Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva

Piebalgam lūdz enerģētikas vai transporta komisāra amatu

Latvija vēlētos, lai tās atkārtoti virzītajam ES komisāram Andrim Piebalgam tiktu saglabāts līdzšinējais enerģētikas portfelis vai arī tiktu piedāvāta transporta jomas pārzināšana. To telefonsarunā ar Eiropas Komisijas prezidentu Žozē Manuelu Barrozo sacījis premjers Valdis Dombrovskis (JL), vienlaikus pauzdams Latvijas atbalstu viņa pārvēlēšanai šajā amatā. Sagaidāms, ka vairākums Eiropas Parlamenta deputātu trešdien nobalsos par atkārtotu Ž.M.Barrozo palikšanu EK prezidenta postenī. Tad arī sāksies valstu tirgošanās par komisāru portfeļiem.

"Premjers pirms nedēļas informēja Komisijas prezidentu par Andra Piebalga atkārtotu nomināciju un runāja arī par to, kādas izredzes viņam varētu būt," saka V.?Dombrovska padomniece ES jautājumos Elīna Melngaile. Kamēr Ž.M.Barrozo nav pārvēlēts, viņš neveic oficiālas sarunas par jaunās komisijas sastāvu. Taču neoficiālās sarunās ne viena vien valsts izteikusi interesi par līdz šim A.Piebalga ieņemto enerģētikas komisāra amatu, kas no maznozīmīga posteņa pirms pieciem gadiem kļuvis par kārotu kumosu.

Premjera birojs aicinājis arī EP ievēlētos Latvijas deputātus atbalstīt EK prezidentu trešdienas balsojumā. Balsot par gatavi pieci labējo partiju deputāti, jo arī viņu pārstāvētās grupas — Eiropas Tautas partija, liberāļi un konservatīvie — pagājušajā nedēļā nolēma balsot par Ž.M.Barrozo. Pret balsos sociālisti un zaļie, šajās grupās pārstāvēti arī Aleksandrs Mirskis (SC) un Tatjana Ždanoka (PCTVL). Balsojums būs aizklāts.

Līdzšinējais EK sastāvs turpinās darboties līdz gada beigām, jo tad būs lielāka skaidrība par Lisabonas līguma nākotni. Īrijā oktobrī notiks atkārtots balsojums par līgumu, un sabiedriskās domas aptaujas liecina, ka šobrīd vairākums īru gatavi teikt jā. Ja Lisabonas līgums stāsies spēkā, nebūs nepieciešams samazināt komisāru skaitu, kā to paredz pašlaik spēkā esošais Nicas līgums. Pēc Lisabonas līguma ratifikācijas Īrijā, visticamāk, sāksies valstu tirgošanās, kam tiks jaunizveidojamais ES prezidenta amats. Kā viens no stiprākajiem kandidātiem pašreiz tiek minēts britu ekspremjers Tonijs Blērs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Šorīt pārbaudīs trauksmes sirēnas

Pirmdien no plkst.10 līdz plkst.10.08 visā valstī uz trīs minūtēm tiks iedarbinātas trauksmes sirēnas, lai pārbaudītu valsts agrīnās brīdināšanas sistēmas ieslēgšanas kārtību un tās darbību, kā arī,...

Pirmdien vietām gaidāms pērkona negaiss

Pirmdienas rītā Latvijā ir saulains laiks, vietām sauli brīžiem aizsedz mākoņi, liecina meteoroloģiskā informācija. Pirmdien daudzviet Latvijā uzlīs, vietām gaidāms pērkona negaiss, prognozē sinopti...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas