Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +14 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

Sertifikātu īslaicīgam darbam ES pērn saņēma vairāk nekā 5 200 Latvijas iedzīvotāju

A1 sertifikātu, kas ir nepieciešams īslaicīgam darbam Eiropas Savienības (ES) teritorijā, strādājot Latvijas darba devēja labā, pērn saņēma vairāk nekā 5,2 tūkstoši iedzīvotāju, informēja Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras (VSAA) sabiedrisko attiecību speciāliste Edīte Olupe.

Viņa paskaidroja, ka sertifikāta saņēmēju skaits pēdējos gados ir pieaudzis - salīdzinot ar 2009.gadu, pērn izsniegts par 20,9% vairāk A1 sertifikātu.

E.Olupe pavēstīja - lai saņemtu A1 sertifikātu, darbiniekam ir jābūt sociāli apdrošinātas personas statusā Latvijā vismaz vienu mēnesi, turklāt darbs citā dalībvalstī īslaicīgi jāveic tā uzņēmuma/darba devēja labā, kas darbinieku nosūta. Savukārt darba devējam, kas nosūta darbinieku, būtiska saimnieciskās darbības daļa ir jāveic Latvijā,nevis tikai ES valstī, uz kuru darbinieks ir nosūtīts darbā.

Tāpat VSAA pārstāve vērsa uzmanību uz izmaiņām A1 sertifikāta izsniegšanā no šā gada 1.marta - lai arī to joprojām var pieprasīt jebkurā VSAA nodaļā, sertifikātu saņemt turpmāk varēs tikai VSAA Pierīgas nodaļas Klientu apkalpošanas daļā Rīgā, Lāčplēša ielā, vai arī pa pastu.

A1 sertifikāts ir nepieciešams darba ņēmējam, pašnodarbinātai personai, ierēdnim vai Eiropas Kopienas līgumdarbiniekam, kurš, strādājot Latvijas darba devēja labā, veic īslaicīgu darbu (līdz 24 mēnešiem) ES teritorijā. A1 sertifikāts noteic, ka persona ir reģistrēta kā sociāli apdrošināta persona Latvijā un sociālās apdrošināšanas iemaksas nodarbinātības laikā citā dalībvalstī ir jāturpina veikt Latvijā. 2009.gadā tika iesniegti 4,3 tūkstoši šādu sertifikātu.

VSAA ir Labklājības ministrijas pārraudzībā esoša valsts institūcija, kas realizē valsts pārvaldes funkciju administrēšanu sociālās apdrošināšanas un sociālo pakalpojumu jomā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas