Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Otrdiena, 30. aprīlis
Liāna, Lilija

Saeimas deputāti noraida savu algu iesaldēšanu

Saeima šodien noraidīja Nacionālās apvienības (NA) rosinātus likuma grozījumus par deputātu algu iesaldēšanu nākamajā gadā.

Šo likumprojektu atbalstīja 24 deputāti no NA, Latvijas Reģionu apvienības un partijas No sirds Latvijai (NSL). Pret bija 12 deputāti, tostarp Vienotības pārstāvji, Ringolds Balodis (NSL), Valters Dambe (ZZS) un Ilmārs Latkovskis (NA). Vēl 26 parlamentārieši no Vienotības un Zaļo un zemnieku savienības balsojumā atturējās, bet 22 deputāti - Saskaņas pārstāvji un Veiko Spolītis (Vienotība) – nebalsoja.

Plašas diskusijas par šo jautājumu Saeimas sēdē nebija, tikai parlamenta priekšsēdētāja Ināra Mūrniece (NA) iesniedzēju vārdā aicināja šo ieceri atbalstīt, bet neviens no deputātiem neizteicās pret šo likumprojektu.

NA rosinātie grozījumi Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likumā paredz nākamgad saglabāt Saeimas deputātu algas 2015.gada līmenī.

Likumprojekta anotācijā norādīts, ka likuma izmaiņas veicinās sabiedrības uzticību likumdevējam, kā arī sniegs ietaupījumu nākamā gada valsts budžetā 700 000 eiro apmērā.

Kā ziņots, mainoties valstī strādājošo vidējai darba samaksai, nākamgad tiks pārskatīts valsts amatpersonu atalgojums. Amatpersonu algas apmērs ir piesaistīts valstī strādājošo vidējās darba samaksas izmaiņām. Atalgojums tām tiek pārskatīts katru gadu un saistīts ar tautsaimniecības attīstību. Ja ekonomika un algas iedzīvotājiem pieaug, pieaug arī likumā minēto amatpersonu atalgojums. Savukārt, ja samazinātos strādājošo vidējais atalgojums, attiecīgi tiktu samazināta arī amatpersonu amatalga. Šis princips nostiprināts Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likumā.

Algu ikgadējā automātiskā indeksācija attiecas uz Ministru prezidentu, valdības ministriem un parlamentārajiem sekretāriem, virkni neatkarīgo iestāžu vadītāju - valsts kontrolieri un Valsts kontroles padomes locekļiem, tiesībsargu, Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes priekšsēdētāju un locekļiem, Centrālās vēlēšanu komisijas priekšsēdētāju, viņa vietnieku, komisijas sekretāru un locekļiem, Centrālās zemes komisijas priekšsēdētāju, Augstākās izglītības padomes priekšsēdētāju, kā arī Saeimas un pašvaldību deputātiem.

Arī Saeimas deputātu algas ik gadu automātiski mainās, balstoties uz vidējās algas izmaiņām. Mēneša vidējā darba samaksa Latvijā pēdējos gados ir pieaugusi. 2012.gadā tā bija 685 eiro, 2013.gadā - 716 eiro, bet 2014.gadā - 765 eiro.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas