Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +21 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 16. maijs
Edijs, Edvīns

Pētījums: 65% iedzīvotāju ārstu apmeklē tikai traumu vai smagu saslimšanu gadījumos

Pārsvarā iedzīvotāji pie ārsta vēršas tikai ieilgušas vai traumatiskas saslimšanas gadījumos un neatļaujas pilnvērtīgu veselības aprūpi galvenokārt finansiālu apsvērumu dēļ, secināts medicīnas centra Eimores veiktajā pētījumā, portālu Diena.lv informēja centra vadītājs Modris Taujinskis.

17% respondentu apmeklē mediķus vismaz reizi trīs mēnešos, 44% aptaujāto pie ārsta dodas reizi gadā vai pat retāk, bet 65% - medicīnas iestādēs ierodas vienīgi traumu vai smagu saslimšanu gadījumā.

Pateicoties obligātajām veselības pārbaudēm, ārstu apsekošanu regulāri veic tikai 18% Latvijas iedzīvotāju, savukārt profilakses vai rehabilitācijas nolūkos ārstu apmeklē nepilni 12% iedzīvotāju.

Pētījumā noskaidrots, ka iedzīvotāji reti dodas pie ārsta, jo vēlas taupīt uz veselības rēķina. 62% aptaujāto respondentu par nozīmīgāko stimulu biežāk apmeklēt ārstu nosauca veselības apdrošināšanas polisi, kas pilnībā vai daļēji segtu ārsta apmeklējuma izdevumus. Aptaujas dati liecina, ka tikai 24% respondentu ir veselības apdrošināšanas polises.

16% no visiem respondentiem atzinās, ka ārstu norādījumus ņem vērā pilnībā, bet lielākā daļa (60%) tos ievēro lielā mērā, kā iemeslus galvenokārt minot sniegto rekomendāciju izmaksas un personīgās sajūtas. Tikpat liels respondentu skaits norādīja, ka vienai ārsta vizītei neatļaujas tērēt vairāk par desmit latiem, kas patlaban ārstniecības izmaksu kontekstā ir nepietiekami.

"Satraucoša šķiet tendence, ka nozīmīga iedzīvotāju daļa ārstu apmeklē tikai ieilgušu slimību un gūtu traumu rezultātā, kā iemeslu netieši norādot mazo rocību. Ņemot vērā, ka veselības apdrošināšanas polises ir mazākajai sabiedrības daļai, ekonomiskās krīzes apstākļos arvien vairāk iedzīvotāju paļaujas uz personiskajām sajūtām, nereti nodarot neatgriezenisku ļaunumu savai veselībai. Gala rezultātā cieš visa sabiedrība, jo biežāk nekā citās valstīs zaudējam darbaspējīgus indivīdus un iegūstam jaunus sociālā budžeta aprūpējamus iedzīvotājus", komentē medicīnas centra Eimores vadītājs Modris Taujinskis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vēl viens vaibsts televīzijas portretā

Par publisko skandālu saistībā ar Latvijas Televīzijas lēmumu rīkot EP priekšvēlēšanu diskusijas krievu valodā Guntars Gūte sarunājas ar politologu Jāni Ikstenu.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas