Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Pērn deputāti uzkrājuši 220 375 latus; parādsaistības - 1,1 mlj. latu

Pērn 11. Saeimas deputāti bija uzkrājuši 220 375 latus, bet politiķu parādsaistības sasniedza 1,1 miljonu latu, portālu Diena.lv informēja Deputatiuzdelnas.lv pārstāve Līga Stafecka.

Savukārt 2010.gadā deputātu uzkrājumi bija 344 255 latu. Skaidrās naudas uzkrājumu samazinājums varētu būt saistīts ar nesenajām likuma izmaiņām, kas paredz valsts amatpersonām bankas kontā ieskaitīt uzkrājumus virs 4000 latiem.  Pērn deputāti kopā ir izsnieguši nedaudz vairāk kā 2,5 miljonus latu aizdevumus, no tiem būtiskāko daļu veido Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) deputāta Riharda Eigima izsniegtie aizdevumi 734 847 latu apmērā. 11.Saeimas deputātu pagājušā gada parādsaistību kopējais apjoms ir 1,1 miljoni latu. Lielākās parādsaistības ir Nacionālās apvienības deputātam Imantam Parādniekam - 600 486 latu.

Kā ziņots, saistībā ar Fizisko personu mantiskā stāvokļa deklarēšanas likuma normām, amatpersonām skaidras naudas uzkrājumi virs 4000 latu šī gada 1.jūnijā bija uz diennakti jāieskaita bankas kontā, tādējādi valsts varēja gūt pārliecību par šīs naudas eksistenci un reālo apjomu. "2011.gadā varēja vērot gadījumus, kad skaidrās naudas uzkrājumu deputātam vairs nav, taču pieauguši izsniegtie aizdevumi. Šobrīd skandālā par iespējamu izvairīšanos no nodokļu maksāšanas iesaistītais Vienotības deputāts Dzintars Zaķis ir viens no spilgtākajiem piemēriem minētajai tendencei," sacīja L.Stafecka.

Delnas skatījumā apjomīgas parādsaistības, lieli skaidras naudas uzkrājumi, lieli aizdevumi ir korupcijas riski, īpaši gadījumos, kad deputātiem ir grūtības to rašanos ticami izskaidrot. Skaidras naudas uzkrājumi un aizdevumi var būt veids, kā legalizēt kukuļus, ko paredzēts saņemt nākotnē.

Deputatiuzdelnas.lv publicēti īsi apskati par katras 11.Saeimā pārstāvētās frakcijas deputātu finansēm. Portālā pieejami arī visi izejas dati - no 2005.gada līdz 2011.gadam par deputātu ienākumiem, skaidras un bezskaidras naudas uzkrājumiem, aizdevumiem un parādsaistībām. Ar katra deputāta finansiālo un mantisko stāvokli var iepazīties deputāta profilā, sadaļā "Finanses". Apkopojot datus, par septiņu deputātu mantisko stāvokli, precizējoši jautājumi nosūtīti Valsts ieņēmumu dienestam un Delna informēs, ja tiks atklāti pārkāpumi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas