Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

Radissongeita

Starptautisku noklausīšanās skandālu ar Latvijas Radisson centrā sola deputāta Aināra Šlesera paziņojums par daudzus gadus pastāvīgi īstenoto noklausīšanos viesnīcā Rīdzene, kas ietilpst prestižajā viesnīcu ķēdē. Numuros, kuros, iespējams, veikta noklausīšanās, gadu laikā apmetušies valstu prezidenti, premjeri, oficiālas ārvalstu delegācijas, starptautiska mēroga uzņēmēji.

Daudzi nav ieinteresēti, lai skandāls vērstos plašumā. Tas nav izdevīgs Radisson viesnīcu tīklam, jo met ēnu uz visā pasaulē pazīstamo ķēdi. Tas nav izdevīgs Latvijas valdībai un parlamentam, jo demonstrē politiskās varas nespēju kontrolēt specdienestus. Protams, tas nav izdevīgs visai KNAB vadībai, kuras uzticība jau tā karājas mata galā. Tas nav izdevīgs SAB un Drošības policijai. Tās gan neplosa skandāli, bet Latvijas specdienestu reputācija var nopietni ciest, ja tik tiešām izrādīsies, ka ir noklausīti ārvalstu pilsoņi, politiķi un diplomāti.

Izdevīgs šis noklausīšanās skandāls ir Latvijas sabiedrībai. Tas rada cerību, ka beidzot tiks pievērsta nopietnāka uzmanība specdienestu kontrolei. Nav pieļaujams, ka nevis valsts kontrolē specdienestus, bet specdienesti kontrolē valsti.

Izdevīgs šis skandāls neapšaubāmi ir tā iniciatoram Aināram Šleseram, kurš personiski ir smagi cietis no noklausīšanās tā saucamās Jūrmalgeitas korupcijas skandāla ietvaros. Toreiz gan politiķu noklausīšanās bija sankcionēta, bet Aināram Šleseram šo notikumu dēļ nācās zaudēt Satiksmes ministra amatu.

Savā ziņā izdevīgs un īstajā laikā noklausīšanās skandāls ir prezidentam Valdim Zatleram. Līdz vēlēšanām ir palicis pavisam maz, vienota koalīcijas politiskā atbalsta trūkst, bet te nu ir lieliska iespēja parādīt stāju un prezidenta cienīgu rīcību. Valsts prezidents vienīgais no trim augstākajām valsts amatpersonām ir spējīgs ieņemt neitrālu pozīciju. Vienotības līderu personiskā draudzība ar Jutu Strīķi sen nedod ne mazākās cerības uz Solvitas Āboltiņas un Valda Dombrovska objektivitāti jebkādos jautājumos, kas saistīti ar KNAB.

Kura institūcija šodien ir spējīga izmeklēt iespējamās nesankcionētas noklausīšanās KNAB, SAB vai Drošības policijas iekšienē? Šādai izmeklēšanai ir vajadzīga Nacionālās drošības padomes un Saeimas Nacionālās drošības komisijas uzraudzība, tomēr pat ar to var nepietikt, jo ir nepieciešams noteikts profesionālisma līmenis. Lietas atstāšana Ģenerālprokuratūrai vienai pašai izklausās pēc nevēlēšanās jautājumu risināt vispār. Ar noklausīšanos Radisson Rīdzene varētu būt skartas konkrētu ārvalstu intereses, kuru amatpersonas bija apmetušās viesnīcā, tāpēc šoreiz būtu pamatota oficiāla ārvalstu specdienestu pieaicināšana ekspertu statusā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas