Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +22 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 1. jūnijs
Mairita, Bernedīne, Biruta

Repše brīdina par tuvošanos pieļaujamā deficīta līmenim

Finanšu ministrs Einars Repše (JL), valdībā izskatot jautājumu par vairāk nekā 800 000 latu piešķiršanu Rīgas Juridiskās augstskolas aizdevuma segšanai, brīdināja valdību, ka tai jābūt atbildīgākai tēriņos no budžeta programmas Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem, jo "strauji tuvojamies" pieļaujamai 2010.

gada budžeta deficīta robežai.No E.Repšes teiktā varēja saprast, ka, turpinot dalīt naudu no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem, jau drīzumā var tikt sasniegti gan šīs programmas, gan budžeta deficīta griesti, par ko Latvija panākusi vienošanos ar starptautiskajiem aizdevējiem, tas ir, 8,5% no iekšzemes kopprodukta.Jau tūlīt pēc E.Repšes paustajām bažām Finanšu ministrijas (FM) pārstāvji mīkstināja ministra teikto, ka pieļaujamā deficīta robeža nav tik tuvu. Tomēr ministra preses pārstāvis Aleksis Jarockis informēja, ka FM tuvākās nedēļas laikā sagatavos un premjeram nosūtīs vēstuli, kurā aicinās valdību ievērot stingrāku fiskālo disciplīnu.

Valdības sēdes pārtraukumā skaidrojot teikto, E.Repše uzsvēra: lai arī "avārijas situācija vēl nav", valdībai esot "pamats būt fiskālai konservatīvākai" un, pieņemot jebkurus lēmumus par papildus izdevumiem, rūpīgāk izvērtēt to pamatotību. E.Repše arī atzina, ka "esam tuvu sarkanai līnijai", un norādīja uz risku, ka, nekļūstot stingrākiem, pastāv bažas, ka Latvija var pārsniegt pieļauto budžeta deficīta slieksni, jo īpaši ņemot vērā to, ka, tuvojoties vēlēšanām, populisms tikai pieaugs.

Noprotams, ka FM patlaban analizē situāciju valsts budžetā, ņemot vērā gan to, kā pildās ieņēmumu prognoze,gan to, kādi ir tēriņi, ievērojot arī papildus tēriņus, kas radušies saistībā ar Satversmes tiesas (ST) spriedumiem. Kad analīze būs gatava, FM sola sniegt izsmeļošu informāciju par situāciju valsts budžetā.

No neparedzētajiem līdzekļiem valdība otrdien piešķīra arī 183 069 latus Latvijas Radio darbības nodrošināšanai, kā arī 47 075 latus Nacionālās radio un televīzijas padomes vajadzībām, ko tā pamatojusi ar priekšvēlēšanu aģitācijas uzraudzībai nepieciešamajiem papildu tēriņiem. Latvijas Radio vēl jāprecizē, kam piešķirtie līdzekļi tiks tērēti.

Kopumā programmā Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem vairs palikuši tikai apmēram pieci miljoni latu, turklāt lieli izdevumi gaidāmi saistībā ar kompensācijām par plūdu seku novēršanu, un par šiem tēriņiem valdība nemaz nav lēmusi. Lielākos papildu tēriņus šogad radījis ST spriedums pensiju lietā un kompensācija pašvaldībām par nesaņemto iedzīvotāju ienākuma nodokli.

Līdz šim valdošajā koalīcijā noliegts, ka saistībā ar papildu izdevumiem un ieņēmumu neizpildi varētu būt nepieciešami budžeta grozījumi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas