Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +21 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 16. maijs
Edijs, Edvīns

Pauls Raudseps: Tautas staigāšanas nodoklis

Pagājušajā nedēļā Finanšu ministrija nāca klajā ar trim modeļiem, kā ieviest nekustāmā īpašuma nodokli (NĪN) dzīvojamajām platībām, un vakar finanšu ministrs Einars Repše (JL) publiski izteica atbalstu vissliktākajam no tiem. Kā ziņo LETA, Repše atbalsta NĪN dzīvojamajām platībām piemērošanas variantu, kurš katrai īpašumā deklarētai personai paredz noteikt ar nodokļiem neapliekamo platības minimumu.

Šāda neapliekamā minimuma atbalstīšana acīmredzot ir domāta, lai pavicinātu sociālā taisnīguma karodziņu, tomēr efekts patiesībā ir tieši pretējs. Šāda sistēma ne tikai padarītu NĪN grūtāk administrējamu un veicinātu krāpšanos, bet pati par sevi būtu sociāli netaisnīga. Tā automātiski piešķirtu lielākas atlaides cilvēkiem ar ekskluzīviem īpašumiem, jo atlaižu absolūtais lielums būtu proporcionāls īpašuma kvadrātmetra vērtībai. Šāds variants padarītu NĪN par kārtējo Latvijas regresīvo nodokli, kurš dod lielākas atlaides bagātajiem, nekā saņem mazāk turīgie.

Turklāt tā pieņemšana radītu milzīgu aktivitātes pieaugumu Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldē, kurai nāktos fiksēt likuma izsaukto tautas staigāšanu — dzīvesvietas pārreģistrēšanu nodokļu optimizācijas nolūkos. Šāda likuma varianta pieņemšanas gadījumā jau tagad var paredzēt vienu no nākamā gada pētnieciskās žurnālistikas odziņām — rakstu par Baltezera villu, par kuru netiek maksāts ne santīms NĪN, jo tajā piereģistrēti desmit Centrāltirgus bomži.

Repše piesauc daudzbērnu ģimeņu aizsardzību kā attaisnojumu šādas sistēmas ieviešanai. Ja tas tiešām ir viņa mērķis, vai nebūtu pareizāk ieviest atlaidi, kas attiecas tieši uz ģimenēm ar trim vai vairāk bērniem? Citādi sanāk, ka, saudzējot šīs apmēram 40 000 ģimenes, Repše grib padarīt teju katru no Latvijas 1 042 000 mājokļu īpaš­nieku par potenciālu nodokļa apiešanas shēmu tapinātāju.

Visvieglāk administrējamā un sociāli vistaisnīgākā NĪN sistēma ir tā, kura nosaka nodokli, balstoties tikai uz īpašuma kadastrālo vērtību, jo gandrīz visos gadījumos tā visprecīzāk atspoguļo īpašnieku patieso rocību. Ja gribas stiprināt sociālo efektu, var, kā Dānijā, noteikt augstāku likmi dārgākajiem īpašumiem un zemāku — lētākajiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vēl viens vaibsts televīzijas portretā

Par publisko skandālu saistībā ar Latvijas Televīzijas lēmumu rīkot EP priekšvēlēšanu diskusijas krievu valodā Guntars Gūte sarunājas ar politologu Jāni Ikstenu.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas