Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +15 °C
Daļēji saulains
Otrdiena, 30. aprīlis
Liāna, Lilija

Sola neprasīt ziņot par šķūnīšiem, lai tos neapliktu ar īpašuma nodokli

Finanšu ministrija (FM) kopā ar Latvijas Pašvaldību savienību patlaban aktīvi strādā pie tā, lai cilvēkus atbrīvotu no pienākuma sniegt savā pašvaldībā iesniegumu par papildēkām – šķūnīšiem, tualetēm, garāžām u.c., ka tur nenotiek saimnieciskā darbība, _Dienai _sacīja FM valsts sekretāra vietnieks Dāvids Tauriņš.

Kā norādīja D.Tauriņš, saskaņā ar pašreiz spēkā esošajiem normatīviem cilvēkiem šāds iesniegums savā pašvaldībā bija jāiesniedz līdz šā gada 1.februārim. Ja cilvēks to neizdarītu, tad pašvaldība, rēķinot nekustamā īpašuma nodokli (NĪN) par dzīvojamo platību, nodokli varētu piemērot arī papildēkām. Tāpēc cilvēkiem bija jānodala papildēkas no dzīvojamās platības un jāpaziņo pašvaldībai arī tas, ka šajās ēkās nenotiek saimnieciskā darbībā, skaidroja ministrijas speciālists.

«Ļoti ātri mēģināsim risināt šo jautājumu un maksimāli vienkāršosim procesu, lai būtu šī informācija, bet netiktu apgrūtināta otra puse – iedzīvotāji,» solīja D.Tauriņš un piebilda, ka valstī ir pietiekami daudz reģistru, lai pašvaldības pašas noskaidrotu tām nepieciešamo informāciju.

Jautāts, vai tiem cilvēkiem, kuri līdz 1.februārim nav pašvaldībā ziņojuši par papildēkām, tiks prasīts NĪN maksāt arī par šķūnīšiem un citām dzīvošanai neizmantojamām ēkām, D.Tauriņš noteica: «Par to nevajadzētu uztraukties.»

Dienai skaidroja Latvijas Pašvaldību savienības pārstāve Sanita Šķiltere, problēmas būtība ir tā, ka Valsts zemes dienests saskaņā ar jauno būvju klasifikāciju no šā gada 1.marta dzīvojamās ēkas un to papildēkas Zemesgrāmatā plāno apvienot zem viena koda. Līdz ar to Zemasgrāmatā vairs atsevišķi nevarētu redzēt dzīvojamās ēkas, ko plāno aplikt ar NĪN, un papildēkas, par kurām savukārt nodoklis netiks prasīts.

Latvijas Pašvaldību savienība lūgusi Ministru prezidentu Valdi Dombrovski (JL) minētās ēkas Zemesgrāmatā tomēr neapvienot zem viena koda. Premjers šo jautājumu uzdevis risināt Tieslietu ministrijai un Finanšu ministrijai, teica S.Šķiltere.

«Tā būtu pilnīga muļķība [apvienot dzīvojamās ēkas un papildēkas zem viena koda], jo tad vai nu cilvēkiem pašiem būtu jāziņo par saviem šķūnīšiem, vai arī pašvaldībā strādājošiem tie būtu jāapstaigā un jāpārliecinās, vai ēkās nenotiek saimnieciskā darbība,» saka savienības pārstāve, izsakot cerību, ka ēkas zem viena koda Zemesgrāmatā netiks apvienotas.

Diena jau ziņoja, ka no šā gada ar NĪN apliek arī dzīvojamās platības. Īpašumam, kura kadastrālā vērtība ir līdz Ls 40 000, nodokļa likme būs 0,1%. Savukārt īpašumam ar kadastrālo vērtību Ls 40 001-Ls 75 000 un virs Ls 75 000 likme būs attiecīgi 0,2% un 0,3%.

Likums arī nosaka minimālo nodokļa maksājumu pieci lati katram nodokļa maksātājam.

Par papildēkām nodoklis nav jāmaksā, ja vien tās netiek izmantotas saimnieciskās darbības veikšanai.

NĪN administrē pašvaldības.

(papildināta ar Pašvaldību savienības viedokli)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas