Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā -1 °C
Skaidrs
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Politiķi skeptiski par iespēju līdz pirmdienai vienoties par valdību

Valdības veidošanas sarunās iesaistītie politiķi ir skeptiski par iespēju vienoties par valdību pirms premjera kandidāta nominēšanas.

Pirmdien, 26.novembrī, Valsts prezidents Raimonds Vējonis tiksies ar Saeimā pārstāvētajām partijām. Piektdien Vējonis intervijā LNT raidījumam 900 sekundes sacīja, ka gadījumā, ja valdības veidošanas sarunās iesaistītās partijas līdz pirmdienai nebūs spējušas vienoties par vairākuma atbalstītu Ministru prezidenta amata kandidātu, tad otra iespēja tām vairs netiks dota.

"Es esmu devis termiņu līdz pirmdienai, lai partijas piedāvā [vairākuma atbalstītu premjera amata kandidātu]. Nu tad zināmā mērā var teikt, ka 26.novembris ir tas kritiskais brīdis. Ja partijas līdz tam nespēs vienoties, tad tām šādas tiesības vispār vairs netiks dotas," sacīja Vējonis.

Neoficiālās sarunās politiķi šaubās, ka pirmdien Vējonim varētu tikt piedāvāts viens premjera kandidāts, par kuru būs vienojies vairākums. Politiķiem šajās dienās arī faktiski nenotiek oficiālās konsultācijas un diskusijas par valdību. Piektdien vien notikusi KPV LV un apvienības Attīstībai/Par! (AP) saruna.

Atsevišķi politiķi no Valsts prezidenta sagaida skaidrāku un nepārprotamāku vēstījumu attiecībā uz virzienu valdības veidošanā, lai visām partijām veidotos līdzīgāka izpratne par procesa tālāko gaitu, tajā skaitā par to, kuram no kandidātiem ir lielākas izredzes saņemt nomināciju premjera amatam.

KPV LV un AP lūgušas kopīgu pieņemšanu pie Valsts prezidenta pirmdien, lai runātu par valdības veidošanas gaitu. Kā aģentūrai LETA pauda KPV LV līdzpriekšsēdētājs Artuss Kaimiņš, Vējoņa izteikumi medijos par premjera izvirzīšanas kārtību sabiedrībā var tikt pārprasti, kā arī var radīt iedzīvotājiem nepareizu priekšstatu par aktivitātes trūkumu sarunās par valdības veidošanu. Politiķis norāda, ka šāds apgalvojums ir nepamatots un tieši skar partijas KPV LV premjera amata kandidātu Aldi Gobzemu, kā arī AP premjera amata kandidātu Arti Pabriku.

AP līdzpriekšsēdētājs Daniels Pavļuts aģentūrai LETA apstiprināja, ka abām partijām bijušas konsultācijas un ļoti laba saruna, kurā nolemts kopīgi lūgt tikšanos ar Valsts prezidentu, lai pārrunātu jautājumu par to, kas tiek sagaidīts no partijām. Arī AP vēlētos izprast Valsts prezidenta nostāju attiecībā uz abu partiju izvirzītajiem premjera amata kandidātiem.

Tikmēr Jaunās konservatīvās partijas (JKP) līderis Jānis Bordāns uzskata - tie, kas negribēja iet JKP piedāvāto ceļu valdības veidošanā, ir iebraukuši strupceļā. Politiķis, kurš bija nominēts premjera amatam, tomēr neguva potenciālo koalīcijas partneru, uzskata, ka valdība jau varēja būt izveidota. Bordāns bija skeptisks par iespēju partijām panākt kompromisu un pašām vienoties par valdību līdz pirmdienai. Bordāns arī atturējās prognozēt, kāds varētu būt risinājums un iespējamais premjera kandidāts.

Apvienības Jaunā Vienotība (JV) politiķi uzskata, ka Saeimā ievēlētajām labējām partijām ir visas iespējas izveidot valdību. Līdz ar to partijām ir jāstrādā, nenovirzoties no galvenā mērķa - izveidot stabilu un rīcībspējīgu labējo spēku valdību, kas bauda drošu Saeimas vairākumu, - par šādu JV pozīciju aģentūru LETA informēja politiskā spēka preses sekretārs Sandris Sabajevs.

Nacionālās apvienības Visu Latvijai!-Tēvzemei un brīvībai/LNNK priekšsēdētājs Raivis Dzintars norādīja, ka politiskais spēks ir aicināts pirmdien tikties ar prezidentu, tad arī tiks pārrunāti jautājumi par valdības veidošanu.

Komentējot Vējoņa kritiku partijām, Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Uldis Augulis aģentūrai LETA norādīja, ka, ja atsevišķas partijas "savelk sarkanās līnijas", tad ir diez gan sarežģīti izveidot valdību. Kā piemēru viņš minēja JKP pret ZZS novilkto "sarkano līniju" attiecībā uz iespēju strādāt kopā koalīcijā.

Politiķis norādīja, ka ZZS jau ir paudusi, ka ir gatava strādāt tā dēvētā latviskā flanga partiju veidotā valdībā. Politiskais spēks ir atvērts sarunām, ja kādai partijai ir interese tādas rīkot, pauda Augulis, piebilstot, ka pašlaik oficiālas sarunas ar politiskā spēka piedalīšanos nenotiek. Viņš skaidroja, ka ir grūti pateikt, vai līdz 26.novembrim politiskajiem spēkiem izdosies vienoties par kandidātu, kuram būtu vairākuma atbalsts.

Top komentāri

Tāds nebija Vējoņa mērķis
T
Nosakot šādu termiņu, Vējoņa mērķis nebija panākt, lai līdz pirmdienai būtu notikusi vienošanās par valdību
ventpils
v
Hūte grib ielikt savu kandidāru, tāpēc vējonītis "sasparojies'?
Neslāvs
N
Mums, kā Izraēlā, valstsvīri ir ar krietni lielākām prāta spējām nekā tauta. Visu sakārtos pareizi, vēlētāji savu darbiņa daļu ir paveikuši, var iešņabot...
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

NA neatbalstīs Braži ārlietu ministres amatam

Opozīcijā esošā Nacionālā apvienība (NA) neatbalstīs diplomātes Baibas Bražes apstiprināšanu ārlietu ministres amatā, aģentūrai LETA pēc abu pušu tikšanās pauda NA priekšsēdētājs Raivis Dzintars.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas