sākuma propagandē cilvēki, kuri saistīti ar nekustamo īpašumu spekulācijām. Dombrovska priekšlikums gan paredz, ka tas attiektos tikai uz fiziskas personas vienīgo mājokli, taču cik nav redzēts, ka labi domāti likumprojekti Saeimā apaug ar tikai dažiem izredzētajiem (spekulantiem, neveiksmīgiem developeriem) izdevīgiem papildinājumiem. Tautas partija, kuras «pastnieki» prot meistarīgi pēdējā mirklī sagrozīt vajadzīgos pantus, jau paspējusi apsveikt Dombrovska iniciatīvu. Turklāt, kā atzīmē Danske Bank analītiķi, šādas likumdošanas izmaiņas likvidētu vienu no lielākajiem devalvācijas radītajiem politiskajiem draudiem valdībai, jo eirokredītu ņēmēji, kuriem lata vērtības kritums nozīmīgi paaugstinātu ikmēneša maksājumus, jebkurā brīdī varētu no šiem kredītiem atteikties.

Dombrovska pārstāvji saka, ka grozījumu mērķis ir pasargāt cilvēkus no izlikšanas no mājokļa, taču nemaz nav skaidrs, kā iespēja atteikties no kredīta palīdzētu saglabāt jumtu virs galvas. Ierosinājuma faktiskais rezultāts varētu būt tieši pretējs - bankām atstāti tukši dzīvokļi. Jāšaubās, vai tas ko dos tautsaimniecības atdzimšanai. Ja sāks šķindēt bankām atmestās atslēgas, monētu šķindoņa kļūs vēl grūtāk saklausāma.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vēl viens vaibsts televīzijas portretā

Par publisko skandālu saistībā ar Latvijas Televīzijas lēmumu rīkot EP priekšvēlēšanu diskusijas krievu valodā Guntars Gūte sarunājas ar politologu Jāni Ikstenu.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas