Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Sestdiena, 11. maijs
Milda, Karmena, Manfreds

Priekšvēlēšanu plakāts sanaido skolotāju ar skolēniem

Kāda Ādažu vidusskolas latviešu valodas un literatūras skolotāja latviešu valodas gramatikas mācīšanai kā piemēru izmantojusi LPP/LC priekšvēlēšanu bukletu, un aģitācijas bukletā redzamos kandidātus nosaukusi par “šmurguļiem”. LPP/LC šādu rīcību sauc par neētisku un aizskarošu. Savukārt skolas direktore skaidro, ka skolotājas motīvi nav bijuši politiski. Šāda uzskates materiāla izmantošana sanaidojusi skolotāju ar skolēniem.

LPP/LC Ādažu novada deputāta kandidāte Adrija Keiša stāsta, ka skolotāja divas dienas pēc kārtas klases priekšā novietojusi bukletu, kurā ar oranžu flomāsteru bija izlabotas komatu un stila kļūdas, un klāt lieliem burtiem pievienojusi savu komentāru -  “Mācieties dzimto valodu, lai tad, kad mēģināsiet “iespraukties” politikā, spētu pareizi izteikt domu!” A.Keiša nenoliedz, ka mācību nolūkos var izmantot arī partijas plakātu, tomēr nav pieņemams veids, kādā tas skolēniem pasniegts. “Var pateikt ļoti solīdi, var pateikt ar humoru, var kā dzīves mācību. Piemēram, mīļie bērni, atcerieties, ka būtu ļoti labi, ja, taisot šādu bukletu, kas būs pieejami publiski, Jūs vispirms vērstos pie korektora vai pie valodnieka, lai tas tekstu apstiprina,” savu nostāju pauž LPP/LC pārstāve. Viņu aizvaino arī skolotājas replika par “iespraukšanos politikā”, jo Satversme kandidēt neliedzot nevienam.

Ādažu vidusskolas direktore Dace Dumpe paskaidroja, ka skolotājai bijis sāpīgi noskatīties, ka viņas bijušie skolēni spēj tik kļūdaini rakstīt, tādēļ, lai motivētu tagadējos skolēnus mācīties, viņa arī nolēmusi stundā analizēt partijas plakātu. Tomēr direktore atzina, ka skolotājas rīcība bija nepārdomāta un pārsteidzīga, jo skolotājai vajadzēja padomāt, ka uz bukleta var būt redzami arī kāda skolēna vecāki. D.Dumpe uzskata, ka skolotājas rīcību nevar vērtēt kā politiskā aģitāciju pret LPP/LC. “Tas ir viss cits – nekorekta pedagoģiskā darbība, neveiksmīgi izvēlēts mācību metodiskais materiāls -, bet nevis politiskā aģitācija,” skaidro D.Dumpe.

Kā stāsta skolēni, klasē noticis vēl kāds incidents. Viens no skolēniem plakātu paņēmis un noslēpis. Skolotāja vēlējās plakātu atpakaļ, jo tur esot redzami “šmurguļi”, kas kādreiz pie viņas mācījušies un vilkuši uz vieniniekiem, skolotājas teikto atstāsta skolēni. Pēc viņu vārdiem, skolotāja arī teikusi, ka "man ļoti interesē, kur viņi ir dabūjuši maģistra un bakalaura grādus".

Pati skolotāja Vaira Baltgaile plakāta analizēšanas saistību ar tuvējām pašvaldību vēlēšanām sauc par klajiem meliem. Buklets ar izlabotām kļūdām esot nolikts klases telpā un daži aktīvākie skolēni pienākuši tam klāt un redzēja izlabotās gramatiskās kļūdas. 

“Es neesmu nosaukusi bukleta veidotāju uzvārdus, esmu tikai akcentējusi, ka tie ir mani  audzēkņi. Ar savu attieksmi viņi mani aizvaino, jo esmu ieguldījusi laiku un darbu, lai iemācītu viņiem vairāk par 5.klases līmeni, taču viņi atļaujas uzrunāt mani kā vēlētāju ar kļūdainu tekstu,” stāstīja skolotāja V.Baltgaile. Savukārt komentējot konfliktu ar skolēniem plakāta dēļ, skolotāja stāstīja, ka pieprasījusi, lai plakāts tiktu atdots.

Stundās bieži tiekot izmantoti preses izdevumi un citi materiāli ar kļūdainu tekstu, lai veicinātu skolēnu mācīšanu. Viņa saka, ka tikai pildījusi skolotāja pienākumu. Vārds “šmurguļi” skolotājai izlauzies spontāni. Taču tas ir sinonīms vārdam “piena puikas”. Viņa aicina paskatīties sinonīmu vārdnīcā vārda “šmurguļi” sinonīmus.

D.Dumpe informē, ka skolotājai pēc notikušā izteikts aizrādījums.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

APLŪKO PLAKĀTU


Augstas izšķirtspējas plakāta fotogrāfija

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas