Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Trešdiena, 29. maijs
Raivis, Raivo, Maksis, Maksims

Pirmajā lasījumā budžeta grozījumi atbalstīti

Saeima ārkārtas sēdē 1.lasījumā šodien izskatīja 2009.gada budžeta grozījumus. Grozījumus 1.lasījumā atbalstīja 68 deputāti, pret balsoja desmit. Latvijas premjers Valdis Dombrovskis (JL) jau vairākkārt ir uzsvēris, ka valdība ir gatava budžeta grozījumu otrajam lasījumam iesniegt jaunus izdevumu samazināšanas priekšlikumus.

Sarunas par budžeta izdevumu un deficīta samazināšanu visu šo un vēl nākamo nedēļu notiek ar Eiropas Komisiju un Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) pārstāvjiem. Premjers prognozēja, ka ar jaunajiem budžeta tēriņu samazināšanas priekšlikumiem valdība nāks klajā tuvākajās nedēļās.

2.lasījuma budžeta grozījumus Saeima skatīs 12.jūnijā.

Godmanis: patiesības stunda ir situsi

Vāciešiem ir tāds teiciens: patiesības stunda ir klāt, no Saeimas tribīnes debatēs sacīja bijušais premjers Ivars Godmanis (LPP/LC). Viņš pauda, ka nav pārliecināts par precīzu IKP prognozi Latvijas valstij. “Es aicinu Latvijas Banku ļoti rūpīgi mēģināt izsekot, vai mēs neuzzīmējam pārāk melnu bildi.” Viņš aicināja valdību sarunās ar starptautiskajiem ekspertiem nepārtraukti aktualizēt situāciju par ekonomiskajiem rādītājiem. I.Godmanis aicināja deputātus nenākt klajā ar priekšlikumiem pazemināt nodokļus bez konkrētiem priekšlikumiem par kompensējošiem nodokļiem.

Ekspremjers pauda neizpratni, kāpēc nopietnas strukturālas izmaiņas netiek diskutētas parlamentā. Tas, viņaprāt, nav pareizi. “Patlaban zināmā mērā esam neziņā, bet valdība ir atbildīga par to, lai otrajā lasījumā priekšlikumi būtu tādi, kas daļēji izpildītu kreditoru prasības, bet tajā pašā laikā, lai nenovestu mūs situācijā, ka šie grozījumi var vēl pasliktināt mūsu ekonomisko situāciju. Tas ir absolūti grūti risināms vienādojums. Mums nekas cits neatliek, ka sagatavosiet ministrijās priekšlikumus, kurus jāgatavo milzīgā tempā, lai varētu atrisināt tos jautājumus, bez kuriem, baidos, būs problemātiska ne tikai valdības, bet arī šīs Saeimas pastāvēšana.”

Dombrovskis aicina norobežoties no priekšvēlēšanu retorikas, runā par lata stabilitāti

Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (JL) aicināja parlamentu norobežoties no “lētas priekšvēlēšanu” retorikas un strādāt pie budžeta korekcijām un valsts maksātnespējas novēršanas. „Šis gads un krīzes pārvarēšana būs milzīgs pārbaudījums visiem Latvijas iedzīvotājiem. Daudz lielāks tas būs politiķiem, ” uzsvēra valdības vadītājs. Jūsu atbalsts budžeta grozījumiem ir kritiski svarīgs valsts maksātspējai, viņš sacīja.

V.Dombrovskis no tribīnes runāja arī par lata stabilitāti.

“Vēlos arī skaidri paust savu nostāju par publiski kultivētajām baumām saistībā ar lata stabilitāti. Saskaņā ar Satversmi katram ir tiesības brīvi paust savus uzskatus. Tomēr aicinu to darīt atbildīgi. Īpaši tiem, kas izplata spekulācijas par mūsu nacionālās valūtas stabilitāti. Šādi paziņojumi nodara lielus zaudējumus Latvijas ekonomikai un var negatīvi ietekmēt eiro ieviešanu. Ir viegli izlaist džinu no pudeles, bet daudz grūtāk ir iedabūt to atpakaļ. Vēlos arī pateikt tiem, kas lata devalvāciju uzskata par panaceju, ka šis risinājums tautsaimniecībai un iedzīvotāju dzīves līmenim ir daudz negatīvāks, nekā sagatavotie un vēl gaidāmie budžeta samazinājumi. Samazinot izdevumus, mēs varam to darīt kontrolēti un pasargājot atsevišķas jomas. Devalvācija savukārt skartu pilnīgi visus un daudzu pasaules valstu bēdīgā pieredze liecina, ka tā bieži kļūst nekontrolējama.”

Repše: pareizi ir rēķināties ar sliktāko scenāriju 

Finanšu ministrs Einārs Repše (JL), uzrunājot Saeimas deputātus, īsi informēja, ka budžeta izdevumi gada otrajai pusei ir samazināti par 2,6% no IKP - ministriju administratīvie un citi izdevumi samazināti par 40%, bet par piektdaļu samazināti atalgojuma fondi. Taču ir nozares, kur izdevumi arī pieauguši, sacīja ministrs. “Šādi esam spiesti maksāt par pagājušo gadu pārmērībām, kas mūs ieveduši slazdā un neļauj skatīties uz krīzes pārvarēšanu tik mierīgi un pārliecinoši, kā to dara mūsu ziemeļu kaimiņi,” teica E.Repše.

Viņš atkārtoja, ka tas ir tikai pirmais solis un būs nepieciešami papildus samazinājumi. “Šobrīd esam spiesti rēķināties ar absolūti sliktāko scenāriju,” viņš atzina.

E.Repše aicināja parlamentāriešus "lielā vienprātībā" atbalstīt valdības sagatavoto budžetu, jo "tā šobrīd ir Latvijas valsts lieta". Viņš atzina, ka par budžetu ir iespējams diskutēt un ir kritizējamas pozīcijas, kuras vēl var samazināt, vai nav pareizi akcenti, bet kopumā virzienam jābūt vienam - uz izdevuma samazināšanu.

"Šobrīd ir jāpārmet tilts pāri visdziļākajai un ekonomiskās krīzes dienai, atļaušos prognozēt, ka tā aptuveni ap šo laiku," Saeimas deputātiem sacīja finanšu ministrs.

Almunja: budžeta grozījumi ir solis pareizajā virzienā

Eiropas Savienības ekonomikas un monetāro lietu komisārs Hoakins Almunja uzskata, ka Latvijas valdības sagatavotie jaunie budžeta grozījumu priekšlikumi ir solis pareizajā virzienā un ka tajos ir virkne pozitīvu reformu. Tomēr jādara vēl vairāk, lai ierobežotu budžeta deficīta palielināšanu.

Komisāra izplatītajā paziņojumā uzsvērts: “Diemžēl ekonomikas recesija Latvijā ir izrādījusies skarbāka nekā prognozēts, sagādājos raizes  daudziem un padarot deficītu lielāku nekā tika sagaidīts. Latvijai ilgtspējīgā veidā ar nopietniem budžeta un strukturāliem pasākumiem jāsamazina deficīts, lai gan es atzīstu, ka valdības ekonomikas programmā ietvertie sākotnējie fiskālie mērķi vairs nav sasniedzami. Es arī saprotu, ka pastāv robežas, cik tālu deficītu var ierobežot, lai ļautu elpot Latvijas ekonomikai un tās iedzīvotājiem, īpaši tiem, kuriem klājas visgrūtāk. Es secinu, ka valdība vēlas kontrolēt valsts parādu un saglabāt esošā valūtas kursa piesaisti. Šonedēļ iesniegtie budžeta grozījumi ir pirmais solis un Komisija vēlas atbalstīt valdības centienus. Es ceru sagaidīt, ka budžeta otrajā lasījumā tiks pieņemti papildus pasākumi, kā ir paziņojusi valdība.”

No H.Almunjas paziņojuma izriet, ka SVF un EK pārstāvji ir iepazīstināti ar sagatavotajiem budžeta grozījumiem  un to tālākā virzība ir saskaņota.

(papildinātas pirmās divas rindkopas)


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas