Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 9. maijs
Klāvs, Einārs, Ervīns

Prokuratūra pārsūdz attaisnojošo spriedumu NBS izpletņlēcēju bojāejas krimināllietā

Specializētās vairāku nozaru prokuratūras virsprokurore Sandra Daugaviete iesniegusi apelācijas protestu par Rīgas pilsētas Kurzemes rajona tiesas 29.septembra spriedumu, ar kuru pilnībā tika attaisnots bijušais Nacionālo bruņoto spēku (NBS) Speciālo uzdevumu vienības (SUV) komandieris majors Andris Bukovskis un izpletņlēkšanas praktisko nodarbību vadītājs Aivars Maļenovskis.

Viņi tika apsūdzēti saistībā ar karavīru Mārtiņa Arāja un Normunda Stradiņa bojāeju izpletņlēkšanas treniņa laikā.

Kā aģentūrai LETA sacīja prokuratūras ārējo sakaru koordinētājs Andrejs Vasks, prokuratūra šo spriedumu uzskata par nepamatotu, līdz ar to tiesai lūgts to atcelt un gatavot jaunu notiesājošu spriedumu minētajā krimināllietā.

LETA jau ziņoja, pirmās instances tiesa abus apsūdzētos atzina par nevainīgiem pēc Krimināllikuma (KL) 342.panta par dienesta nolaidību. Pilns pirmās instances tiesas spriedums šajā lietā būs pieejams no 13.oktobra, bet pēc tam desmit dienu laikā to būs iespējams pārsūdzēt apelācijas kārtībā.

Kā ziņots, ne Bukovskis, ne Maļenovskis savu vainu pēc inkriminētā KL panta juridiski neatzina, taču viņi abi nožēloja notikušo un norādīja, ka jūtas morāli līdzatbildīgi, aģentūru LETA iepriekš informēja tiesas priekšsēdētāja palīdze Ilze Ramane.

Prokurore Anete Melliņa tiesas debatēs apsūdzētos bija lūgusi atzīt par vainīgiem un sodīt ar trīs gadu brīvības atņemšanu. Valsts apsūdzības uzturētāja norādīja, ka šo sodu Bukovskim un Maļenovskim iespējams noteikt nosacīti ar tikpat ilgu pārbaudes laiku. Savukārt par cietušajām atzītās abu bojā gājušo karavīru tuvinieces uzskatīja, ka apsūdzētajiem būtu jāpiemēro reāls cietumsods.

Par cietušajām atzītās bojāgājušo karavīru tuvinieces par tiesas spriedumu bija ļoti sašutušas. Viņas abas to noteikti pārsūdzēšot.

Kā norādīja karavīra Arāja atraitne Gita Arāja, "te ir jārunā par amatpersonu nolaidību", tāpēc viņai tiesas spriedums neesot pieņemams. "Attaisnojošs spriedums par divu cilvēku nāvi - tas nav nopietni," sacīja Arāja.

Līdzīgi domā arī karavīra Stradiņa māte Velta Poriete, kura uzskata, ka tiesas spriedums tikai pierāda to, ka amatpersonas par saviem lēmumiem neuzņemas nekādu atbildību. "Mūsu Latvijā cilvēka dzīvībai vispār nav cenas," sašutusi ir Poriete. Tāpat viņa atzīmēja, ka prokuratūras darbs šajā lietā esot bijis ļoti vājš un gandrīz visi lietas materiāli balstījušies vien uz Aizsardzības ministrijas izmeklēšanas komisijas darbā iegūtajiem pierādījumiem. "Acīmredzot tiesa nav tik profesionāla, lai izvērtētu," sacīja bojāgājušā karavīra māte.

Kā ziņots, Bukovskis un Maļenovskis tika apsūdzēti pēc KL 342.panta par dienesta pienākumu nepildīšanu, kā arī par nolaidīgu to pildīšanu, ja to izdarījis priekšnieks un ja tā dēļ radīts būtisks kaitējums. Pēc minētā likuma panta par vainīgām atzītās personas var tikt sodītas ar brīvības atņemšanu līdz trim gadiem.

Jau ziņots, ka 2006.gada 15.maijā neveiksmīga lēciena laikā ar izpletņiem Daugavā pie Rīgas Eksporta ostas iekrita četri NBS SUV vienības karavīri, no kuriem divi gāja bojā, bet divi tika izglābti. Vēl viens kareivis iekārās celtnī Andrejsalas ostā. Lēcieni notika no 600 metru augstuma.

NBS dienesta izmeklēšanas komisijas ziņojumā tika konstatēta 20 amatpersonu vaina, bet par pieļautajām nepilnībām izpletņlēkšanas mācību organizēšanā disciplināri sodīti seši karavīri - Bukovskis atbrīvots no amata, bet vēl pieci karavīri saņēma rājienus.

Komisijas ziņojumā konstatēts, ka vairāki reglamentējošie dokumenti pildīti formāli, bet pavirši un bezatbildīgi savus tiešos dienesta pienākumus pildījis SUV personāls.

Konstatēts, ka laikus nav notikusi meteoroloģiskās informācijas aprite SUV mācību vajadzībām. Nav izvērtēti riska faktori, izpletņlēcēju nodarbības organizējot ūdenstilpes tuvumā.

Dienesta izmeklēšanā konstatēts, ka SUV glābšanas laivā nav bijuši profesionāli un atbilstoši ekipēti glābēji, turklāt izpletņlēkšanas nodarbību personāls nav bijis apgādāts ar adekvātiem sakaru līdzekļiem.

Nepilnīga ekipējuma dēļ bojā gājušie karavīri nebija atbrīvojušies no izpletņiem pirms nolaišanās ūdenī, un viņiem nebija piepūstu glābšanas vestu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Politiķi aizvien nevar iziet no savas orbītas

Par valsts uzdevumiem ekonomikas sekmēšanā un joprojām milzīgo birokrātijas slogu Guntars Gūte sarunājas ar Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras prezidentu Aigaru Rostovski.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas