Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +19 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 1. jūnijs
Mairita, Bernedīne, Biruta

Pauls Raudseps:Valstsvīrs un demokrāts

Pievienot komentāru

0/1000 zīmes
Lāpītāja
L
Biju šodien uz konferenci veltītu 1.Prezidenta lielajai jubilejai. Tā nebija gara, bet ar vairākiem vērtīgiem referātiem,kuros visos tika uzsvērta Čakstes kā DEMOKRĀTA ,kā patiesi valstsvīra nozīme un viņa parezidentūru laika daudzējādā līdzība ar mūsdienu situāciju. Žēl tikai,ka tā bija šaura loka apmeklēta, labi,ka vismaz tika translēta radioklausītājiem kā man teica, bet nezinu vai tā bija, konferences tekstus izdošot iespied darbā, tas būtu ļoti derīgi. Arī kapos pie čakstes skaisti sakoptā pieminekļa bija sanākusi-sabraukusi visa lielā dzimta, bija viss diplomātiskais korpuss,krievus ieskaitot un pat "pervij baltijskij kanal", bija Prezidents, exprezidente, Saeimas priekšsēdis, armijas komandieris, orķestris, skolēni, citi Čakstes personības cienītāji,viss bija skaisti un piemēroti(tikai Zatlers nepiedodami ilgi kavējās ceremonijai, tā netieši velkot paralēles ar leģendāro Čakstes kavēšanos pieņemšanā-tikai diemžēl viņam tas neizdodas spoži, bet var jau saprast, viņam bija atkal jāķēpājas ar partiju savstarpējiem kašķiem, tāpēc deputātiem nekādi nebija laika godināt PIRMO PREZIDENTU, viņi dienu pavadīja neauglīgos runu plūdos,kuri tā arī ne ar ko nevainagojās. Kaut arī sabiedriskajā TV tika rādīta jaunā Dz,Gekas filma par Čaksti, tomēr tas vēl bija laiks,kurā ne visi ir pie TV ekrāniem. Mani pārsteidza,ka Panorāma varēja ilgi un gari aprādīt lidmašīnas piespiedu nosēšanos un Kariņa sajūtas(tak dzīvs, paldies Dievam un ar to lai pietiek, mani neinteresē cik kuram ir bijuši slapji pamperi), atkal un atkal pārzelēt vadonisma motīvus un topošo izrādi,bet ne ar vārdiņu ne kadriņu neinformēt savus skatītājus par diženo jubilāru. Secinu-gan žurnālistu gan politiķu galvās nav ne intereses ne cieņas pret demokrātiju, valstiskumu, tik lēti efekti, sīki skandāli un pašlabums.
no malas
n
Ak, kā mums tagad vajadzētu kādu Čaksti, kas varētu paraut sev līdz tautu...
Zigurds
Z
Jāņa Čakstes tēvs Krišjānis Čakste bija Sesavas pagata vecākais, mans tēva - Kristaps - blakus pagasta Svitenes vecākais. Sesavas pagastā dzīvoja abi mana tēva brāļi un pusbrālis, Teofīls Rudzītis, kurš bija Satversmes sapulces un pirmās Saeimas Lauksaimniecības komisijas priekšsēdētājs un Sociāldemokrātu - mazinieku pārstāvis. Kā mazs puika emu ciemojies Sesavā pie tēva brāliem un daudz dzirdējis par Čakstēm, viņa bērniem. Kad Teofīls nomira, pēc viņa lūguma, apglabāja netālu no Jāņa Čakstes kapa. Lai gan abi bija politiski pretinieki. Cieņa pret Jāni Čaksti bija nesatricinama. Patiesībā Jānis Čakste Latvijas vēsturē bija ne tikai pirmais prezidents, bet arī viscienījamākā un izcilākā personība. Pazīstu daudzus prezidenta Čakstes mazbērnus. Visi cienījami cilvēki, personības. Esmu ierosinājis Rīgas lidostu RIX nosaukt par Jāņa Čakstes Starptautisko lidostu Rīgā. Kā Šarla de Golla, Džona Ficdžerlda Kenedija [JFK] vai Leha Valensas lidostām Parīzē, Ņujorkā, Gdaņskā. Latvieši savā gļēvuma un nbailīguma dēļ nav spējīgi godināt savus varoņus. Viņi tos nezina!
Jā...
J
Tas ir patiešām skumji /lai neteiktu - satraucoši/, ka pat tik "apaļā" jubilejā Čakste faktiski tiek noklusēts. Laikam gan tādēļ, ka bija īstens demokrāts, bet mūsu valstī ar to demokrātiju tā pašvaki - nauda pāri visam. Arī vadonisma ideja uzņem apgriezienus. Diemžēl pacietības mērs latviešiem laikam ir bezgalīgs...
zvirbulēns
z
Jā, tiešā, jā!
Piebilde
P
Kaut tā būtu, ka arī mūsdienās pie Satversmes rakstīšanas un grozīšanas klāt būtu patiesi juristi, satversmju speciālisti, un nevis kaut kādi ķēkšas, kas pierakstīti partijas sarakstos.
Paldies
P
Pirmā kļūda 1990.gados—pagarināt Saeimas kalpošanas laiku no 3 uz 4 gadiem. Tur sākās visas mūsdienu problēmas.
I.B.
I
Vai rīt Zatlers pie pieminekļa noliks KONVERTU?
Ansis
A
zvirbulēn, kā ir būt nūģim - niknam, grafomānijas un nepiepildītas dzīves plēstam nūģim? Kaifs?
zvirbulēns
z
Raudsep, kā ir būt latslāvam - visu tautu latvietim, nešķebina?

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas