Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Svētdiena, 16. jūnijs
Justīne, Juta

Policijā nonāk iesniegums par Vadoņa autortiesībām; tiesā - par zaudējumu piedziņu

Nils Sakss jeb īstajā vārdā Nils Konstantinovs vērsies ar iesniegumu Ekonomikas policijā, lūdzot konstatēt viņa autortiesību pārkāpumu un noskaidrot vainīgās personas saistībā ar Nacionālā teātra izrādi “Vadonis”, kura librets tika pasūtīts Kasparam Dimiteram, bet mūzika Zigmāram Liepiņam. N.Sakss paziņojis, ka tekstu autors ir arī viņš, bet par savu darbu nav saņēmis ne atlīdzību, nekur netiek minēts arī viņa vārds. N.Sakss vērsies arī tiesā, prasot K.Dimiteram un Nacionālajam teātrim atlīdzināt radītos zaudējumu un morālo kaitējumu.

Kā aģentūrai LETA sacīja N.Saksa advokāts Mārcis Krūmiņš, policijai kriminālprocesu lūgts ierosināt pēc Kriminālprocesa likuma (KPL) 148.panta par autortiesību tīšu pārkāpšanu vai, ja tās izdarījusi personu grupa pēc iepriekšējas vienošanās. Pants paredz piemērot sankcijas robežās no aresta, piespiedu darba vai naudas soda līdz reālai brīvības atņemšanai un mantas konfiskācijai.

Dienai N.Saksa advokāts pastāstīja, ka ceturtdien no rīta viņš ar literāta pilnvarojumu ir iesniedzis civilprasību Rīgas Ziemeļu rajona tiesā. Atbildētāji ir Latvijas Nacionālais teātris un Kaspars Dimiters, kuriem prasīta radītā zaudējuma un morālā kaitējuma atlīdzība. Tiek prasīts arī, lai Nacionālais teātris noslēdz ar N.Saksu līgumu. "Tāds pats līgums par darba izmantošanu, kāds ir ar Dimiteru un Zigmāru Liepiņu," paskaidroja advokāts.

Vaicāts, vai tas nozīmē, ka pirmizrāde varētu nenotikt, M.Krūmiņš norādīja vien to, ka ar N.Saksu, kura "autorību līdz šim neviens nav apstrīdējis", licences līgums par darba publiskošanu šobrīd teātrim nav noslēgts. Autortiesību likumā noteikts, ka šāds līgums slēdzams rakstveidā.

N.Sakss šobrīd neatrodas Latvijā.

Nacionālais teātris šodien rīko preses konferenci, kas veltīta “Vadoņa” pirmizrādei, kas gaidāma jau 17.septembrī. Preses konferencē piedalīsies Z.Liepiņš, kā arī iestudējuma radošā komanda un titullomas tēlotāji, minēts teātra preses relīzē. K.Dimiters tur nav pieminēts. Iepriekš sarunā ar Diena.lv teātra direktors Ojārs Rubenis pauda pārliecību, kas izrādes pirmizrādi strīdi par autortiesībām neaizkavēs.


(papildināts viss teksts, turpinājums sekos)


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas