Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Saeima izlabo Vējoņa norādīto problēmu bērnu tiesību likumā

Saeima ceturtdien galīgajā lasījumā pieņēma Bērnu tiesību aizsardzības likuma grozījumus tāda redakcijā, kas novērš Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa norādīto problēmu, kas likumprojektā bija iestrādāta tā gatavošanas laikā.

Vējonis vēstulē par izmaiņām atbildīgajai Cilvēktiesību komisijai iepriekš bija kritiski vērtējis to, ka likuma grozījumos otrajā lasījumā ar likuma normas spēku bija iecerēts nostiprināt principu, ka atsevišķos gadījumos bērnu labākās intereses ir uzaugt nevis ģimeniskā vidē, bet gan bērnu aprūpes iestādē.

Šodien Saeima uzklausīja prezidenta iebildumus un atbalstīja problemātiskās normas izslēgšanu no likumprojekta.

Vēstulē Cilvēktiesību komisijai valsts augstākā amatpersona bija uzsvērusi, ka atbilstoši ANO Bērnu tiesību konvencijai vispāratzīts ir princips, ka bērnu pilnvērtīgai un harmoniskai attīstībai vislabvēlīgākā vide ir ģimene.

Tāpat prezidents vērsa uzmanību, ka jau pašlaik tiesību aizsardzības likuma normas paredz, ka bērnam primāri tiek nodrošināta iespēja augt pie aizbildņa vai audžuģimenē un ārpusģimenes aprūpi bērnu aprūpes iestādē nodrošina tikai tad, ja aprūpe pie aizbildņa vai audžuģimenē nav piemērota konkrētam bērnam.

Prezidents aicināja pielikt visas pūles, lai augstāk minētais likuma princips tiktu pilnvērtīgi iedzīvināts. Likumprojekta normās būtu vēlams rast tādus risinājumus, kas paātrina šīs normas pilnīgu piemērošanu praksē, nevis to attālina, pauda valsts augstākā amatpersona.

Šodien pieņemtie grozījumi ir saistīti arī ar citiem jautājumiem. Ar tiem tiek uzdots Ministru kabinetam (MK) izstrādāt noteikumus par institūciju sadarbību bērnu tiesību jautājumos. Komisijas priekšsēdētāja Inese Laizāne (VL-TB/LNNK) iepriekš skaidroja, ka līdz šim konstatēta situācija, ka iestādes nereti īsti neizprot, kādai jābūt darbību secībai, ja tiek uzzināts par kādu bērnu tiesību pārkāpumu.

Laizāne norādīja, ka līdz vasarai MK būs jāizstrādā minētie noteikumi par to, kādā veidā institūcijām būtu jāsadarbojas bērnu tiesību pārkāpumu gadījumā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Stājas spēkā vilcienu kustības pavasara grafiks

Šodien stājas spēkā vilcienu kustības pavasara grafiks, paredzot papildu reisus Tukuma, Skultes un Aizkraukles dzelzceļa līnijās, informēja AS Pasažieru vilciens (PV) pārstāvji.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas