Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +7 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 10. maijs
Maija, Paija

Plāno nepiemērot ierobežojumus procentu izmaksai Karginam un Krasovickim

Pēc Finanšu ministrijas lūguma šodien aiz slēgtām durvīm norisinājās Saeimas budžeta komisijas sēde, kurā skatīja iespējamos risinājumus, lai bijušie _Parex bankas _īpašnieki nesaņemtu procentu maksājumus no noguldījumiem bankā. Ministrija to pamatoja ar ierobežotas pieejamības informācijas atzinumu, kurā aprakstīts, cik tiesiski ir piedāvātie risinājumi.

Plānots,ka Saeima ceturtdien plenārsēdē skatīs šos grozījumus pirmajā lasījumā un noteiks tos par steidzamiem. Tomēr tajos nebūs iekļauts pārejas noteikumi, kas ļautu piemērot ierobežojumus ar atpakaļejošu spēku. FM šos grozījumus varēs iesniegt uz galīgo, 2. lasījumu, ja uzskatīs tos par nepieciešamiem.

Tomēr FM pārstāve Diāna Krampe uzsver, ka komisija pārejas noteikumus, kuri ļautu ierobežot procentu maksājumu izmaksu bijušajiem Parex bankas akcionāriem, komisija ir noraidījusi, tāpēc FM tos vairs nevirzīs. "Mēs neredzam iespēju šos priekšlikumus pilnveidot. Atzinumā norādījām riskus, kas varētu būt saistīti ar tiesiskumu, bet neuzskatām, ka tas būtu prettiesisks risinājums," teic D. Krampe.

Komisija uzskata, ka ar grozījumiem Kredītiestāžu likumā nedrīkst kavēties, jo tajā iekļauti arī citi būtiski grozījumi.

Iepriekš deputātiem radās šaubas, vai ieviešot šādas normas ar atpakaļejošu datumu, tiek ievērots tiesiskās paļāvības princips, turklāt tādā gadījumā Karginam un Krasovickim vajadzētu valstij atmaksāt tiem samaksātos procentus par subordinēto aizdevumu "Parex bankas" kapitālam, kas turklāt būšot sarežģīts juridisks process. Nosakot, ka ierobežojumi stājas spēkā ar likuma spēkā stāšanos, tad vienkārši nākotnē Kargins un Krasovickis vairs nesaņemtu procentu maksājumus par saviem subordinētajiem aizdevumiem. FM solīja izvērtēt diskutētās alternatīvas.

Grozījumi paredz, ka valsts atbalstu saņēmušām bankām laika posmā no lēmuma pieņemšanas par valsts atbalsta piešķiršanu līdz atbalsta sniegšanas izbeigšanas dienai ir aizliegts izmaksāt saskaņā ar pakārtotajām saistībām aizdotos līdzekļus, kā arī aprēķināt, uzkrāt un izmaksāt par tām procentus un cita veida atlīdzību.


(papildināta ar 3. rindkopu)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Politiķi aizvien nevar iziet no savas orbītas

Par valsts uzdevumiem ekonomikas sekmēšanā un joprojām milzīgo birokrātijas slogu Guntars Gūte sarunājas ar Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras prezidentu Aigaru Rostovski.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas