Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +3 °C
Skaidrs
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Prezidents vēl nenominē premjeru un dod partijām laiku vienoties

Valsts prezidents Raimonds Vējonis pēc konsultācijām ar Saeimā pārstāvētajām partijām vēl nenominēja premjera amata kandidātu un deva partijām laiku līdz 26. novembrim, lai vienotos par iespējamo nākamo koalīciju.

Vējonis atzina, ka tikšanās laikā 13.Saeimā ievēlēto partiju pārstāvji viņu informēja, ka pagaidām nevienam no līdz šim izvirzītajiem Ministru prezidenta amata kandidātiem nav izteikta vairākuma atbalsta parlamentā.

"Nevienam no kandidātiem nav izteikta vairākuma parlamentā, tāpēc šodien nevirzīšu nevienu Ministru prezidenta amata kandidātu, bet aicināju partijas turpināt diskusijas, lai meklētu kopsaucējus un piedāvātu vienu kandidātu, kas varēs iegūt vairākuma atbalstu," sacīja Valsts prezidents.

Valsts augstākā amatpersona norādīja, ka konsultācijas tiks turpinātas jaunnedēļ, 26.novembrī. Vējonis no politiķiem sagaida aktīvu rīcību, izvirzot priekšlikumus iespējamajam Ministru prezidenta amata kandidātam, kam būtu atbalsts parlamentā. Vējonis pauda, ka pašlaik nepieciešams izveidot ilgstoši darboties spējīgu valdību.

Šorīt prezidents tikās ar apvienības Attīstībai/Par! Ministru prezidenta amata kandidātu Arti Pabriku un partijas KPV LV premjera amata kandidātu Aldi Gobzemu. Pēc tikšanās Vējonis nekādus paziņojumus nesniedza, savukārt Gobzems izteica aicinājumu politiķiem atteikties no iepriekš "novilktajām līnijām" valdības veidošanas procesā.

Vēlāk publiskajā telpā nonāca Satversmes aizsardzības biroja (SAB) informācija, ka Pabrikam ir iespējams izsniegt speciālo atļauju pieejai valsts noslēpumam, savukārt par Gobzemu ir nepieciešama papildu pārbaude.

Pēcpusdienā prezidents runāja ar visām 13.Saeimas partijām - Saskaņu, KPV LV, Jauno konservatīvo partiju (JKP), Nacionālo apvienību, Attīstībai/Par!, Zaļo un zemnieku savienību (ZZS), kā arī Jauno Vienotību (JV).

Politiķiem pagaidām nav izdevies vienoties par topošo valdību un pat koalīcijas sastāvu. Valdības veidošanas sarunās iesaistīti seši politiskie spēki - KPV LV, JKP, Attīstībai/Par!, nacionālā apvienība, ZZS, kā arī JV.

JKP uzsver, ka valdībā nesadarbosies ar ZZS, tāpēc piedāvāja veidot piecu partiju koalīciju. Pārējiem politiskajiem spēkiem gan nav būtisku iebildumu pret ZZS iekļaušanu valdībā.

7.novembrī Valsts prezidents premjera amatam nominēja JKP līderi Jāni Bordānu, dodot laiku līdz 21.novembrim panākt vienošanos par nākamās koalīcijas aprisēm, iespējamo valdības sastāvu un Saeimas vairākuma atbalstu. Pēc nedēļu ilgiem JKP centieniem vienoties par iespējamo Bordāna valdību un tās darbiem vairākas partijas nolēma izstāties no šīm sarunām, pārmetot JKP augstprātīgu sarunu vešanas manieri un utopiskus budžeta plānus. Pēc tam prezidents Bordāna nomināciju premjera amatam atsauca.

Top komentāri

BaronsXXL
B
Vējonis parāda savu impotenci. Viņam ir pilnīgi vienalga, kurš būs premjers. Galvenais, lai kāds atnāktu pie viņa ar 51 garantētu balsi. Viņš būtu gatavs nosaukt pilnīgi jebkuru. Kaut vai kādu no Saskaņas... Ka tikai būtu51 balss.
Jūsu scenārijs ziepēs.
J
Viss notiek pēc hūtes scenārija. Ir uztaisīts riktīgs teātris ar prezidentu galvenajā lomā. Tiek vilkts laiks, bet pie tā vainīgi esot jaunie un kaut kādas svītras. Bet, kas būtu ja nebūtu tāda vārda "svītras ?" Diezin ko tad viņi izdomātu ? Ir izveidots miega režīms, lai stieptu gumiju, lai nepieņemtu budžetu, lai vecā valdība paspētu izdarīt kādas nepaspētās shēmas. Lielākais scenārija darbs jau izvilkts. Viens bīstamais konkurents "izgāzies," bet otrajam neiedosim pielaidi valsts noslēpumiem. Diviem jaunajiem ir uzlikti riteņu bloķētāji, tie ir ārpus spēles, tagad laiks parādīt tautai SAULVEDI !!! Nu, mazais vīriņ, nosauc savējā vārdu, ko moci savu stipendiātu no vēja !!! No vēlēšanām gan jums bail, jo jūtat, ka bikses deg. JKP un KPV, turaties, nepiekāpjieties mafijai, vēlētāji cer uz jums, nepieviļiet mūs ! Viņiem nekas nesanāks ! Mēs esam ar jums.
Pabrikam NE
P
Tikai ne blēdi Pabriku
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

NA neatbalstīs Braži ārlietu ministres amatam

Opozīcijā esošā Nacionālā apvienība (NA) neatbalstīs diplomātes Baibas Bražes apstiprināšanu ārlietu ministres amatā, aģentūrai LETA pēc abu pušu tikšanās pauda NA priekšsēdētājs Raivis Dzintars.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas