Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 9. maijs
Klāvs, Einārs, Ervīns

SC lūdz prokuratūru pievērst uzmanību "Parex" restrukturizācijai

Saskaņas centra (SC) Saeimas frakcija nosūtījusi vēstuli Ģenerālprokuratūrai, kurā lūdz pievērst uzmanību pašlaik piedāvātajiem Parex bankas restrukturizācijas modeļiem, informē SC.__

SC arī vērš uzmanību uz publiski pieejamo informāciju par iespējamiem noziedzīgiem nodarījumiem saistībā ar  bankas restrukturizāciju.

Analizējot informāciju par Parex bankas plānoto restrukturizāciju, SC frakcija ir nonākusi pie secinājuma, ka bankas novešanu līdz maksātnespējai var kvalificēt kā noziedzīgu nodarījumu. "Plašsaziņas līdzekļos tiek publicēta informācija, ka Parex bankas restrukturizācijas rezultātā valsts var pazaudēt vismaz 100 miljonus latu, ko tā jau ieguldījusi bankā. Atgādināšu, ka valsts kopumā Parex bankā ir ieguldījusi 1,5 miljardus eiro Latvijas nodokļu maksātāju līdzekļu. Pašlaik Parex bankas akcionārs ir valsts, un visām valsts darbībām ir jābūt atbilstošām likumam "Par valsts un pašvaldību finanšu līdzekļu un mantas izšķērdēšanas novēršanu","  norāda SC frakcijas priekšsēdētājs Jānis Urbanovičs.

Vēstulē Ģenerālprokuratūrai norādīts, ka jau 2009.gada 16.oktobrī tika uzsākts kriminālprocess par Parex bankas pārņemšanu valsts īpašumā. Lietas ietvaros piecos mēnešos nopratināti aptuveni 40 politiķi un amatpersonas, tomēr optimistiskās prognozes, ka 2010.gada aprīlī lietā būs vismaz kāda skaidrība, nav piepildījušās, savā paziņojumā norāda SC.

Jau vēstīts, ka Ģenerālprokuratūras Sevišķi svarīgu lietu izmeklēšanas nodaļa pērn oktobrī sāka kriminālprocesu saistībā ar iespējamiem pārkāpumiem, ko pieļāvušas amatpersonas, gatavojot lēmumus par valsts atbalsta sniegšanu Parex bankai un bankas pārņemšanā. Prokuratūrā arī vērsies bijušais Parex bankas darbinieks Džons Kristmass, kurš norādījis uz virkni aizdomu par iespējamu krāpšanos, līdzdalību naudas atmazgāšanā, nelikumībām kredītu izsniegšanā, riska ierobežojumu pārkāpšanā, aplokšņu algām un draudu izteikšanu laikā no 2002.gada maija līdz 2004.gada oktobrim.

SC iepriekš iesniedza grozījumus Kredītiestāžu likumā, kas varēja kavēt Parex bankas restrukturizāciju un garantēt bijušo bankas akcionāru noguldījumu drošību vai arī tiesības no valsts piedzīt naudu. Saeimas Budžeta komisija to noraidīja.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Politiķi aizvien nevar iziet no savas orbītas

Par valsts uzdevumiem ekonomikas sekmēšanā un joprojām milzīgo birokrātijas slogu Guntars Gūte sarunājas ar Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras prezidentu Aigaru Rostovski.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas