Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 16. maijs
Edijs, Edvīns

Pauls Raudseps: Neuzticēšanās cunami

Vēl aizvien nav īsti skaidrs, kāpēc Ministru prezidents Valdis Dombrovskis otrdien nāca klajā ar priekšlikumu mainīt hipotekārās kreditēšanas noteikumus un noteikt, ka no kredītņēmēja nedrīkst atprasīt vairāk par ieķīlātā nekustamā īpašuma vērtību. Tomēr šī pagaidām gaisīgā ierosme - premjerministrs ir tik vien kā uzdevis Valsts kancelejai izstrādāt likumu grozījumus, tie nav apspriesti ne koalīcijā, ne Saeimā -, pasaules mediju telpā ātri vien paspēja sabiezēt kā vēl viens melns mākonis pār Latvijas jau tā tumšo tēlu.

Financial Times Dombrovska priekšlikumā saredz veidu, kā padarīt iespējamu lata devalvāciju mazāk sāpīgu eirokredītu ņēmējiem, tādējādi, protams, atkal uzkurinot ārzemju politiskajās un biznesa aprindās baumas, ka tieši tas arī ir gaidāms. The Wall Street Journal ziņo, ka priekšlikums izraisījis «vēl vienu neuzticēšanās vilni» pret Latviju. «Latvija piedraud ārzemju bankām ar milzīgiem zaudējumiem,» lasāms virsrakstā The Guardian, kas citē kādas skandināvu bankas ekonomistu, kurš saka: «Tā būtu ekonomiska pašnāvība. Kreditēšana mirklī apstātos. Nevarētu vairs paļauties uz Latvijas likumdošanu. Ārzemju tiešās investīcijas samazinātos.» Bet ziņu aģentūra Bloomberg raksta, ka priekšlikums ir «iedragājis [Latvijas] spējas pārliecināt investorus, ka tā var izpildīt vienošanos ar starptautiskajiem donoriem un izvairīties no devalvācijas».

Pēc pēdējās dienās izskanējušajiem Eiropas Komisijas, Zviedrijas, pat Igaunijas amatpersonu atkārtotiem publiskajiem izteicieniem, no kuriem nepārprotami izriet, ka Latvija ir valsts, kurai nevar uzticēties, šāds pilnīgi nevajadzīgs, pašu radīts trieciens valsts tēlam ir kārtējais atgādinājums, ka Latvijas šaubīgais finanšu stāvoklis vēl aizvien ir pasaules mediju uzmanības centrā un ka mūsu politiķi vēl aizvien nav sapratuši, uz kādas skatuves un par kādām likmēm viņi tagad spēlē.

Iespējams, ka ārzemju preses vērtējums par Dombrovska priekšlikumu ir netaisns, taču tas precīzi atspoguļo to milzīgo neuzticību, ar kuru katra Latvijas valdības rīcība vai priekšlikums Rietumos tiek uztverts. Tieši tāpat tiks vērtēti jebkuri citi negaidīti, pārprotami vai «oriģināli» soļi no valdības vai Saeimas puses. Latvijas valdībai un parlamentam patlaban nav svarīgāka uzdevuma par zaudētās uzticēšanās atgūšanu, jo bez tās vienīgie, kas būs gatavi ar mums politiski un ekonomiski sadarboties, būs tie, kuriem ir vēl šaubīgāka reputācija nekā mums.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vēl viens vaibsts televīzijas portretā

Par publisko skandālu saistībā ar Latvijas Televīzijas lēmumu rīkot EP priekšvēlēšanu diskusijas krievu valodā Guntars Gūte sarunājas ar politologu Jāni Ikstenu.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas