Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Otrdiena, 30. aprīlis
Liāna, Lilija

Pēdējais mierīgais kongress

Latvijas Pašvaldību savienības kongress, kas pagājušās nedēļas nogalē notika Liepājā, bija pēdējais šāda veida forums tagadējā sasaukuma vietējiem deputātiem. Gada nogalē viņi vēl pulcēsies kopā, lai nosvinētu Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) 25 gadu jubileju, taču darba kongresā, visticamāk, kopā sanāks jau 2017. gada vasarā pēc pašvaldību vēlēšanām, kad būs sākušas strādāt jaunās domes. LPS priekšsēdētājs Andris Jaunsleinis Dienai atzina, ka uz šo amatu pēc vēlēšanām vairs neplāno kandidēt.

Aizvadītais LPS kongress bija īpašs arī tāpēc, ka uz to ieradās visas trīs augstākās valsts amatpersonas - Valsts prezidents Raimonds Vējonis, Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece (NA) un premjers Māris Kučinskis (ZZS). Kongresā piedalījās arī vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Kaspars Gerhards (NA), kurš tāpat kā lielākā daļa atbraukušo Saeimas deputātu - galvenokārt no Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas - sagaidīja arī kongresa beigas, kas bieži nenotiek.

Kad Diena lūdza vairākus pašvaldību vadītājus komentēt visu augstāko amatpersonu ierašanos kongresā, neviens nevarēja atminēties, kad vēl tā būtu bijis. Vietējie līderi to uztvēra kā cieņas izrādīšanu, ko spējot novērtēt, jo īpaši Valsts prezidenta klātbūtni pēc slimošanas. Taču daži pieļāva, ka valdībai un Saeimai, visticamāk, vajag pašvaldību atbalstu, lai veiktu reformas veselības aprūpē un izglītībā, kas daļēji notikšot uz pašvaldību rēķina. Vējonis atzina, ka arī no pašvaldībām būs atkarīgs, kā izdosies veikt izglītības reformu. Saeimas priekšsēdētāja Mūrniece atgādināja OECD (Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas) norādes, ka būs nepieciešams pārskatīt izglītības sistēmas kapacitāti un tajā strādājošo skaitu.

Kongresa moto bija: "Kas taupa uz izglītību, neredzēs labklājību." Kučinskis pēc kongresa atzina, ka šis pasākums tomēr vairāk ir svētki pašvaldībām, kuros tām satikties un raidīt sabiedrībai savus vēstījumus. Taču premjers Dienai atzina: "Tā sajūta bija, ka steidzīgi ir jāveido iepirkums naudas drukājamās mašīnas iegādei." Kučinskis uzsvēra, ka jāorientējas uz ienākumu gūšanu un te pašvaldībām ir liela loma. Viņš arī minēja investīciju piesaistes priekšnoteikumus, ko no pašvaldībām sagaida investori, - attīstītu infrastruktūru un kvalificētu darbaspēku.

Visu rakstu lasiet pirmdienas, 23.maija, avīzē Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas