Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 18. maijs
Inese, Inesis, Ēriks

precizēta - Operai piešķir papildus pusmiljonu latu

Latvijas Nacionālajai operai tiks piešķirts pusmiljons latu, kas tai nepieciešams, lai segtu izveidojušos iedzīvotāju ienākuma nodokļa un sociālo iemaksu parādus, vēstī db.lv. Nodokļu parāda segšanai finansējums tiks piešķirts  no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem», taču operas vadībai būs jāvērtē iespējas samazināt administratīvos izdevumus.

Operas direktors Andrejs Žagars norāda, ka LNO administratīvais personāls salīdzinājumā ar 2008.gadu 2009.gadā ir ticis skaitliski samazināts par 11% un papildus administrācijas atalgojums samazināts par 23 %. Kopumā administrācijas darbinieku skaits 2008.g.bija 55 amata vietas, bet 2009.gadā - 48,75 amata vietas. Premjers Valdis Dombrovskis (Jaunais laiks) šādu samazinājumu uzskata par pārāk mazu, norādot, ka ministriju centrālie aparāti esot samazināti par 30 %.

Jau vēstīts, ka opera prognozēja iespējamu māksliniecisku sabrukumu, ja valdība nepiešķirs nepieciešamos līdzekļus nodokļu parāda segšanai. Tādā gadījumā atalgojums operā būtu jāsamazina par 20% un tas radītu galveno mākslinieku aizplūšanu uz citiem teātriem ārvalstīs.

Pirmdien situāciju operā pārrunāja sadarbības padomē, kurā kultūras ministrs iepazīstināja ar atalgojumiem operā. Latvijas Nacionālajā operā arī šajā sezonā administrācijas darbinieki saņems divas reizes lielākas algas nekā vadošie operas un baleta solisti, piemēram, LNO direktora alga ir 2041 lats, izpilddirektores - 1530 lati, finanšu direktora - un mākslinieciskā direktora - 1360 latu. Savukārt pirmās kategorijas operas solista alga ir 595 lati, otrās kategorijas - 300 lati. Vadošajiem baleta solistiem šajā sezonā alga ir 799 lati, mazāk nozīmīgu lomu dejotāji saņem algu no 510 līdz 765 latiem mēnesī. Diriģentu algas ir no 510 līdz 850 latiem mēnesī.

Tomēr teātris norāda, ka mākslinieciskajam personālam (operas un baleta mākslinieki, koris, orķestris, diriģenti) atšķirībā no administrācijas atalgojums sastāv no divām daļām: nemainīgās daļas, kas noteikta atbilstoši kvalifikācijai un ieņemamajam amatam, un mainīgās daļas, ko galvenokārt veido piemaksas par izpildītajām lomām, un šo piemaksu apmērs tiek noteikts koplīgumos. Atkarībā no repertuāra plānojuma un izpildītājmākslinieku noslogotības operas un baleta solistiem, atalgojuma mainīgā daļa nereti veido pat vairāk nekā 40% no darba līgumā noteiktās mēneša algas, vadošo solistu mēneša izpeļņai sasniedzot Ls 1100 – 1500.


(Nacionālā opera precizē samazinājumu apjomus 2. rindkopā)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Latvija paliek tukša

Valsts iedzīvotāju skaita kritums 34 gadu laikā par teju 30% ir satraucošs fakts.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas