Laika ziņas
Šodien
Sniegs
Rīgā 0 °C
Sniegs
Otrdiena, 23. aprīlis
Jurģis, Juris, Georgs

Rajevskis: Visi apstākļi un zvaigznes ir sastājušās par labu KPV LV

Visi apstākļi un zvaigznes patlaban ir sastājušās par labu KPV LV, komentējot partijas pēdējā mēneša reitinga kāpumu par 2,6 procentpunktiem, skaidroja politologs Filips Rajevskis.

Viņš KPV LV reitinga kāpumu salīdzināja ar No sirds Latvijai (NSL) politiskā spēka reitinga kāpumu pirms 12.Saeimas vēlēšanām. Toreiz šīs partijas reitings uzlēcis ļoti augstu, bet tad gan reitings, gan lielie nākotnes plāni saistībā ar valdības veidošanu pazuduši.

"KPV LV reitings un kāpums ir cienījams un arī ļoti reāls, jo būtībā viņi vienīgie reāli kampaņo un viņu burās vēl pūš arī citi vēji, piemēram, partijas līdera Artusa Kaimiņa arests. Taču arī pārējie politiskie spēki varbūt sāks kampaņot, un tiem to vajadzētu darīt," teica eksperts.

Viņš arī piebilda, ka šādu reitinga ritmu ir ļoti sarežģīti noturēt ilgtermiņā. Kampaņas kulminācijai jābūt tieši uz vēlēšanām, un ir slikti, ja tā iestājas par ātru vai par vēlu. "KPV LV ir izaicinājums to noturēt, lai kulminācija būtu oktobra sākumā, un tā ļoti liela māksla," atzina Rajevskis.

Politologs arī vērsa uzmanību, ka ļoti nopietni jāsarosās būtu Jaunajai konservatīvajai partijai (JKP), jo šīs partijas kampaņa īsti neesot redzama. Gan JKP, gan KPV LV cenšas cīnīties par protesta elektorātu un KPV LV reitinga kāpums no vienas puses un JKP reitings no otras puses liek domāt, ka KPV LV lēnām sāk dominēt protesta elektorāta nišā, skaidroja Rajevskis, piebilstot, ka tieši JKP būtu pirmajiem jāsāk aktīva priekšvēlēšanu kampaņa, nevis jāatdod savs vēlētājs KPV LV.

Prognozējot, vai pārējo partiju reitingi varētu noturēties aptuveni līdzīgi līdz vēlēšanām, eksperts sacīja, ka pārējiem jāsāk aktīva kampaņa un tad skaitļi var mainīties.

"Zaļo un zemnieku savienībai (ZZS) ir ļoti liels reģionālais izklājums un varbūt tik ļoti kampaņas nav redzamas. Saskaņa arī ir samērā pasīva un nacionālā apvienība Visu Latvijai-Tēvzemei un brīvībai/LNNK (VL-TB/LNNK) arī. Visiem šiem spēkiem jāsāk kampaņot. Viņiem visiem atslēga ir neizlēmušie, un tieši šo balsu piesaistīšanai ir nepieciešama kampaņa," pārliecību pauda Rajevskis.

Tikmēr, komentējot to partiju izredzes gaidāmajās vēlēšanās, kuru reitingi šobrīd ir zem 5% barjeras, politologs norādīja, ka tiem, kam reitingā ir mazāks socioloģisks skaitlis, vienlaikus ir arī lielāka kļūdas iespēja.

Jau vēstīts, ka jūlijā partiju reitingos lielāko kāpumu piedzīvojusi KPV LV, apsteidzot Attīstībai/Par un Nacionālo apvienību, liecina pētījumu aģentūras SKDS pēc Latvijas Televīzijas pasūtījuma veiktās aptaujas dati.

Aptauja tika veikta pēc Kaimiņa aizturēšanas.

Aptaujas rezultāti liecina, ka Saskaņas reitings jūlijā, salīdzinot ar jūniju, audzis par 0,4 procentpunktiem, ZZS atbalsts sarucis par diviem procentpunktiem, VL-TB/LNNK atbalstītāju loks audzis par 0,7 procentpunktiem, bet apvienības Attīstībai/Par reitings sarucis par 0,3 procentpunktiem.

KPV.LV reitings audzis par 2,6 procentpunktiem, JKP - par 0,1 procentpunktiem, bet Jaunajai Vienotībai reitings audzis par 0,2 procentpunktu.

Vispopulārākā partija jūnijā joprojām bijusi Saskaņa, par kuru balsotu 21,4% aptaujāto. Par ZZS balsi atdotu 12,4% vēlētāju, par KPV.LV - 7%, bet par VL-TB/LNNK - 6,8%. Nākamā populārākā partija ir Attīstībai/Par ar 4,4% atbalstu, tai seko JKP ar 3,9% reitingu. Jaunās Vienotības reitings saskaņā ar aptaujas datiem jūlijā bijis 2,9%.

Atbilstoši SKDS vadītāja Arņa Kaktiņa teiktajam - ja līdz šim neizlēmušo balsis sadala proporcionāli, tad var teikt, ka droši Saeimā iekļūtu Saskaņa, ZZS, KPV.LV un nacionālā apvienība. Vēl 5% barjeru varētu pārvarēt Attīstībai/Par, JKP un Jaunā Vienotība.

Citām partijām cerības pārvarēt 5% robežu, lai iekļūtu Saeimā, izskatās mazākas, liecina aptauja.

Top komentāri

Riko
R
Es savā laikā esmu balsojis gan par Vienotību, gan par NA. Esmu vīlies šajās partijās. Manu balsi tās vairs nedabūs. Lai atbalstītu ZZS un SC ir jābūt psihiski nelīdzsvarotam. JKP ir neskaidrību pilna ar lielo enigmu Strīķi priekšgalā. Par/Attīstībai pēdējais salmiņš bija ievilkt iekšā un nostādīt priekšgalā ‘vecos vēžus’ – Pabriku, Bondaru, Pūci, Pavļutu. Klauni. Tad par ko man balsot, ja vēlos kaut kripatiņu pamainīt šajā valstī?! Varētu jau nebalsot, bet tad es palielinu tādu briesmīgu projektu kā LKS, Progresīvie un Rīcības Partijas iespēju nokļūt Saeimā. Nedod Dievs! Tādēļ balsošu par KPV. Tāpat mēs visi labi apzināmies, ka pa lielam nekas nemainīsies, tāpat pēc četriem gadiem gānīsimies par to, kas notiek, ka Jēkaba ielā un arī Brīvības ielā valda ‘bezpriģels’. Kādēļ gan nepiešķirt mazliet krāsu un jautrības ikdienai, ko noteikti piedāvās KPV? Un, tautieši, beidziet vienreiz ar to Saskaņu un krievi nāk. Tas etaps jau bija atsildīts iepriekšējās vēlēšanās.
Aleks Akmeņlauks
A
Šī ir idiotijas zvaigžņu stunda. Diemžēl posts, ko tā izraisa, nāks ĀTRĀK kā tās triumfs. Jau redzam plūdus, sausumu, ugunsgrēkus, zilaļģes , bet šausmas, kas vēl tikai nāks, būs daudz bargākas...
Un barons fon Toifels un
U
Fipils Rajevskis arīdzan, jo abi gauži kopā der. Vēl atliek līdz tam zvaigžņu STĀVOKLIM nodzīvot un teikt - elle, mēs nākam mājās. Bildē redzamais relikts, kā redzams, pat ragus sācis ataudzēt..
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas