Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +12 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

SAB nesatrauc zviedru drošības dienesta paplašinātās tiesības noklausīties telefonsarunas

Satversmes aizsardzības birojam (SAB) nav pamata uzskatīt, ka Zviedrijas Nacionālā radio aizsardzības administrācija rīkotos pretēji likumā noteiktajai procedūrai saistībā ar paplašinātajām iespējām uzraudzīt telefonsakarus.

Procedūra, kādā tiek sankcionēta un veikta telefonsarunu kontrole, ir noteikta katras valsts nacionālā likumdošanā, norādīja SAB preses sekretāre Baiba Rāta-Saliņa.

LETA jau ziņoja, ka Igaunijas Drošības policija (KaPo) iesaka valsts iedzīvotājiem būt uzmanīgiem, pieminot telefonsarunās ar ārzemēm vai interneta komunikācijā "konfidenciālus tematus", jo ārvalstu izlūkdienestiem paplašinājušās iespējas uzraudzīt šos sakarus, pagājušajā nedēļā vēstīja izdevums "Eesti Ekspress".

Sākot ar 1.decembri, Zviedrijas Nacionālajai radio aizsardzības administrācijai (FRA) ir brīva pieeja ārvalstu komunikāciju datiem, kas šķērso Zviedriju. Uz Igauniju tas attiecas tiešā veidā - daļa Igaunijas iedzīvotāju telefona un interneta komunikāciju noris tieši vai netieši caur Zviedriju, paskaidroja Konkurences padomes amatpersona Rivo Metss.

Piemēram, uzņēmums "Tele2" Igaunijas iedzīvotāju komunikāciju ar ārvalstīm iesākumā novirza uz Rīgu, tad - pa jūras kabeli uz Zviedriju un tad - pārējo pasauli.

Komunikāciju operatori nav uzskatījuši par vajadzīgu brīdināt par šīm izlūkaktivitātēm, kas aizsākās pirms trim nedēļām, norāda "Ekspress".

Pat uzņēmums "Telekom", kas pamatā pieder Zviedrijas uzņēmumam "TeliaSonera", klusē.

"Telekom" apakšstruktūras "Elion" pārstāvji skaidro - likums viņiem neuzliek par pienākumu informēt klientus par to, kas, kādā veidā un ko klausās Zviedrijā.

"Cilvēkiem, kuri nenodarbojas ar kaitniecību vai ko kriminālu, nav jāuztraucas," mierināja "Elion" preses sekretāre Liliāna Vīrma.

Viņa neuzskata, ka FRA darbs būtu kas īpašs. "Mūsdienu pasaulē, kad mūs apdraud terorisms, tas viss ir nenovēršami, lai garantētu vispārējo drošību," pārliecināta ir Vīrma.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas