Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Rakstnieki: policija, atdodiet e-bibliotēkas serverus!

Pievienot komentāru

0/1000 zīmes
Fransuā no Sāles
F
Es arī esmu tulkotāja un šo to zinu par autortiesību iegādes līgumiem, ko parasti slēdz tieši ar autoru vai viņu pārstāvošo izdevniecību vai aģentūru; ja autors miris, līgumu slēdz ar viņa mantiniekiem vai visbiežāk tos pārstāvošām aģentūrām. Līgumos ir precīzi norādīts, vai grāmata tiks izdota cietos vākos vai brošēta, tirāža, kā arī aptuvena izdevēja cena, no kuras tiek aprēķināti autoram vai mantiniekiem pienākošies procenti. Tāpat arī tiek norādīts, kur un kā drīkst grāmatu izplatīt, cik gadus tā drīkst būt pārdošanā, resp. kad beigsies konkrētā līguma darbība. Ja līgumā nav minēta grāmatas ievietošana e-bibliotēkā, to vienkārši nedrīkst darīt. Tātad Ideju forumam vispirms vajadzēja iegūt atļaujas darbu ievietošanai internetā, nevis nodarboties ar visparastāko pirātismu, ieskenējot gatavas grāmatas. Neko nevarētu pārmest, ja taustiņu klabinātāji paši ievadītu to autoru tekstus, kas vairs nav aizsargāti ar autortiesībām (t.i. ja pagājis vairāk nekā 70 gadu pēc autora nāves); gatavu grāmatu ieskenēt nedrīkst, jo šādi tiek aizskartas izdevēja tiesības. Ideju foruma e-bibliotēkā atradu veselu virkni grāmatu, par kurām pilnīgi noteikti zinu, ka nekādas vienošanās par to izmantošanu nav bijis. Un, visbeidzot, es zinu arī to, ka laikrakstā Diena publicēto vēstuli Māra Zālīte nav parakstījusi.
Vislabāk
V
man patīk, ka te ir parakstījušies tulkotāji. Vai Jūs esat apdomājuši, ko par Jūsu tulkojumu publiskošanu e-vidē teiktu oriģināldarbu autori?? E-vide - vai tā ir bibliotēka vai kas cits (katrs sevi var apsaukāt, kā grib) nav tas pats, kas "parasta bibliotēka".
puikam, vērotājam u.c.
p
Atgādinu "parastās bibliotēkas" grāmatas pērk , piemēram, simtos eksemplāru (augstskolā) vai ārzemju grāmatas, kas 1 eksemplārs maksā pat vairākus 100 EUR. Bieži autori grāmatas dāvina bibliotēkām. KATRA GRĀMATA BIBLIOTĒKĀ IR IERAKSTĪTA INVENTĀRA GRĀMATĀ, par katru ir zināms, kādā ceļā tā bibliotēkā ir saņemta. Ir dažādi ceļi, bet e-bibliotēka daudzas grāmatas, šķiet, pieprasīja no bibliotēkām skenēšanai un publiskoja ar invalīdu karogu uz lūpām. Bez tam bibliotēkas neskenē grāmatas. Ja kāds tā dara, tas ir pārkāpums.
Bibliotekāre
B
Nožēlojami, ka sabiedrībā zināmi ļaudis atbalsta likumu pārkāpšanu. Tad jau nav ko brīnīties par to, kas notiek Latvijā.
es zinu, ko tu izdarīji pagā
e
Aija, Jūs esat naiva! Spēle ir citāda. Lielajā politikā to nosaka Šķēle un Lembergs, kultūras politikā - Ikstena un Co. Kāpēc Ikstena dabūja Baltijas asamblejas 6000 LS balvu par Imanta Ziedoņa "sirds asinīm"? Kāpēc viņa grāmatas ievadā Dzejnieku nolika un pazemoja?
Aija Vālodze
A
Pirms apmēram pusgada es aizsūtīju e-bibliotēkas veidotājiem vēstuli, kāpēc e-bibliotēkā nav pieejams neviens 20. gadsimta otrās puses dzejas klasiķa Klāva Elsberga un latviešu dzejas "ikonas" Ārijas Elksnes darbs, bet Regīna Ezera pārstāvēta tikai ar dažiem stāstiem, savukārt, Paulas Bankovska un Noras Ikstenas darbi iekļauti "kopoto rakstu" (ieskaitot publicistiku) apjomā. Saņēmu atbildi, ka šis jautājums "tiks risināts". Pusgada laikā nekas tā arī nemainījas. Vai Bankovskis un Ikstena ir nozīmīgaki par Klāvu Elsbergu, Elksni un Ezeru - vai vienkārši nekaunīgāki? Kauns viņu vietā.
stulbums
s
No kurienes tāds kretīnisms? Nu ja ir strīds ar kaut kādu autoru pulciņu par tiesībām, tad uz tiesvedības laiku izņem no servera šo autoru darbus un tiesājas kaut desmit gadus, bet tāpēc taču nav jāsačakarē visa bibliotēka. Mūsu valstī aizsargājot viena indivīda tiesības, mierīgi var aizskart tūkstoti citu indivīdu tiesības un tas šķiet normāli.
klusais
k
Tas viss ir loģiski ,ka ir kāds plāns kā to naudu dabūt atpakaļ. Izskatās ,ka tas plāns varētu būt balstīts uz to ,ka izgriezt pogas LNB , kas nespēj to sakarīgos tempos pabeigt un pēc tam paņemt Eiropas naudas ,kas tam tiek virzītas. Bet jautājums paliek atklāts - kurš tad ir atbildīgs par to ,ka LNB pa 4 gadiem nav spējusi neko sakarīgu uzveidot, aiz kā te jau ir darbojošs projekts. Bet varbūt problēma ir tā , ka LNB iezīmētā nauda bibliotēkai ir jau sadalīta politiķu prātos? Es redzēju pirms 2-3 nedēļām Zalāna ministrijas virzītu programmu dažādām ar informatizēšanu saistītām lietām valsts struktūrās - tur acis ieplētās no cipariem . Piemēra pēc viens stāsts - ir tāds portāls skolas.lv , kura izveidei pēc dokumentiem ir iztērēts ~130 000 Ls , vari ieiet un apskatīties ko tādas mājas lapas izveide maksā , man teica ,ka 10 000 Ls būtu jau megagriesti. Tad tālākais jautājums jau par tēmu - cik miljoni ir ietāmēti LNB digitalizācijas procesā un vai visi tie tiek izmantoti litderīgi , bet varbūt tiem ir cits ceļš un e-bibliotēka tam var patraucēt ? Bet autortiesību stāstam ir tikai sekundāra loma šajā jezgā?
Latvietis
L
Ja kāds ir projektā iztērējis milzīgu piķi, tad viņš viņu gribēs dabūt atpakaļ. Šeit vīri ir ilgi štukojuši kā apiet autortiesības tāpēc arī nosaukušies par bibliotēku. Bibliotēka nevar iekasēt maksu tādēļ to nosauks par ziedojumiem. Un viss rullēs. Es tikai nesaprotu kamdēļ viesnīcu īpašnieki bļaustās par nodokļiem. Viesnīcas jāpārsauc par pansionātiem. Arī tak privātā iniciatīva. :))
Juksis
J
Knoblokai šķiet, ka viņas bizness ir apdraudēts. Tagad: kurš stiprāks - vēstules parakstītāji vai viņa.
klusais
k
Ir arī , bet sāls ir apslēpta kā izskatās kādā mazā atriebīgā vīriņā, ko var atšifrēt no manis uzrakstītajiem 4 punktiem.
F
F
Ja esi tik gudrs, kāpēc neesi atvēris savu izdevniecību, bet spamo komentos?
E
E
Tieši tā. No niecīgajām tirāžām pārāk maza daļa nonāk autoru, pārāk liela - izdevēju un tirgotāju un autortiesību pārvaldītāju kabatās. Cik esmu dzirdējis, autori par grāmatu no izdevēja saņem 1-3 tūkstošus. Tas ir ap 10% no cenas, ko samaksā pircējs. Digitālajā formātā pircējs varētu samaksāt 10x mazāk par katru grāmatu, rezultātā autori varētu saņemt 10x vairāk. Tie, kurus lasīs.
atskurbtuves pieņēmējs
a
Ja te dažiem nabadziņiem raudātājiem nav dažu santīmu biļetei, tad kā tiem pašiem gaudojošajiem nabadziņiem atrodas simtiem latu datoram un interneta pieslēgumam, bez kura e-bibliotēka nav pieejama?
atskurbtuves pieņēmējs
a
Tieši tā, policijai ir tiesības rīkoties pēc likuma un ir pienākums to darīt. Tiesiskās valstīs ar izmeklēšanu nodarbojas kompetentās iestādes, nevis "populāras personas", un process notiek pēc likuma, nevis pēc tā vai populārām personām patīk vai nē. Ziedonim un Zālītei - sabiedrisks fui.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas