Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +23 °C
Daļēji saulains
Trešdiena, 29. maijs
Raivis, Raivo, Maksis, Maksims

Samazina sabiedriskā sektorā strādājošo algas

Valdība bez īpaši garām debatēm otrdien vienojās par sabiedriskā sektorā strādājošo algu samazināšanu, atbilstoši budžeta grozījumiem. Līdz ar valdības lēmumu valsts budžeta finansētājās iestādēs strādājošo, kuru alga ir līdz 300 latiem var skart 15% samazinājums, savukārt tos, kuriem ir virs 300 latiem alga var tikt samazināta par 20%.

Šis valdības lēmums attiecas uz visām valsts budžeta iestādēm – ārstniecības personālu, ierēdņiem, ministriju darbiniekiem, kultūras darbiniekiem, prokuroriem, tiesu darbiniekiem u.c., izņemot pedagogus, jo skolotāju algas regulē atsevišķi normatīvie akti. Izņēmums ir arī Iekšlietu ministrija – policisti, robežsargi utt., kuru algas samazināsies par 20%.

Tomēr valdības lēmums nenozīmē, ka pilnīgi visiem sabiedriskajā sektorā strādājošajiem algas tiks samazinātas tieši tādā apmērā, kā lēmusi valdība. Tas tā ir, jo ministriem un ministriju pārraudzības iestāžu vadītājiem uzdots nodrošināt, lai atalgojuma fonds samazinātos par 20%. Līdz ar to iestāžu vadītāji var izlemt vai reāli samazināt īpaši mazās algas, vai tomēr apcirpt lielās. Tā, piemēram, iekšlietu ministre Linda Mūrniece valdības sēdē, oponējot LBAS pārstāvim Egīlam Baldzēnam par netaisnīgu pieeju Iekšlietu ministrijas struktūras strādājošajiem, ka tur neesot algu griestu, uzsvēra, ka mazās policistu algas 20% samazinājums, visticamāk, neskars un ka iestāžu vadītājiem uzdots atrast risinājumu, kā nodrošināt atalgojuma fonda samazinājumu. L.Mūrniece pieļāva, ka algu samazinājums iekšlietās vairāk skars tos, kam ir lielas algas - priekšniekus, bet reāliem ugunsdzēsējiem algu samazinājums var arī nebūt.

Faktiski algu samazinājums sabiedriskajā sektorā jānodrošina jau no 1.jūlija, taču pagaidām tas nav skaidrs, jo atbilstoši darba likumdošanai par algu samazinājumu jāvienojas iepriekš. Līdz ar to vēlākais termiņš no kura algu samazināšana visās valsts budžeta finansētajās iestādēs var tikt īstenota ir 1.augusts.

Dienas novērojumi liecina, ka daudzās iestādēs darbinieki tika mudināti parakstīt vienošanos par algu samazinājumiem jau jūnijā.

Ar šo samazinājumu galvenais uzstādījums ministrijām un valsts budžeta iestādēm ir nodrošināt atalgojuma fonda izdevumu apcirpšanu par 20%, kā to paredz budžeta grozījumi. Finanšu ministrija lēš, ka šogad kopumā atalgojuma fondu samazinājums valsts budžetā dos gandrīz 90 miljonus latu.  

Lai arī sākotnēji tika plānots, ka algu samazināšana tiks noteikta līdz 2012.gada 1.janvārim, ar šodienas lēmumu algu samazinājumam termiņš nav noteikts, kas nozīmē, ka, uzlabojoties ekonomiskajai situācijai, valdība lēmumu par atalgojuma fondu var pārskatīt ātrāk. Pēc FM prognozētā tas gan nenotiks tuvākā pusgada vai gada laikā.  


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas