Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +22 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 23. maijs
Leontīne, Ligija, Lonija, Leokādija

Satiksmes ministrija lūgs atzinumu par Lattelecom dekoderu "darījuma" piedāvājumu

Lattelecom ir gatavs apgādāt maznodrošinātos ar dekoderiem, ja valsts pagarinās uzņēmumam piešķirto radiofrekvenču lietošanas termiņu līdz 2018.gada beigām, paziņojis_ Lattelecom _valdes priekšsēdētājs Juris Gulbis. Lai noskaidrotu, vai ir juridiskas iespējas veikt izmaiņas jau notikuša konkursa nosacījumos, Satiksmes ministrija lūgs Tieslietu ministriju un Valsts kanceleju sniegt atzinumu.

Satiksmes ministrija vēlas arī pielikt punktu diskusijām par iespējām pagarināt uzņēmumam virszemes televīzijas apraides tiesības līdz 2018.gadam, jo šādu lūgumu _Lattelecom _izsaka ne pirmo reizi, šoreiz gan to saistot kopā ar bezmaksas dekoderu piedāvājumu maznodrošinātajiem. Tāpēc ministrija lūgs sniegt atzinumu, vai šāds risinājums ir juridiski korekts un vai tas nerada tiesvedības draudus no trešajām personām.

Šis jautājums ir jāvērtē juridiski, aģentūrai BNS komentēja satiksmes ministrs Kaspars Gerhards (TB/LNNK). Līgums ar Lattelecom ir noslēgts uz pieciem gadiem, viņš uzsvēra. K.Gerhards arī norādīja, ka uzņēmums Baltkom ir apstrīdējis tiesā konkursa rezultātus par ciparu TV ieviesēju Latvijā.

Lattelecom aprēķinājis, ka varētu atļauties subsidēt dekoderus līdz 70 tūkstošiem mājsaimniecību. Tiesa, J. Gulbis piebilst, ka pirms tam precīzi jādefinē, kas ir maznodrošinātie, lai pēc tam apzinātu, cik šādu ģimeņu Latvijā ir. Tāpat Lattelecom ir gatavs samazināt apraides izmaksas Latvijas nacionālajiem televīzijas kanāliem par 25 % gadījumā, ja valsts pagarina radiofrekvenču lietošanas trermiņu, liecina uzņēmuma izplatītais paziņojums.

Pašreizējā biznesa modelī, ko apstiprinājuši uzņēmuma akcionāri un kas paredz Lattelecom ieguldījumus atpelnīt piecu gadu laikā, tas nav iespējams, taču pagarinot termiņu, kurā uzņēmumam ir tiesības izmantot radiofrekvences un pelnīt no maksas kanālu abonēšanas, Lattelecom var atļauties gan dalīt mazturīgajiem bezmaksas dekoderus, gan arī samazināt televīzijas kanālu apraides izmaksas, skaidro J.Gulbis.

Kā zināms, Lattelecom Latvijā realizē pāreju no analogās uz virszemes ciparu TV apraidi. No analogās apraides no 1.marta tika atslēgta LTV7, bet no 1.aprīļa Rīgā un 70 kilometru apkārtnē - atslēgs arī LTV1 un LNT. Citur Latvijā šie kanāli analogajā apraidē vairs nebūs redzami no 1.jūnija. Šīs izmaiņas attieksies uz cilvēkiem, kas piecus televīzijas kanālus līdz šim skatījās ar istabas un parastās āra antenas palīdzību. Lai tos varētu redzēt arī pēc analogās apraides atslēgšanas, viņiem nepieciešama decimetru antena un MPEG4 ciparu TV uztvērējs. Modernākiem televizoriem šis uztvērējs jau ir iebūvēts, citiem jāiegādājas dekoders. Izmaiņas neskar kabeļtelevīziju un satelīttelevīziju operatoru klientus.

(papildināts ziņas sākums)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas