Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

Šķēle izprot Dāldera lēmumu

TP līdera Andra Šķēles runasvīrs Romāns Meļņiks aģentūrai BNS atzina, ka Dāldera rīcību uztver kā saprotamu, jo ministrs ir nobažījies par iesākto darbu turpmāko virzību kultūras jomā. Aģentūras LETA rīcībā esošā neoficiāla informācija gan liecina, ka TP iekšienē par Dāldera lēmumu valda pamatīgs sašutums, jo partija par aiziešanu no Valda Dombrovska valdības lēmusi trīs reizes un visās Dālderis piekritis valdības pamešanai.

"Kultūras ministrs ir ļoti atbildīgs speciālists, un viņš bažījas, ka, iespējams, šo jomu pārņemtu ne tik profesionāls cilvēks," sacīja Meļņiks, paužot izpratni par šo lēmumu un vienlaikus arī pārliecību, ka tas liecina par citas spēcīgas kandidatūras trūkumu.

Taču TP turpinās atbalstīt KM iniciatīvas, jo kultūras joma šim politiskajam spēkam vienmēr bijusi viena no prioritātēm. Meļņiks vēlāk arī piemetināja, ka līdz ar to partija cer - JL vairs Nacionālās bibliotēkas būvniecībai šķēršļus neliks.

Vents Armands Krauklis (TP), uzzinot par kultūras ministra Inta Dāldera lēmumu palikt kultūras ministra amatā un pamest Tautas partiju, ir pārsteigts par viņa viedokļa maiņu, jo sēdē, kurā lemts par valdības atstāšanu, I. Dālderis atbalstījis partijas pieņemto lēmumu un klāstījis, ka ir komandas spēlētājs. Acīmredzot uz viņu nevar paļauties, spriež V. A. Krauklis. Viņš nevarēja pateikt, vai partija rosinās Saeimā neuzticības izteikšanu I. Dālderim, par to lemšot valde. Vēlāk aģentūrai LETA viņš norādījis, ka demisija prasīta netikšot.

"Dāldera kungs piedalījās sēdē un pauda viedokli, ka viņš uzskata, ka šāds lēmums [pamest valdību] ir pareizs un viņš ir komandas spēlētājs un nekas nekavēs viņu atstāt amatu. Acīmredzot uz viņa vārdu nevar paļauties, jo nevienu viņu nespieda izteikt kādu noteiktu viedokli," secina V. A. Krauklis. Viņš uzskata, ka no notikušā nerodas liels kaitējums partijai, bet gan situācija norādot uz "paša cilvēka rakstura stiprumu vai vājumu".

Viņš vēl nevarēja pateikt, vai Saeimā tiks rosināta neuzticības izteikšana kultūras ministram. "Droši vien, ka valde lems, ko darīt, man nav viedokļa šajā jautājumā," teic V. A. Krauklis.

TP Saeimas frakcijas priekšsēdētāja un valdes locekle Vineta Muižniece aģentūrai BNS sacīja, ka, viņasprāt, "Dāldera kunga lēmums un līdz ar to šī situācija skaidrojama ar politiskās pieredzes trūkumu". Deputāte tāpat pievienojās viedoklim, ka notikušais arī liecina, ka "acīmredzot Ministru prezidentam nav savu pietiekami spēcīgu kultūras ministra kandidatūru".

Pagaidām parlamentāriete atturējās teikt, vai TP turpinās atbalstīt Kultūras ministrijas lēmumus, ierosmes un iniciatīvas, ja reiz iepriekš politiskais spēks Dālderi atzinis par piemērotu profesionāli šai jomai. "Par tālāko rīcību Tautas partija lems valdes sēdē," pavēstīja Muižniece.

Arī cits TP valdes loceklis un bijušais frakcijas vadītājs Māris Kučinskis dalījās pārdomās, ka, visticamāk, šā lēmuma pamatā ir politiskās pieredzes trūkums. "Katram cilvēkam ir tiesības, katram kādā brīdī sava izvēle ir jāizdara - nu tā ir viņa izvēle. Maza politiskā pieredze tomēr zināmā mērā jau ir," aģentūrai BNS atzina deputāts. Kučinskis piebilda - "pagrūti jau ir pēc šādiem lēmumiem strādāt un pieredze rāda, kur tie pārbēdzēji paliek".

Deputāts gan piemetināja, ka, viņaprāt, būtu bijis racionāli Dālderim pirms šā lēmuma tomēr vēl aprunāties ar partijas biedriem. Tāpat viņš uzsvēra, ka būtu bijis vīrišķīgi par savām pārdomām vai šaubām informēt frakcijas sēdē, kad TP biedri lēma par izstāšanos no koalīcijas. Kopumā Kučinskis vērtēja Dāldera rīcību kā visai strauju un pārsteidzīgu.

"Tikpat naski kā iesniedza [dokumentu] par iestāšanos tā izstājies," teica tautas kalps un piebilda, ka "neviens jau nespieda viņu arī tik ātri iestāties.. mēs pat teicām, lai nedaudz nogaida". Arī Kučinskis no notikušā secina, ka "acīmredzot "Jaunajam laikam" nav cita kandidāta".



Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas