Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Piektdiena, 10. maijs
Maija, Paija

Repšes iesniegumu par "Parex banku" Ģenerālprokuratūra izvērtēs jau iepriekš sāktās pārbaudes ietvaros

Tā kā jau iepriekš pēc saņemtajiem iesniegumiem par iespējamām nelikumībām ap "Parex banku" sākta pārbaude, ministra vēstulē minētā informācija tiks izvērtēta šīs pārbaudes ietvaros, aģentūrai BNS sacīja prokuratūras runasvīrs Andrejs Vasks.
Ģenerālprokuratūra finanšu ministra Einara Repšes iesniegumu, vai "Parex bankas" pārņemšanā maksimāli tika nodrošinātas valsts intereses un novērstas iespējamās ļaunprātības vai nolaidība, izvērtēs jau iepriekš sāktās pārbaudes par "Parex banku" ietvaros.

Prokuratūras pārstāvis gan neņēmās spriest, kad pārbaudi varētu pabeigt.

Repše ("Jaunais laiks") bankas pārņemšanu lūdzis izvērtēt, "atsaucoties uz to, ka publiskajā telpā arvien turpina rasties neskaidrības par nepilnībām "Parex bankas" pārņemšanas procesā, kas izraisījis lielu sabiedrības neuzticību un šaubas".

Ministrs lūdz Ģenerālprokuratūru izvērtēt gadījumus, kuros bankas atbildīgiem darbiniekiem noteikts nesamērīgi liels atalgojums un paredzētas milzīgas atlaišanas kompensācijas, kas radījis aizdomas par apzinātu mēģinājumu nodrošināt nesamērīgi lielus atlaišanas un bezdarbnieka pabalstus.

Ministrs arī lūdz izvērtēt, kāpēc pārņemšanas procesā netika novērsts, ka bijušie "Parex bankas" īpašnieki un vadītāji Valērijs Kargins un Viktors Krasovickis vai viņu ģimenes locekļi turpināja saņemt lielus ikmēneša procentu maksājumus no ieguldījumiem bankā.

Ministrs lūdz izvērtēt vēl citus apstākļus saistībā ar bankas pārņemšanu.

Pašreizējais "Parex bankas" valdes priekšsēdētājs Nils Melngailis, komentējot finanšu ministra vēlmi, aģentūrai BNS sacīja, ka ir ļoti būtiski kliedēt šaubas un neskaidrību par to, kā savulaik notika bankas pārņemšana, lai šīs šaubas un neskaidrība pēc iespējas mazāk iespaidotu "Parex bankas" pašreizējo un turpmāko darbību.

Jau ziņots, ka pērn decembrī prokuratūrā, visticamāk, pēc toreizējās opozīcijas partijas "Jaunais laiks" (JL) Saeimas frakcijas deputāta Ainara Latkovska vēstules tika sākta pārbaude saistībā ar iespējamām nelikumībām ap "Parex banku".

Vēstulē deputāts lūdza pārbaudīt "Parex bankas" amatpersonu darījumus ar bankas īpašumiem un aktīviem, tostarp ekskluzīvajām automašīnām.

"Es varu apstiprināt, ka deputāta iesniegums ir saņemts, mēs esam sākuši resorisku pārbaudi," toreiz žurnālistiem pavēstīja Maizītis.

Viņš arī sacīja, ka ne jau prokuratūrai adresēto iesniegumu skaits ir svarīgākais situācijā ap "Parex banku", bet gan tas, ir vai nav nodarīts kāds zaudējums, ja ir runa par valsti. Savukārt, lai konstatētu, ir vai nav šādu zaudējumu, nepieciešams bankas audits un informācija.

Ģenerālprokurors arī uzsvēra, ka prokuratūra ar kriminālprocesuāliem līdzekļiem var rīkoties tikai situācijā, ja pastāv iespējamība, ka ir noticis noziedzīgs nodarījums.

"Parex banka" 2008.gada rudenī vērsās pēc valdības palīdzības, lai izvairītos no finanšu problēmām, kuras bankai draudēja rasties pasaules finanšu krīzes dēļ. Lai atbalstītu banku, valdība pērn 8.novembrī pieņēma lēmumu kļūt par "Parex bankas" kontrolpaketes īpašnieci, bet 3.decembrī nolēma pārņemt gandrīz 85% bankas akciju. Šobrīd "Parex bankas" 95,3% akciju turētājs ir Privatizācijas aģentūra.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas