Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Piektdiena, 17. maijs
Umberts, Herberts, Dailis

Pie darbiem!

Gribētos pieredzēt, ka valsts augstāko amatpersonu paziņojumi iegūst reālu veidolu un nepaliek vārdi vien. Arī ārpolitikā, par kuras veidošanu tiešā saistībā ar Latvijas praktiskajām un ekonomiskajām interesēm vairakkārt runājis ārlietu ministrs Ģirts Valdis Kristovskis. Arī prezidents Valdis Zatlers, kurš nesen apspriedis ar ASV senatoriem nepieciešamību stiprināt attiecības ar mūsu galveno stratēģisko partneri.

Vai gan liela jēga ir kārtējo reizi pateikt, ka Latvija ir ieinteresēta turpināt ciešu militāro sadarbību ar ASV? Tā vietā būtu jārunā par konkrētām lietām, kas Latvijas par 50% apcirptajam aizsardzības budžetam ir tik nepieciešamas. Mūsu vajadzības nav lielas, un amerikāņi, iespējams, ir labākie sarunu partneri, taču tikai tad, ja paši zinām savas vajadzības.

Līdzīga situācija vērojama arī civilajā sektorā. Vai Latvija nevarētu tikt pie dažādiem ASV militārā resora pasūtījumiem, ja vien gribētu? Vai nevarētu sapulcināt septiņus astoņus kokapstrādes uzņēmumus un noslēgt liela apjoma piegāžu līgumus? Taču tas nenotiek, jo nav nedz politiskās gribas, nedz arī vēlēšanās strādāt vairāk. «Augšām» ir labi tāpat, bet strādnieks, kurš vairs nevar nopelnīt pat 300 latu, brauc uz ārzemēm.

Tagad arābu revolūciju viļņa laikā vajadzētu apsvērt, ko Latvija varētu iegūt no pārmaiņām šajās valstīs. Piemēram, izveidot speciālistu grupu, kas varētu dalīties ar mūsu valsts pieredzi demokrātiskas valsts izveidošanas aspektos. Īstais brīdis, lai sapulcinātu Rīgā arābu valstīs esošos goda konsulus un izmantotu viņu zināšanas. Līdz ar politiskajām pārmaiņām arābu valstīs mainīsies arī ekonomiskais klimats. Saimnieciskā darbība kļūs liberālāka un ārzemju biznesam atvērtāka.

Tas sakāms arī par Lībiju, kurā turpinās pilsoņu karš. Kontaktu izveidošanai ar šo bagāto Vidusjūras valsti, kuras lielākā pilsoņu daļa nolēmusi veikt būtiskas pārmaiņas, šis ir labākais laiks. Vēlāk vienkārši var būt par vēlu. No piedāvājuma sadarboties Lībijas revolucionārā vara neatteiksies un to pat augstu novērtēs. Īstais brīdis, izvērtējot potenciālos ieguvumus, sākt sarunas ar šo valsti. Ar ārlietu ministra paziņojumiem, ka atbalstām koalīcijas darbošanos Lībijā, jau sen ir daudz par maz.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas