Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 9. maijs
Klāvs, Einārs, Ervīns

Premjers: nav pamata kavēties ar Parex pārdošanu, par konkrētiem pircējiem pāragri lemt

Lai gan premjers Valdis Dombrovskis (JL) pirmdien pauda viedokli, ka nav pamata īpaši kavēties ar _Parex bankas _pārdošanu, viņš tomēr atzina, ka par konkrētiem pircējiem pagaidām pāragri lemt.Vaicāts, vai investoru interese ir par visas Parex bankas pirkšanu, vai tikai tās "labo" daļu, premjers LTV raidījumā _100.

pants_ teica, ka pašreiz notiek sarunas, kuras ir konfidenciālas un kuras nevar publiski komentēt. Viņš apstiprināja, ka interese ir no vairāku pircēju puses.Kā uzskata V.Dombrovskis, _Parex _restrukturizācijas un pārdošanas jautājumā jāvirzās uz priekšu un īpaši kavēties nav pamata. Taču esot skaidrs, ka, pārdodot _Parex _banku, precīzi jānovērtē tās vērtība, lai nebūtu spekulāciju, ka tā pārdota par lētu vai par dārgu. Uz jautājumu, vai patiesībai atbilst informācija, ka ar pašreizējo bankas pārdošanas konsultantu varētu lauzt līgumu, viņš atturējās atbildēt, norādot, ka šie ir ierobežotas pieejamības jautājumi, ko nevar publiski komentēt. Premjers arī norādīja, ka pašreiz Eiropas Komisijā (EK) tiek izskatīts _Parex bankas_ restrukturizācijas plāns, un pozitīva atzinuma saņemšana ļautu pilnībā pabeigt darījumu ar Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības banku, kā arī sekmīgi virzīties uz priekšu tālākai _Parex _investora piesaistei. "Restrukturizācijas jautājums ir aktuāls un ietver sevī dažādus modeļus, arī sliktā fonda izveidi, kuram arī var piesaistīt investoru, jo tas arī ir biznesa veids," teica V.Dombrovskis.

Koalīcijas partneri pirmdien Sadarbības padomes sēdē runājuši par "Parex banku", taču publiski netika konkretizēts, par ko tieši runāts. Premjers žurnālistiem pēc Sadarbības padomes sēdes atzina, ka koalīcijas partijas runājušas par "Parex banku", taču tas esot ierobežotas pieejamības jautājums, tādēļ neko sīkāk viņš neatklāja. Valdības vadītājs gan pieļāva, ka par šo jautājumu otrdien varētu runāt valdība, vēsta BNS.

Aģentūras LETA rīcībā esošā informācija savukārt liecina, ka otrdien, 3.novembrī, izskatīšanai valdībā virzīs jautājumu par "Parex bankas" pārstrukturizēšanu un konsultantu pieaicināšanu šajā jautājumā. Paredzēts, ka minētais jautājums rīt tiks izskatīts valdības sēdes slēgtajā daļā.

"Parex banka", kas tobrīd bija otrā lielākā Latvijas banka, 2008.gada rudenī vērsās pēc valdības palīdzības, lai izvairītos no finanšu problēmām, kuras bankai draudēja rasties pasaules finanšu krīzes dēļ. Lai atbalstītu banku, valdība pērn 8.novembrī pieņēma lēmumu kļūt par "Parex bankas" kontrolpaketes īpašnieci, iegūstot 51% bankas akciju. Savukārt 3.decembrī valdība ārkārtas sēdē jau nolēma pārņemt 84,83% "Parex bankas" akciju, papildus jau iepriekš pārņemtajam 51% bankas akciju iegūstot arī bankas līdzšinējiem lielākajiem akcionāriem Valērijam Karginam un Viktoram Krasovickim atlikušos 34% akciju.

Patlaban "Parex bankas" 70,3% akciju īpašniece ir Privatizācijas aģentūra, bet 25% - Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības banka.

TV3 raidījums "Nekā personīga" iepriekš ziņoja, ka "Parex banka" pamatbiznesu vēlas iegādāties "Nordea banka". Pēc "Nekā personīga" rīcībā esošas neoficiālas informācijas pirms pārdošanas "Parex banku" plānots restrukturizēt, sliktos kredītus un nelikvīdos vērtspapīrus nodalot no likvīdajiem bankas aktīviem. Līdz ar to banka tiktu sadalīta labajā un sliktajā bankā. Tāpat īpaši izdalīti tiktu "Parex bankai" piederošie uzņēmumi Krievijā un citur.

"Nordea" iepriekš nekomentēja iespējamo interesi par "Parex bankas" pamatbiznesu. Arī "Parex bankas" vadība "Nordea" interesi iepriekš nekomentēja.

(pievienotas pirmās četras rindkopas)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas