Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 16. maijs
Edijs, Edvīns

Pauls Raudseps: Izšķērdētā veselība

Vakar tiekoties ar baušķeniekiem, veselības ministre Baiba Rozentāle (TP) kārtējo reizi visu vainu par problēmām veselības aprūpes sistēmā novēla uz naudas trūkumu. Kā viņa trešdien raidījumā 100.pants kodolīgi noformulēja savu ideoloģiju, "bez naudas izdarīt neko nevar".

Bet bez domāšanas neko jēdzīgu izdarīt nevar. Kā to parāda TP ministru pēdējo piecu gadu valdīšana veselības aprūpes nozarē, nauda pati par sevi neko neatrisina.

Jaunākajā Latvijas Bankas izdevumā Averss un Reverss bankas Monetārās politikas pārvaldes Makroekonomikas analīzes daļas vecākais ekonomists Oļegs Krasnopjorovs ir publicējis īsu analīzi par Latvijas valsts izdevumu efektivitāti trijās jomās: izglītībā, veselības aprūpē un sociālajā aizsardzībā. Viņš secina, ka veselības aprūpē Latvija ierindojas 26.vietā Eiropas Savienībā pēc līdzekļu izmantošanas efektivitātes. Citiem vārdiem sakot, tā nauda, ko mēs izdodam par veselības aprūpi, tiek izšķērdēta.

Tas kļūst pavisam skaidrs, ja salīdzina slimnīcu gultas vietu skaitu uz 100 000 iedzīvotāu Latvijā ar to pašu rādītāju citās valstīs un izvērtē, vai šīs gultas vietas palīdz nodrošināt pašu galveno veselības sistēmas efektīvas darbošanās rādītāju — cilvēka mūža ilgumu. Latvijā slimnīcu gultu skaits uz 100 000 cilvēku pārsniedz 750, kas mūs ierindo piektajā vietā ES, bet caurmēra mūža ilgums — ap 71 gadu — ir otrs īsākais ES (visi analīzē izmantotie Eurostat dati ir 2007.gada). Citas valstis ar ievērojamāki mazāku gultu skaitu sasniedz daudz labāku rezultātu, piemēram, Igaunijā ir nedaudz vairāk par 550 slimnīcu gultu uz 100 000 iedzīvotāju, bet caurmēra mūža ilgums ir par diviem gadiem garāks, savukārt tik atšķirīgas valstis gan ienākumu, gan klimata un dzīvesstila ziņā kā Lielbritānija, Portugāle un Dānija spēj panākt caurmēra dzīves ilgumu, kas pārsniedz 78 gadus, ar mazāk nekā 400 slimnīcu gultām uz 100 000 iedzīvotāju.

Salīdzinot par veselības aprūpi izdoto naudu uz vienu iedzīvotāju (ieskaitot ne tikai valsts maksāto naudu, bet arī privātos izdevumus un summu koriģējot atbilstoši pirktspējas paritātei) ar panākto rezultātu, Latvija ir teju pēdējā vietā, tikai nedaudz apsteidzot Lietuvu. Ar mazākiem izdevumiem uz cilvēku labāku rezultātu sasniedz gan Polija, gan Bulgārija, gan Rumānija.

Pēc pieciem gadiem šīs sistēmas vadībā kārtējam TP veselības ministram klātos nevis sūdzēties par naudas trūkumu, bet gan pierādīt, ka spēj piešķirtos līdzekļus efektīvi izmantot.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas