Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +10 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Slimnīcas strādājušas par 30% vairāk nekā tām samaksāts

Aptuveni 30% - tik lielas pārstrādes ir bijušas daudzprofilu slimnīcās, sniedzot neatliekamo palīdzību, Dienu informē Reinis Joksts, Veselības ministrijas (VM) veselības aprūpes departamenta direktors. «Tās ir lielas pārstrādes,» vērtē VM pārstāvis.

Šie skaitļi apstiprina jau iepriekš vairāku Dienas aptaujāto slimnīcu un VM paustās bažas, ka naudas līdz gada beigām, visdrīzāk, slimnīcām nepietiks.

Pārstrādes nozīmē, ka slimnīca sniegusi palīdzību vairāk pacientiem nekā valsts to apmaksājusi. Tā kā slimnīcām finansējumu VM ieskaita tikai katram mēnesim, līdz ar šīm pārstrādēm ir arī bažas, ka slimnīca var palikt parādā zāļu un medicīnas preču piegādātājiem.

Pārstrādes bijušas visām daudzprofilu slimnīcām, gan lielajām klīniskās universitātes slimnīcām, gan arī slimnīcām reģionos. Pagaidām VM vēl nevar atklāt, kā problēmu varētu risināt.  Līdz ar to nav zināms, vai tiks pieprasīta papildu nauda veselības aprūpes budžetam vai arī nāksies pieņemt sāpīgu lēmumu, pārdalot līdzekļus starp veselības aprūpes programmām.

Diena jau rakstīja, ka, piemēram, Cēsu slimnīca janvārī uzņēma divreiz vairāk aktūto pacientu nekā valsts bija iedalījusi naudu.

Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā (RAKUS) jau janvārī pārstrāde bijusi 737 000 latu. Valsts kopējais pasūtījums RAKUS samazinājies par 10 miljoniem, šā gada līguma summa esot 26 miljoni latu. Lielākais samazinājums skarot stacionāro palīdzību. Tāpat kā Stradiņa slimnīcai RAKUS finansējums samazināts par aptuveni 30%.

Ļaunākais scenārijs būtu, ka aptuveni 30% pacientu ārstēšanai naudas var nepietikt. VM valsts sekretāra vietnieks Juris Bundulis jau prognozēja, ka nauda slimnīcām varētu aptrūkties septembrī, oktobrī.

Gan slimnīcas, gan VM uzsver - neatliekamā palīdzība pacientiem tiks nodrošināta.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas