Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +5 °C
Apmācies
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Potenciālie valdības partneri iebilst pret KPV LV idejām

Potenciālajiem valdības partneriem ir domstarpības vairākos būtiskos jautājumos, piemēram, par KPV LV ierosinājumu automātiski piešķirt visiem deputātiem pielaides valsts noslēpumam un par slēgtām valdības sēdēm.

Premjera amatam nominētais politiķis Aldis Gobzems (KPV LV) pēc tikšanās ar partijām žurnālistiem uzsvēra, ka politiķiem nebija iecerēts šodien vienoties par šiem jautājumiem, jo politiskie spēki tos vēl pārrunās savās frakcijās.

Politiķis teica, ka šajā parlamenta sasaukumā vairāk nekā puse ir jauni deputāti, pret kuriem visiem esot iespējams izmantot šāda veida argumentāciju, kā pret Gobzemu, proti, ka viņam nevar uzticēt amatu, jo nav skaidrības par pielaides valsts noslēpumam iegūšanas iespējām. Līdz ar to jautājums par pielaidēm ir saistīts ar demokrātijas potenciālu apdraudējumu, ir pārliecināts politiķis.

Gobzems mudināja nesatraukties par ieceri rīkot slēgtās valdības sēdes, jo žurnālistiem tikšot skaidroti pieņemtie lēmumi.

Tikmēr potenciālie sadarbības partneri bija diezgan kritiski par šiem ierosinājumiem. Apvienības Visu Latvijai!-Tēvzemei un brīvībai/LNNK (NA) priekšsēdētājs Raivis Dzintars pēc tikšanās pauda, ka partija "absolūti neizskata iespēju ieviest sistēmu", lai visiem Saeimas deputātiem automātiski tiktu piešķirta pielaide valsts noslēpumam. VL-TB/LNNK uzticas Latvijas drošības iestādēm, akcentēja Dzintars, piebilstot, ka partija augsti vērtē demokrātiju, bet tas jāsabalansē ar drošības interesēm.

VL-TB/LNNK arī neatbalsta ieceri par slēgtām valdības sēdēm. Tomēr, ja tas būtu pēdējais jautājums, kas traucētu vienoties par stabilas, rīcībspējīgas valdības izveidi, VL-TB/LNNK varētu apspriest kompromisus šajā jautājumā, norādīja partijas līderis.

Jaunās Vienotības (JV) politiķis Edgars Rinkēvičs arī bija skeptisks par KPV LV ierosinājumiem. Rinkēvičs sacīja, ka JV iebilst pret slēgtām valdības sēdēm, kā arī ir kategoriski pret reformu pielaižu piešķiršanā. Pašreizējā sistēma paredz līdzsvarotu pieeju gan no demokrātijas, gan no valsts drošības interešu puses, uzskata partija.

Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) politiķis Edgars Tavars nebija tik kategorisks. Viņš pauda, ka ZZS "neliks šķēršļus" jautājumā par slēgtām valdības sēdēm, ja lēmumi tiks skaidroti sabiedrībai. Savukārt jautājums par pielaidēm vēl ir jāizdiskutē, norādīja Tavars.

Attīstībai/Par! līdzpriekšsēdētājs Juris Pūce arī pauda iebildumus pret slēgtām valdības sēdēm un pielaižu sistēmas reformu. Turpmākajās sarunās Attīstībai/Par! piedalīsies un sagaida diskusijas par iecerētajiem darbiem.

Savukārt Jaunās konservatīvās partijas (JKP) pārstāvji komentārus uzreiz pēc tikšanās nesniedza, norādot, ka to var darīt politiskā spēka priekšsēdētājs Jānis Bordāns, kurš sarunā šodien nepiedalījās.

Bordāns aģentūrai LETA norādīja, ka arī JKP nepiekrīt ierosinājumam par slēgtām valdības sēdēm un automātisku pielaižu piešķiršanu visiem deputātiem.

Lai arī partijām ir dažādi viedokļi būtiskajos jautājumos, kā arī nav skaidrības par Gobzema pielaidi valsts noslēpumam, pašlaik neviena no partijām sarunas pamest vēl neplāno. Neoficiāli politiķi norāda, ka līdz sarunai ar prezidentu strauji pavērsieni sarunās ir maz iespējami.

Lai arī politiķu vidū valda skepse pret KPV LV, tomēr netiek izslēgta iespēja, ka Gobzemam var izdoties izveidot valdību.

Kā ziņots, Valsts prezidents Raimonds Vējonis valdības veidošanu nolēmis uzticēt KPV LV politiķim Aldim Gobzemam.

Kopumā parlamentā darbojas septiņas frakcijas. Vislielākā frakcija - 23 deputāti - ir Saskaņai, JKP un KPV LV pārstāv pa 16 deputātiem, AP un NA - pa 13, ZZS - 11, bet JV - astoņi.

( papildināts ar 11. līdz 13. rindkopu)

Top komentāri

Ha
H
Kur nu palikusi kaimińdukšu sludinătă atklatiba? Kaimiņš valdïbas sēdes varēs filmēt un tad andelēt.
Kam pieder valsts?
K
Gobzems grib to savās rokās un Artuss stāvēs pie ratiem.
Tante
T
Vai tā nav krīze , valdībā, sabiedrībā un morālē? Shēmotāji visu čakarē, demokrātijas te nav.. Tautai ir jāceļas kājās un jāiet uz barikādēm . Nost ar egoismu, naidaskāri un savtīgām interesēm. LAtvijai draud briesmas, beidziet ķiķināt!!!!!!!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Likumprojekts ignorē vietējos uzņēmējus

Par zaļās politikas nozīmi transporta jomā un valdības līdzšinējo politiku Guntars Gūte sarunājas ar Latvijas Biodegvielas un bioenerģijas asociācijas (LBBA) valdes locekli Induli Stikānu .

KNAB un SAB neesot saņēmis nevienu iesniegumu no Kadžuļa

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) līdz šim nav saņēmis nevienu iesniegumu no uzņēmēja Renāra Kadžuļa vai kādas citas personas saistībā ar iespējamu 2014.gada Saeimas vēlēšanu rezultāt...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas