Laika ziņas
Šodien
Migla
Piektdiena, 10. maijs
Maija, Paija

Pujats: Baznīca attīrās viens divi

Romas katoļu baznīcas kardināls Jānis Pujats norāda, ka par pedofiliju aizdomās turētais Agris Pāvils Lēvalds no garīdznieka amata katoļu baznīcā atstādināts, jo "acīmredzot bija aizdomas par homoseksuālismu". Pēc kardināla domām, pie šiem notikumiem ir vainojama pārlieku liela sabiedrības liberalizācija un "homoseksuālisma glorificēšana", jo mūsu sabiedrība skrienot pa priekšu Rietumu liberalizācijai. Savukārt šajā gadījumā sabiedrība "saņēma to, ko audzināja". J.Pujats domā, ka baznīcai notikušais nāks par labu, jo "baznīca attīrās viens divi".

J. Pujats ir brīdinājis Latvijas evanģēliski luteriskās baznīcas (LELB) arhibīskapu Jāni Vanagu, ka pašlaik aizdomās par pedofīliju turētais Agris Pāvils Lēvalds ir garīdznieks, ar kuru "var būt problēmas". To Dienai apstiprināja LELB pārstāvis Ivars Kupcis.

Taču J.Pujats neesot devis nekādu norādi, ka Lēvalds varētu būt nodarbojies ar tādām darbībām, par kurām šobrīd tiek turēts aizdomās.

Pirms jebkura garīdznieka ordinācijas LELB Bīskapu kolēģija katram kandidātam uzdod jautājumus, kuru vidū ir arī jautājumi par iepriekšēju sodāmību, atkarībām, netradicionālu seksuālo orientāciju vai ārlaulības sakariem, lai pārliecinātos, vai šie cilvēki nav veikuši kādas darbības, kas nav savienojami ar garīdznieka amatu. par mācītāju var kļūt persona, kas atbild noliedzoši uz šiem jautājumiem un nerada nekādas aizdomas par šādām darbībām. Lēvalds šādas aizdomas nav radījis.

Baznīca iepriekš apstiprināja, ka aizdomās par pedofīliju aizturētā persona ir Lēvalds, Daugavpils diacēzes vikārs. No I.Kupča Diena uzzināja, ka Lēvalds baznīcā kalpo kopš pērnā gada februāra. Viņš līdz šim bijis palīgmācītāja statusā, bez pastāvīgas kalpošanas konkrētā draudzē.

Ja izvirzītās apsūdzības atbildīs patiesībai, baznīca visstingrākajā veidā nosodīs šādu rīcību, kas pelnījusi pilnu atbildību likuma priekšā. Tomēr jāņem vērā, ka šobrīd vēl notiek lietas izmeklēšana, un jautājumu, vai garīdznieks tiešām bijis iesaistīts minētajos noziegumos, izvērtēs tiesa, norāda I.Kupcis.

Viņš gan arī norāda: ja apsūdzības apstiprināsies, baznīca nekādā veidā nekavēs vainīgā saukšanu pie atbildības likuma priekšā. I.Kupcis piebilst, ka baznīca arī iepriekš no mācītāju rindām ir atstādinājusi tos, kuru rīcība nav savienojama ar garīdznieka amatu.

Daugavpils diecēzes bīskaps Einārs Alpe, kurš ir atbildīgs par diecēzes mācītāju kalpošanu, par notikušo ir šokēts, jo viņa rīcībā iepriekš nav bijušas nekādas ziņas, kas liecinātu par šī palīgmācītāja noziedzīgām rīcībām. Līdz šim bīskapam nav bijusi iespēja runāt ar pašu aizturēto. LELB bīskapi ir apņēmušies izmeklēt šo situāciju no baznīcas puses un lemt par stingrāko sodu, ja apsūdzības apstiprināsies.

Jau vēstījām, ka aizdomās par pedofīliju, policija aizturējusi ir aizturējusi arī kādu mācītāju. Lēvalds savulaik bijis katoļu baznīcas mācītājs, bet tagad pārgājis uz luterāņu baznīcu. Pēdējā Lēvalda darba vieta ir Daugavpilī.

Bijušais mērs: Mācītājs no Aizputes pazuda “kā akā iekritis”

Atceros, ka mācītājs Lēvalds Aizputes katoļu draudzē nokalpoja vairākus gadus – trīs vai piecus, portālam Diena.lv pastāstīja bijušais mērs Pēteris Hanka. Taču mācītājs pēkšņi pazuda – kā akā iekrita, saka P.Hanka. Aizputē neviens nezinājis, kādu iemeslu dēļ tas ir noticis.

Kā atceras P.Hanka, tikko mācītājs Lēvalds sācis kalpot vietējā baznīcā, viņš nācis iepazīties arī uz pilsētas pašvaldību. Attiecības bijušas “kā cilvēkam ar cilvēku” un neko sliktu P.Hanka par viņu pateikt nevar. Tas, ka par pedofīliju, iespējams, aizturēts Lēvalds, P.Hankam ir pārsteigums.

“Ja tas ir viņš, Aizputē par viņu neko sliktu neesmu dzirdējis runājam. Būšu pārsteigts, ja tas ir viņš, kā viņš šādā situācijā ir nonācis.”

Iepriekš mācītājs Lēvalds bijis Aizputes Kristus Karaļa Romas-katoļu draudzes priesteris, Dienai apstiprināja draudzes tagadējais priesteris Mariušs Kampa. Bet iemeslus, kāpēc Lēvaldam nācies pamest draudzi, M.Kampa nevarēja komentēt, norādot, ka vienīgais, ko zina par šo cilvēku, ir - "viņš kalpoja draudzē, kurā es tagad esmu".

Aizputes luterāņu baznīcas mācītājam Sigurdam Sproģim gan Lēvalds simpātijas neesot izraisījis. Par iemesliem, kāpēc viņam nācies aiziet no katoļu baznīcas, S.Sproģis nemācēja teikt, vien norādīja, ka ir bijuši dažādi minējumi.  

Slimnīca: apsargs nenonāca saskarē ar pacientiem

Aizdomās par pedofīliju turētais apsargs, strādājot slimnīcā, nenonāca nekādā saskarē ne ar slimnīcas pacientiem, ne personālu, Dienai uzsvēra Bērnu Klīniskās universitātes slimnīcas sabiedrisko attiecību pārstāve Romēna Namniece.

Viņa norādīja, ka apsarga darba zona bija sarga būdiņa pie slimnīcas. Viņa darba uzdevums bija ielaist teritorijā un izlaist automašīnas. Uz jautājumu, vai kādreiz pie viņa būdiņā viesojās kādi nepilngadīgie, R.Namniece teica, ka neko tādu nav redzējusi, viņš nav arī redzēts ar bērniem.

1953.gadā dzimušais bērnu slimnīcas apsargs aizturēts 24.novembrī. Dienu vēlāk Rīgas Zemgales tiesa aizturētajam piemēroja drošības līdzekli – apcietinājumu. Turpmākā izmeklēšanā un darbā ar apcietināto noskaidrots, ka viņš savu noziedzīgo nodarbi, seksuāli izmantojot nepilngadīgus zēnus, bija veicis jau vairāku gadu garumā. Noskaidrots arī, ka viņam bija vairāki līdzzinātāji.

(pievienotas pirmās trīs rindkopas, pievienota 6.rindkopa, papildināta ceturtā)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas