Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Trešdiena, 29. maijs
Raivis, Raivo, Maksis, Maksims

Šlesera partija

Varam to saukt par «mācītāju partiju» vai LPP/LC, tā tik un tā ir un paliek «Šlesera partija». Trīspadsmit gadu ilgušie mēģinājumi pierādīt demokrātiju partijā ar dažādiem nosaukumiem nav vainagojušies ar panākumiem. Tā ir bijusi nodeva parlamentārismam, mediju uzturētās sabiedriskās domas daļai, ierindas biedriem. Lai arī LPP/LC biedru skaita ziņā ir lielākā vai viena no lielākajām partijām Latvijā, tā tik un tā ir tā sauktā viena cilvēka partija.

Taču šādai partijai ir sava niša, kas atbilst lielas sabiedrības daļas noskaņojumam. Būtu dabiski, ja Aināra Šlesera partija atbalstītu tautas vēlēta prezidenta institūciju, diemžēl tas tā nav. Jebkura parlamentārā partija un līderis tautas vēlētu prezidentu uzlūko kā pašu nevēlamāko konkurentu, jo tas būtu stiprākais konkurents.

Tautas vēlēta prezidenta prasība ir «nereālistiska» tikai tādā skatījumā, ka to labprātīgi, protams, nekad neatbalstīs vadošās Saeimas partijas. Tā ir milzīga gruzdoša problēma Latvijas politikā, ka liela daļa iedzīvotāju simpatizē citādai politiskajai uzbūvei, nekā to paredz Satversme. Liela daļa cilvēku simpatizē prezidentālai valsts iekārtai un autoritatīvam vadības stilam. Milzu pretruna reiz atrisinājās 1934. gada 15. maijā, kad varu pārņēma Kārlis Ulmanis.

Politiķi, politologi un avīzes 20 gadu ir stāstījušas, ka labāk zina, kas cilvēkiem ir labāk un kas viņiem jāgrib. Valsts institūciju šokējoši zemie uzticības reitingi runā paši par sevi. Latvijas demokrātiskā struktūra neatbilst tautas psiholoģiskajai struktūrai. Latvijas iedzīvotāju psiholoģiskās gaidas ir citas. Tāpēc agri vai vēlu atradīsies politiskais spēks, kas šo pretrunu pārvarēs.

Tāds var parādīties. Pagaidām gan neredzam, ka Šlesera partijai ir programma, kas būtu nopietna alternatīva šodienas varas politikai, bet Šlesera draugiem mācītājiem īstā vieta ir baznīcā, nevis ministrijās. Vēlēšanu sistēmā ir izdarīts viss, lai «Šlesera tipa» partijām nākotnes nebūtu, aizliedzot vienam cilvēkam kandidēt visā Latvijā. Tā ir negodīga, tautā nepopulāra prasība, bet tā rāda politiskās varas konsensu. Vai Ainārs Šlesers izpeldēs pret straumi?

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas