Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Skaburska vēl domās, vai pārsūdzēt CVK pozīciju nepārskaitīt Kurzemes apgabalā nodotās balsis

Zatlera reformu partijas (ZRP) Kurzemes vēlēšanu apgabala kandidāte Loreta Skaburska pirmdien nolems, vai pārsūdzēt Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) pozīciju, ka netiks veikta Kurzemes vēlēšanu apgabala vēlētāju nodoto plusu un svītrojumu pārskaitīšana par katru ZRP kandidātu vēlēšanu zīmēs.

Skaburska lēmumu pieņems "pēc konsultācijām ar juristiem un veselo saprātu. Šī situācija ir interesanta man kā juristei un vēlos noskaidrot kādas ir tiesiskā nihilisma robežas".

Ar tiesisko nihilismu viņa saprot CVK pozīciju neatbildēt un neizskatīt deputāta amata iesniegumus pēc būtības.

"Vēlos vērst uzmanību, ka balsis lūdzu pārskaitīt nevis tādēļ, ka ir iegūts vienāds punktu skaits, bet gan tādēļ, ka, iepazīstoties ar skenētajām vēlēšanu biļeteniem, konstatēju, ka vēlēšanu likumi un CVK instrukcijas netiek konsekventi ievērotas pat viena iecirkņa ietvaros," uzsver Skaburska.

Viņa piebilst, ka šī procesa sākumam mēs visi esam bijuši liecinieki, bet, ar ko tas varētu beigties, mēs neviens nezinām.

Kā ziņots, Centrālā vēlēšanu komisija (CVK) 29.septembrī akceptēja tās priekšsēdētāja Arņa Cimdara vēstuli 11.Saeimas vēlēšanu deputāta kandidātei no Zatlera reformu partijas (ZRP) Kurzemes vēlēšanu apgabalā Loretai Skaburskai, kurā tiek paziņots, ka netiks veikta Kurzemes vēlēšanu apgabala vēlētāju nodoto plusu un svītrojumu pārskaitīšana par katru ZRP kandidātu vēlēšanu zīmēs.

Cimdars skaidro, ka tāds lēmums pieņemts, "ņemot vērā spēkā esošo vēlēšanu rezultātu apstrīdēšanas kārtību, lietderības apsvērumus un iepriekš konstatēto".

Savā vēstulē Skaburskai CVK priekšsēdētājs norāda, ka Saeimas vēlēšanu likums izsmeļoši regulē kārtību, kādā apstrīd balsu skaitīšanas rezultātus vēlēšanu iecirkņos, un CVK nav saņēmusi nevienu iesniegumu, kurš būtu jāizskata un lēmums jāpieņem triju dienu laikā.

Kā LETA jau ziņoja, balsu samērs starp diviem ZRP deputātu kandidātiem Kurzemes vēlēšanu apgabalā Loretu Skabursku un Edmundu Demiteru mainījās pēc tam, kad vienā no Saldus novada vēlēšanu iecirkņiem tika veikta vēlēšanu zīmju pārskaitīšana.

Balsu pārskaitīšanu šajā vēlēšanu iecirknī uzdeva veikt Saldus novada vēlēšanu komisija pēc tam, kad bija saņēmusi informāciju, ka vēlēšanu iecirkņa komisija pie kandidātu svītrojumiem kļūdaini pieskaitījusi atzīmes "mīnus" rombiņos, lai gan Saeimas vēlēšanu likums un CVK instrukcija par balsu skaitīšanu Saeimas vēlēšanās paredz, ka par svītrojumiem uzskatāmas tikai tās atzīmes, kur kandidāta vārds vai uzvārds ir ticis svītrots.

Tā kā atkārtotajā balsu skaitīšanā šī iecirkņa vēlēšanu zīmes tika skaitītas elektroniski, izmantojot zīmju skenēšanu, tad CVK bija iespējams pārbaudīt to, vai vēlēšanu iecirkņa komisija visas atzīmes ir pieskaitījusi korekti, ievērojot spēkā esošos balsu skaitīšanas nosacījumus. Šāda pārbaude CVK tika veikta 23.septembrī, piedaloties arī deputātu kandidātei Skaburskai, un pārbaudē tika gūta pārliecība, ka visas atzīmes ir saskaitītas atbilstoši normatīvo aktu prasībām.

Skaburskai saskaņā ar provizoriskajiem vēlēšanu rezultātiem ir vienāds balsu skaits ar ZRP kandidātu Kurzemes vēlēšanu apgabalā Edmundu Demiteru. Abi kandidāti saņēmuši vienādu punktu skaitu - 32 874. Demiteram ir 2834 plusi un 709 svītrojumi, bet 8320 vēlēšanu zīmēs par viņu nav izdarītas nekādas atzīmes. Skaburska saņēmusi 2819 plusus un 694 svītrojumus, bet 8350 vēlēšanu zīmēs par viņu nav izdarītas nekādas atzīmes.

Atbilstoši šiem rezultātiem Saeimā varētu būt ievēlēts Demiters, savukārt Skaburska ir palikusi nākamā aiz svītras. Saeimas vēlēšanu likuma 39.pants nosaka, "ja par diviem vai vairākiem viena kandidātu saraksta kandidātiem nodots vienāds balsu skaits, viņi savstarpēji sarindojami kandidātu saraksta iesniedzēju paredzētajā secībā". Tā kā Demiters ZRP Kurzemes vēlēšanu apgabala sarakstā tika pieteikts ar 3.numuru, savukārt Skaburska - ar 16.numuru, tad par ievēlētu šādā situācijā būtu jāuzskata Demiters.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas