Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Skolotāji aicina ļaut pedagogiem izvēlēties, vai Latvijas vēsturi mācīt atsevišķi

Vēstures skolotāji aicina Latvijas vēstures kā atsevišķa mācību priekšmeta pasniegšanu pamatskolā arī turpmāk ļaut izvērtēt individuāli katram pedagogam.

Šādu viedokli skolotāji pauduši piektdien notiekošajā Latvijas vēstures standarta projekta mācību satura aprobācijas noslēguma seminārā, kurā piedalījās minētā projekta 43 aprobācijas skolu vēstures skolotāji, kā arī standarta projekta izstrādātāji un Vēstures skolotāju biedrība.

Izglītības satura un eksaminācijas centra (ISEC) pārstāve Kristīne Ilgaža aģentūru BNS informēja, ka ir izvērtēti Latvijas vēsturi atsevišķi apguvušo skolēnu izpildītie diagnosticējošie un pārbaudes darbi un valsts pārbaudes darbi. Salīdzinot ar to skolēnu veikumu, kuri apguvuši apvienoto vēstures un Latvijas vēstures programmu, atšķirības šo skolēnu zināšanās nav konstatētas.

Jaunā standarta aprobācija tika sākta 2006./2007.mācību gadā. ISEC konkursa kārtībā izveidoja darba grupu, kura izstrādāja mācību priekšmetu "Vēsture" un "Latvijas vēsture" standartu projektus, sadalot mācību priekšmetu "Latvijas un pasaules vēsture". Saskaņā ar izstrādātajiem standartu projektiem skolēni sākotnēji apguva pasaules vēsturi un tās likumsakarības 6., 7.klasē un 8.klases pirmajā semestrī, savukārt Latvijas vēsturi apguva 8.klases otrajā semestrī un 9.klasē. Aprobācijas nolūkiem tika izvēlētas 43 dažādas skolas visā Latvijā, tika ņemts vērā gan skolēnu skaits skolā, gan skolu atrašanās vieta, mācību valoda un citi faktori.

Līdz šim vēsture pamatizglītībā tiek mācīta pēc hronoloģiskā principa. Skolotāji, veidojot mācību priekšmeta programmas, var izvēlēties pieeju, vai nodalīt Latvijas vēstures tēmas atsevišķi vai mācīt integrēti atbilstošā vēstures perioda ietvaros.

Jau vēstīts, ka izglītības un zinātnes ministre Tatjana Koķe (ZZS) atbalsta Latvijas vēstures kā atsevišķa priekšmeta mācīšanu.

"Viennozīmīgi iestājos par to, ka Latvijas vēsture Latvijā jāmāca kā atsevišķs mācību priekšmets, jo Latvija ir vienīgā valsts pasaulē, kurā mēs varam veidot, stiprināt un attīstīt savu latvietību. Citviet neviens skolotājs nemācīs Latvijas vēsturi, neviens zinātnieks to nepētīs, ja mēs to neizzināsim, nepētīsim un neapgūsim, nebūsim lepni par savu izcelsmi, par savu vēsturi, par savu attīstību," sacījusi Koķe.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas