Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +3 °C
Apmācies
Otrdiena, 23. aprīlis
Jurģis, Juris, Georgs

Saeima noraida LRA priekšlikumu atteikties no iespējas deputātiem atturēties balsojumos

Saeima ceturtdien nolēma nenodot izskatīšanai komisijās Latvijas Reģionu apvienības (LRA) deputātu iesniegtos grozījumus parlamenta Kārtības rullī, kuri paredzēja atteikšanos no iespējas Saeimas deputātiem atturēties balsojumos.

"Saeimas deputāti ir Latvijas tautas ievēlēti un par savu darbību ir atbildīgi tautas priekšā. Deputāti ir ievēlēti, lai Saeimā izdiskutētu un pieņemtu lēmumus, kas ietekmē visu sabiedrību un ikvienam ir jāspēj savu lēmumu pamatot. Iedzīvotāji un sabiedriskās organizācijas vairākkārt paudušas viedokli, ka atturēšanās balsojumā būtu uzskatāma kā deputāta pienākumu neveikšana, turklāt neveicina sabiedrības uzticēšanos deputātiem," iepriekš grozījumu nepieciešamību bija pamatojis LRA Saeimas frakcijas vadītājs Mārtiņš Bondars.

Pašlaik portālā Manabalss.lv ir savākti vairāk nekā 11 000 iedzīvotāju paraksti par iniciatīvu Likvidēsim iespēju Saeimas deputātiem balsojumos atturēties, kas liecina par sabiedrības interesi un attieksmi šajā jautājumā, norādīja politiskajā spēkā. Turklāt esot paredzams, ka tuvāko mēnešu laikā Saeimā tiks skatītas izmaiņas nodokļu politikā, kas skars ikvienu Latvijas iedzīvotāju, tādēļ līdz tam vajadzētu atcelt iespēju atturēties, lai katrs politiskais spēks konkrēti formulētu savu pozīciju, uzsvēra LRA politiķi.

Patlaban Saeimas Kārtības rullis paredz, ka deputāti, balsojot par likumprojektiem, priekšlikumiem, patstāvīgiem priekšlikumiem un lēmumiem var balsot "par", "pret" vai "atturas". Balsojums "atturas" ir atturēšanās pēc formas, bet "pret" pēc būtības. Satversmes 24.pantā noteikts, ka "Saeima, izņemot Satversmē sevišķi paredzētos gadījumus, taisa savus lēmumus ar klātesošo deputātu absolūto balsu vairākumu," tas nozīmē, ka neviens deputāta balsojums nav neitrāls. Saeimā, lai pieņemtu lēmumu, balsīm "par" jābūt vairāk nekā balsīm "pret" un "atturas" kopā. Tas nozīmē, ka balsojums "atturas" faktiski ir balsojums "pret", pauda LRA pārstāvji.

Daudzu citu valstu parlamentos, tai skaitā valstīs ar ilgām demokrātijas tradīcijām, deputātiem nepastāv iespēja atturēties, kas slēptā veidā nozīmē balsot pret. Piemēram, Lielbritānijas, ASV, Austrijas, Īrijas, Kanādas, Maltas, Nīderlandes, Slovēnijas, Austrālijas deputātiem nav iespējas balsojumos atturēties, iepriekš norādīja politiskajā spēkā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas