Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 13. maijs
Ira, Iraīda, Irēna, Irina

Šadurskis: Satversmi nav iespējams mainīt referendumā

Saskaņas centrs (SC) savu lomu ir nospēlējis un, pēc Maskavas kuratoru domām, vairs nav derīgs tālākai izmantošanai viņu ieceru realizēšanai, tādu viedokli intervijā aģentūrai LETA pauž Eiropas Parlamenta deputāts Kārlis Šadurskis (Vienotība).

Pēc Šadurska domām, referenduma ideja par krievu valodas statusa maiņu "Lindermana grupai" radās nejauši. Svarīgāk ir saprast, kāpēc šai iniciatīvai radās liels SC atbalsts. "Es domāju, ka zinu šo atbildi," apgalvo eiroparlamentārietis.

Šadurskis skaidro, ka politiskie spēki, kas vairāk klausa Maskavai nekā Rīgai, ir visu laiku mēģinājuši tikt pie varas Latvijā. Sākotnēji tā bija apvienība Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā (PCTVL), kas ieguva 25 vietas Saeimā, bet tas bija nepietiekami, un par valdības koalīcijas izveidi ar viņiem neviens nerunāja. Tad sākās pārmaiņas - blakus PCTVL radās SC kā Latvijas lielās kaimiņvalsts atbalstu saņemošais politiskais spēks. PCTVL gāja stipri grūti pēdējās Saeimas vēlēšanās, toties SC pozicionējās kā ne tik promaskaviski noskaņots politiskais spēks, bet būtībā bija tam pašam diktātam klausoša apvienība. Tad SC sāka meklēt sabiedrotos starp nosacīti latviskām partijām, piemēram, Aināra Šlesera vadīto LPP/LC, bet valsts mērogā nekas nesanāca, atzīmē Eiropas Parlamenta deputāts.

Politiķis atzīmē, ka pēc 11.Saeimas vēlēšanām Zatlera reformu partija apzināti vai neapzināti kļuva par SC sabiedroto un SC vilcēju varā, bet arī tas neizdevās, ZRP neizpildīja šo funkciju. Līdz ar to, pēc Šadurska domām, Maskavas kuratoriem kļuva skaidrs, ka SC savu lomu ir nospēlējis un vairs nav derīgs tālākai izmantošanai viņu ieceru realizēšanai. Tāpēc SC līderis Rīgas mērs Nils Ušakovs saņēmis rīkojumu iesaistīties klajāk graujošā darbībā, atbalstīt referendumu par krievu valodas statusu Latvijā, uzskata Šadurskis.

Viņš prognozē, ka nākamajās Saeimas vēlēšanās no SC atdalīsies daļa, kas vārdos būs vēl izteiktāk rietumnieciska un prolatviska. Iespējams, viņiem pievienosies kāda daļa no ZRP. Tādam jaunveidojumam varētu pavērties iespēja nākotnē iekļauties valdībā. Šī partija, ja tāda izveidosies, būs idejiski ļoti cieši saistīta ar pašreizējo SC, norāda politiķis.

Pēc Šadurska domām, SC ir saņēmis rīkojumu - pārstāt izlikties par Latvijai lojālu partiju un pievērsties klaji graujošai darbībai. Tas izpaužas Saeimas SC frakcijas priekšsēdētāja Jāņa Urbanoviča, Rīgas mēra Nila Ušakova un vairāku citu SC pašvaldību vadītāju darbībā, parakstoties par krievu valodas referenduma ierosināšanu, uzskata Eiropas Parlamenta deputāts.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Jaunnedēļ gaidāms mierīgs un silts laiks

Jaunnedēļ Latvijā ieplūst silta gaisa masa, kas noteiks gaisa temperatūras paaugstināšanos, daudzviet termometra stabiņam pakāpjoties līdz +20 grādu atzīmei, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas u...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas